Fredag 28. juni 2019 Lederen

Taper i nord

• Det vil seg bare ikke for Arbeiderpartiet nå. Siste nytt i en lang rekke dårlige målinger kommer fra Troms og Finnmark: En måling utført for NRK viser at Senterpartiet nå er det største partiet i nord. I Finnmark måles Ap til 23,9 prosent – en nedgang på over 20 prosentpoeng siden forrige lokalvalg i 2015. Hva er det som går så galt?

• I forrige uke intervjuet Klassekampen 90 Ap-ordførere. De ønsker seg et tydeligere parti og en mer offensiv partileder. Men problem­ene handler om mer enn partiets ledelse og kommunikasjons­strategi. I sak etter sak havner Ap bakpå, på sida, eller i mange tilfeller helt utenfor den offentlige debatten. I andre saker straffer velgerne Ap for politikken Erna Solberg fører. Til tross for at Ap er største parti, har Sp og Trygve Slagsvold Vedum i praksis overtatt rollen som opposisjonsleder.

• Nedleggelsen av Andøya fly­stasjon er en sak der Ap nå får skylda for regjeringens politikk. Kanskje har Ap tolket dette som en liten lokalsak, der det har vært viktig å stå samlet om hovedlinjene i forsvarspolitikken. Den er likevel et godt case for å illustrere Aps problemer. Partiet var i utgangspunktet splittet før de stilte seg bak nedleggelsen. De fikk derfor inn en merknad om at saken skulle vurderes på nytt dersom det dukket opp «vesentlige endringer i beslutningsgrunnlaget». De siste månedene har de vesentlige endringene hopet seg opp, uten at det ser ut til å påvirke noe som helst. På toppen av det hele har partiets forsvars­politiske talsperson Anniken Huitfeldt gjort seg utilgjengelig for å svare på spørsmål. Lokalavisa Vesterålen online, som har fulgt saken tett, skriver i en kommentar at Huitfeldt bare har latt seg intervjue én eneste gang om Andøya i løpet av tre år. «Bladet Vesterålen har møtt Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talskvinne i vandrehallen på Stortinget to ganger. Begge gangene stakk hun av fra oss da vi presenterte oss og forklarte hvilken sak vi ville snakke om.» Når Ap i denne saken opptrer mer makt­arrogant enn regjeringen, er det kanskje ikke så rart at partiet får skylda for regjeringens politikk.