Torsdag 13. juni 2019 Lederen

Rask gevinst

• To store tomter i Oslo klargjøres nå for salg. Det dreier seg om Ullevål sykehus, som staten vil selge for å finansiere det nye storsjukehuset på Gaustad, og NRK-tomta på Marienlyst. Rikskringkastingen ønsker seg et nybygg i stedet for husene de har benyttet i 80 år, og planen er å selge for å få penger til å bygge nytt. Ifølge Finansavisen kan salget av tomtene gi til sammen 6500 nye boliger, som vil kunne romme 14.000 mennesker. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum advarte i VG mandag mot salg av tomtene til eiendom, fordi han mente det vil føre til sentralisering å bygge for så mange i Oslo-gryta. Både Eirik Lae Solberg i Høyre og byrådsleder Raymond Johansen fra Ap forsvarte i gårsdagens VG at hovedstaden må bygge nytt, ikke minst på grunn av de høye og stigende boligprisene.

• Vi mener det likevel er grunn til å lytte til den siste delen av Vedums argumentasjon. Til VG sier han: «Jeg vil ha et Oslo der det ikke er utbyggerinteresser som styrer hvilken hovedstad vi skal ha. Byutviklingen i Oslo blir drevet ut av eiendomsutvikling – og lønnsomhet på kort sikt.» Dette er en viktig påpeking. Det er ikke ofte så store tomter åpnes for utbygging i Oslo. At hovedstadens politikere ikke da benytter anledningen til å tenke nytt og klokt for å skape gode, rimelige boliger, er trist. I stedet gjør de seg til heiagjeng for at salgene til eiendomsspekulanter ikke bare må skje, men også at de må skje raskt.

• Skyhøye boligpriser gjør at det er mye å tjene på eiendomsmarkedet. Det er bare å lese Dagens Næringsliv, som omtrent annenhver dag intervjuer folk som har blitt søkkrike på raske eiendomsaffærer. Derfor er det bare omregulering av tomtene til boliger som gir ønsket inntjening for NRK og helseforetaket. Det er også derfor NRK allerede har avvist å la Universitetet i Oslo vokse inn på Marienlyst-tomta. Oslo-byrådet sier det ønsker å ta grep for at vanlige folk skal har råd til å bo og leve i hovedstaden. De to tomtene som nå skal selges til høystbydende eiendomsutvikler, som vil bygge for rask gevinst, kunne vært et godt sted å starte.