Tirsdag 11. juni 2019 Kultur og medier

Litteraturkritiker får «mammablogger-vibber» av bok som er skrevet av Greta Thunbergs mor.

Salgs­plakat for moras bok

TRANSFORMASJON: Lanseringen av «Scener ur hjärtat» sammenfalt med Greta Thunbergs skolestreik for klimaet. Da hun ble internasjonalt kjent, fikk hun navn og bilde på nyere utgivelser av boka. I den norske oversettelsen «Huset brenner», er det ikke lenger tydelig hvem som har skrevet den.

Da Greta Thunberg ble internasjonalt kjent som klima­aktivist, endte hun plutselig opp som medforfatter av moras bok.

Bøker

I august kommer boka «Huset brenner» ut på Cappelen Damm. På omslaget, som allerede ligger ute på forlagets nettsider, ser vi klimaaktivisten Greta Thunberg i hennes karakteristiske gule regnfrakk. Navnet hennes er blåst opp over tre navn i mindre skriftstørrelse; mora Malena Ernman, faren Svante Thunberg og lillesøstera Beata Thunberg.

Boka presenteres som «historien om hvordan Greta Thunberg ble den hun er i dag». Men da boka kom ut for første gang i Sverige i august 2018, var det som en memoarbok ført i pennen av hennes mor – den svenske opera­sangeren Melana Ernman.

I Danmark, hvor boka nylig er utgitt med et liknende Greta Thunberg-fokus, har flere litteraturkritikere ment at innpakningen er forvirrende.

«Boka presenterer seg som et produkt av et 16-årig voksenbarn som allerede er blitt et europeisk brand og mulig kandidat til Nobels fredspris, men er i virkeligheten, viser det seg, skrevet av hennes mor, Malena Ernman, i et tilgjort og innbilsk språk», skriver litteraturkritiker Mikael Jalving i Jyllands-Posten.

Han gir for øvrig boka én av seks stjerner.

Greta Thunberg:

• En 16 år gammel svensk klimaaktivist som ble kjent i august 2018 da hun satt utenfor Riksdagshuset i Stockholm og skolestreiket for klimaet.

• Hun har i flere medier snakket om at hun har diagnosen Asperger syndrom.

• Hun er datter til skuespilleren Svante Thunberg og operasangeren Malena Ernman.

Problematisk utgivelse

– Hø, er det samme bok? spør litteraturkritiker Erle Marie Sørheim da Klassekampen ­viser henne det første svenske og det norske omslaget.

Hun mener det norske omslaget gir inntrykk av at boka er skrevet av Greta Thunberg.

– Det er særlig misvisende hvordan navnet hennes er satt øverst som forfatternavn, over de resterende familie-medlemmene, sier hun.

Sørheim peker også på et annet aspekt hun mener er problematisk med utgivelsen.

– Jeg reagerer mest på bruken av en 16-årig jente som «cover girl» og salgsargument. Hvor mye av dette velger hun selv, og hvor mye presser foreldre, forlag og ­andre henne til å bli dette ­ikonet? spør Sørheim.

I boka skriver Ernman om barnas diagnoser og forteller inngående om hvordan Greta Thunberg sluttet å spise mat i flere måneder.

– Jeg syns det er svært problematisk med foreldre som utleverer sine mindreårige barn. Jeg får litt mammablogger-vibber, sier Sørheim.

– Sa hun ville være synlig

Også i bokas opprinnelige utgivelsesland, Sverige, har innpakningen gått gjennom en stor forandring fra innbundet form til pocketboka som kom noen få måneder seinere. I mellomtida var Greta Thunberg blitt kjent over hele verden som klimaaktivist.

Jonas Axelsson, som er forlagssjef i Bokförlaget Polaris, forklarer det med at Greta Thunberg selv ga uttrykk for at hun ville være med på omslaget.

– Greta sa at hun gjerne kunne være synlig på omslaget dersom det hjalp boka med å nå ut til flere. Dessuten handler jo mye av boka om hennes vanskelige oppvekst.

Tittelen på den svenske pocket­boka har fått en font som er inspirert av Thunbergs streikeplakat. Gir ikke det et signal om at det er hun som er avsender?

– Den faren finnes naturligvis, men det er først og fremst en måte å vise at hun også er med i historien, sier Axelsson, som forteller at boka kommer i enda en revidert utgave denne måneden.

– Vi gir ut en ny pocket med 80 nye boksider.

Seinere er det også planer om å gi ut en egen Greta Thunberg-bok.

Kan det ikke bli vanskelig å skille den fra moras bok i bokhandelen?

– Jo, hvis man bare ser på omslaget. Men sånn er det når man kjøper bøker. Man må vende på dem og ta en titt på hva som står på sidene for å finne ut hvilken bok man ­holder i hendene.

Vanlig med forandring

Mari Bjørkeng er sakprosaredaktør i Cappelen Damm. Hun mener det er helt vanlig at omslag forandres når de kommer i pocketutgave eller blir oversatt til andre språk.

Men dette er jo en ganske stor forandring?

– Ja, men det er også lagt til en ekstra del i denne over­settelsen, med en avslutning som handler om at Greta holder sin første tale. Det er mer fokus på henne i denne boka. For norske lesere er det Greta Thunbergs historie som er mest interessant. Da er det naturlig å ha Greta på omslaget.

Er det ikke en fare at leserne tror den er ført i pennen av Greta Thunberg?

– Det ønsker vi å unngå, sier Bjørkeng, som understreker at omslaget ennå ikke er sendt til trykk.

Til høsten skal Cappelen Damm for øvrig også gi ut et utvalg av Greta Thunbergs taler i en egen bok.

thomase@klassekampen.no