Fredag 14. juni 2019

• Assange-venn fengslet uten bevis i Ecuador • Far til Klassekampen: Vi er maktesløse

–Fanget i et stort spill

SLIPPER IKKE UT: Den svenske dataprogrammereren Ola Bini (svart dress) er venn av Julian Assange. Han ble arrestert i Ecuador samme dag som Wikileaks-grunnleggeren ble arrestert i London. FOTO: RODRIGO BUENDIA, NTB SCANPIX

TETT NETT: Faren til den fengslede svenske dataaktivisten Ola Bini mener USA og Ecuador konstruerer et fiktivt samarbeid mellom sønnen og Julian Assange.

WIKILEAKS

I går ble det kjent at Storbritannias innenriksminister Sajid Javid har godkjent utlevering av Julian Assange til USA. Men utleveringen kan ennå stoppes av retten, og i dag – to måneder etter at Wikileaks-grunnleggeren ble slept ut av Ecuadors London-ambassade – skal Assange-saken opp til høring.

Samtidig, til enda mindre oppmerksomhet, skal Assanges svenske venn, dataaktivist Ola Bini, igjen forklare seg i Ecuador i et forsøk på å slippe ut av fengselet han ble kastet i samme dag som Assange ble arrestert.

– Min sønn er fengslet uten å få vite hva han er anklaget for og uten bevis. Han har blitt en politisk brikke i et stort spill der også USA er innblandet. Det virker som USA tror de kan nå Assange via Ola, sier Binis far, Dag Gustafsson, til Klassekampen.

Julian Assange og Ola Bini:

• Under ledelse av Julian Assange publiserte Wikileaks en rekke materiale som blant annet blottstiller amerikanske krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan.

• Etter sju år i Ecuadors ambassade sa regjeringen til Lenin Moren opp Assanges asyl i april. Assange ble arrestert og nå ønsker USA ham utlevert. Amerikanerne sikter Assange for publisering av hemmeligstemplet informasjon.

• Assanges venn, svensken Ola Bini, ble arrestert samme dag som Assange og sitter fengslet i Ecuador uten siktelse eller dom.

«Politisk fange»

Bini er en Ecuador-basert dataprogrammerer fra Sverige. I digitale sikkerhetsmiljøer er han kjent som en av verdens fremste utviklerne av software som skal gjøre det vanskeligere å overvåke kommunikasjon på internett.

Han flyttet til hovedstaden Quito da det digitale konsulentselskapet Thoughtworks åpnet et lokalkontor der i 2013. Gjennom sitt arbeid og aktivisme har han siden 2013 etablert et vennskap med Julian Assange og har besøkt Wikileaks-sjefen en rekke ganger.

11. april ble Bini arrestert på flyplassen i Quito og satt i fengsel. Ecuadorianske myndigheter baserer fengslingen på uspesifiserte anklager om innbrudd i datasystemer.

Binis advokater, spesialrapportører fra FN og ytringsfrihetsorganisasjoner sier myndighetene ikke har bevis som knytter Bini til lovbrudd. Kampanjen #freeolabini kaller han en «politisk fange».

– Olas fengsling handler slik jeg ser det om forholdet til Assange, sier Gustafsson.

– Hvordan forklarer han selv sine besøk hos Assange?

– Han har sett Assanges venner forsvinne en etter en og kjent plikt til å opprettholde kontakt for at Assange ikke skulle bli helt isolert. Men Ola har ingenting med Wikileaks eller Assange sine aktiviteter å gjøre, sier Gustafsson.

«Ekstrem situasjon»

Faren mener «Ecuador og USA nå fortvilet leter etter bånd som kan vise at Ola har hjulpet Wikileaks med sitt ­arbeid».

– Ecuador bryter både egne og internasjonale rettsregler for å holde ham, sier han.

Foreldrene besøkte Bini mellom 15. april til 3. mai og kommuniserer nå gjennom brev via sønnens advokat.

– Forholdene i fengselet er ikke særlig gode, men han har så god juridisk støtte som mulig. Problemet er at det er så mye politiske overtoner i dette.

– Hvordan er dette for dere som foreldre?

– Det er en ekstrem situasjon og den største krisa i vår familie. Vi kjenner på total maktesløshet. Det hadde nesten vært lettere om Ola faktisk hadde tråkket over noen lover og at det fantes en objektiv berettiget grunn til at han sitter fengslet.

Bini ble arrestert på vei til en kampsporttreningsleir i Japan. Lenin Morenos regjering i Ecuador hevdet han flyktet.

– Heller ikke det er sant. ­Turen var booket måneder i forveien, sier faren.

Håper på FN

Electronic Frontier Foundation frykter saken skaper presedens for angrep mot folk med teknologiske ressurser myndigheter ikke liker.

– Ola har evner til å gjøre det man i allmenne termer snakker om som datainnbrudd. Men det virker som om dette handler om at myndighetene driver preventivt arbeid mot folk med kunnskaper, ikke om at Ola faktisk har gjort noe, sier faren.

Han sier «Olas visjon og mål å sørge for at man skal kunne kommunisere uten å bli avlyttet av myndigheter ­eller andre organisasjoner».

Binis advokater har bedt FNs arbeidsgruppe for frihetsberøvelse skal ta opp saken. Binis nåværende fengslingstid går ut 10. eller 11. juli.

– Men vi tror vel ikke at det blir så enkelt som at han ­slippes ut, sier Gustafsson.

eirikgs@klassekampen.no

Julian Assange