Onsdag 12. juni 2019

Skolekamerater mintes Anne Frank

To av Anne Franks tidligere skolekamerater besøkte onsdag leiligheten i Amsterdam der den jødiske jenta bodde før hun måtte gå i dekning for nazistene.

To av Anne Franks tidligere skolekamerater besøkte onsdag leiligheten i Amsterdam der den jødiske jenta bodde før hun måtte gå i dekning for nazistene.
Anne Frank ville ha fylt 90 år onsdag, men døde i nazistenes konsentrasjonsleir i Bergen-Belsen i 1945, bare 15 år gammel.
To av de gamle skolekameratene hennes, Albert Gomes de Mesquita (89) og Jacqueline van Maarsen (90), mintes onsdag hvordan de 12. juni i 1942 feiret 13-årsdagen til Anne Frank i leiligheten der hun bodde i Merwedeplein i Amsterdam.
Tre uker etter bursdagen i 1942 måtte Franks familie gå i dekning, og de to neste årene levde de i skjul og frykt for nazistene.
Det var i løpet av disse årene at den unge jenta skrev dagboken som faren utga etter hennes død og som siden er oversatt til over 50 språk.
Frank-familiens leilighet i Merwedeplein blir i dag tilbudt forfattere på flukt, mens bygningen der familien lå i dekning er omgjort til et museum.
Albert Gomes de Mesquita og Jacqueline van Maarsen fortalte onsdag en gruppe unge skoleelever hvordan de minnes Anne Frank og livet i Amsterdam var under tysk okkupasjon.
Gomes de Mesquita måtte selv gå i dekning, men unnslapp nazistene ved å flytte fra sted til sted. Han takker gode hjelpere for at han overlevde krigen.
– Jeg ble hjulpet av så mange ulike mennesker, av katolikker og protestanter, av ateister, kommunister, rike og fattige, fortalte han.
– Lærdommen er at man finner gode mennesker over alt, fortalte 89-åringen.
(©NTB)