Lørdag 8. juni 2019 Politikk

• Venstre er helt ute av Stortinget i ny måling • Partileder Trine Skei Grande avdramatiserer situasjonen

Venstre kollapser fullstendig

GRUNNSTØTER: Venstre-leder Trine Skei Grande sier at mange Venstre-ledere har fått målinger på 1,5 prosent tidligere, men løftet seg i valg. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN

TIL BUNNS: Venstre får 1,5 prosent og gjør sin dårligste måling noensinne. Med slike tall ville partiet blitt utradert fra Stortinget. Trine Skei Grande vil ikke kalle målingen krise.

Måling

På stortingsmålingen som Norstat har gjort for Klassekampen og Nationen, får Venstre bare støtte fra 1,5 prosent av velgerne. Det er den laveste oppslutningen partiet har fått siden målingene startet i 2008.

– Det tenker jeg at er altfor dårlig. Vi må selvfølgelig sørge for å løfte oss fram mot valget. Vi har et budskap som jeg tror folk liker å høre, men vi trenger å komme ut bedre med det og løfte sakene, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Klassekampen og viser til at klimasaken blir viktig for partiet framover.

– En måling på 1,5 er kanskje mer enn «for dårlig»? Er det krise?

– Vi har vært i en alvorlig situasjon lenge. Vi har løftet oss fra dette flere ganger før. Jeg har vært med på flere sånne målinger før, og så har vi klart å løfte oss.

– Så du er ikke bekymret?

– Jo, selvfølgelig er jeg bekymret for det. Dette betyr bare at vi skal brette opp ermene og jobbe mer. I en tid der det høres ut som alle mennesker er opptatt av bompenger, må vi klare å komme gjennom med mange andre viktige ting, som klima.

Venstre:

• Ved stortingsvalget i september 2017 fikk Venstre 4,4 prosent av stemmene. Ved fylkestingsvalget i 2015 var oppslutningen 5,5 prosent.

• Partiet gikk inn i regjering med Høyre og Frp i januar 2018.

• Partiet har ikke ligget over sperregrensa på et snitt av målingene siden juni 2018.

• Dagens måling, som Norstat har gjort for Klassekampen og Nationen, er partiets dårligste siden målingene startet i 2008. Med et slikt resultat vil ikke partiet bli representert på Stortinget.

Kollapser

Målingen er et bunnpunkt for Venstre etter over et år med dårlige målinger. Partiet har ikke ligget over sperregrensa på et snitt av målingene siden juni 2018, ifølge nettstedet Pollofpolls.

Bakgrunnstallene for målingen viser at Venstre har desidert lavest lojalitet av alle partier. Bare 29 prosent av velgerne fra 2017 ville stemt på partiet igjen. Venstre-velgerne går til Ap (13 prosent), MDG (11 prosent) og Høyre (10 prosent). Samtidig sitter én av fire Venstre-velgere fra 2017 på gjerdet.

Ikke bekymret

Venstre-lederen er ikke bekymret for at bare 29 prosent av 2017-velgerne er lojale.

– Det her blir jeg ikke stresset over. Venstre har velgere som er kravstore og har store forventninger til oss. Vi har også de yngste velgerne som må overtales hver gang, sier Grande.

– Venstre har ikke ligget over sperregrensa på et snitt av målingene siden juni 2018. Er regjeringsprosjektet en flopp?

– Nei, jeg mener at politikere skal ta ansvar og sørge for å få gjennomført politikk. Jeg håper at det over tid vil lønne seg å ta ansvar.

– Hva tenker du om din egen lederposisjon når du får en oppslutning på 1,5 prosent?

– Jeg vet at jeg og andre Venstre-ledere har fått 1,5 prosent i målinger tidligere, men løftet seg i valg, sier Grande.

– Kan du bli sittende som leder med et valgresultat på 1,5?

– Jeg sitter som leder inntil jeg ikke er leder.

Fem rekorder

Grande sier at partiets mål er å få samme resultat som forrige kommunevalg, nemlig 5,5 prosent.

– Vi tar følgene av valg­resultatet etter valget, svarer Grande på spørsmål om hva som skjer dersom partiet ikke når målet.

I tillegg til Venstre gjør Frp sin dårligste måling noensinne med 10,2 prosent av stemmene. På den andre siden av rekordskalaen finner man Rødt, MDG og Senterpartiet, som kan notere seg den høyeste oppslutningen siden målingene startet i 2008.

Det nye bompengepartiet får 1,8 prosent oppslutning, mens Ap, Høyre og KrF står på stedet hvil siden forrige måling i mai.

Dersom målingen var valgresultat, ville det blitt et solid flertall for regjeringsskifte. Opposisjonen får 107 mandater mot regjeringspartienes 62.

«Dette er selvsagt en måling vi ikke er fornøyde med», skriver Frp-nestleder Sylvi Listhaug i en e-post.

Hun skriver videre at Frp vil profilere seg med kamp mot eiendomsskatt og bompenger, valgfrihet i eldreomsorgen og bedre integrering av innvandrere.

andreash@klassekampen.no

MDG og Rødt til himmels

MDG og Rødt har aldri blitt målt høyere på Klassekampens stortingsmåling. Blant alle partier er det MDG som øker desidert mest fra målingen i mai.

– Dette er fantastisk. Det er også i tråd med andre målinger og utviklingen i resten av Europa der grønne partier går fram og tar plassen til mer tradisjonelle partier, sier Une Bastholm, talsperson i MDG.

Hun sier at hun er «veldig optimistisk» med tanke på hva partiet kan få til i Kommune-Norge med et slikt resultat i høstens valg.

Partiet har de siste ukene markert seg som tilhenger av bomringer rundt de store byene, og Bastholm tror det gir positiv effekt.

– Bompengeeffekten har gjort at vi kan vise hvordan miljø og mennesker henger sammen. Miljøpolitikk er viktig for byene vi bor i, og gir trygge sykkelveier og bedre helse, sier Bastholm.

Også Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen gleder seg over målingen.

– Det som er ekstra stas for oss er at dette viser at Rødt ikke er et blaff. Vi har vært over sperregrensa på et snitt av målingene i seks måneder på rad, sier Martinussen.

– Vi tror det handler om at folk er lei av en regjering som både øker forskjellene med tanke på økonomi og hvor i landet man bor. Å stemme Rødt er så langt unna regjeringens politikk man kommer, sier hun.