Fredag 5. juli 2019 Lederen

Uløst krise

• Tidligere denne uka ble den tyske kapteinen Carola Rackete satt fri fra husarrest på Sicilia. Hun ble arrestert etter at å ha trosset italienske ordre ved å legge til på øya Lampedusa med rednings­skipet Sea-Watch 3. Om bord var det rundt 40 migranter som hadde blitt reddet opp fra sjøen. Skipet hadde på det tidspunktet seilt rundt i 17 dager uten å få legge til i noen havn. Italias visestatsminister Matteo Salvini som har profilert seg på «stengte havner», har omtalt Racketes handling som «kriminell». Land som Tyskland og Frankrike har rettmessig reagert på at Italia er i ferd med å kriminalisere redningsarbeid. Italia på sin side peker på at Europa i stor grad har overlatt landene som utgjør kontinentets sørlige grenser, og som mottar flest migranter, til seg selv, noe som også er en rettmessig kritikk.

• Det ikke er en god løsning at migranter og flyktninger legger ut på reisa til havs mot Europa i overfylte og livsfarlige gummibåter. Ifølge Den internasjonale organisasjon for migrasjon (IOM) er det nesten 600 mennesker så langt i år som enten har dødd eller blitt savnet på vei over Middelhavet. Men at en løsning er å betale Libya for å håndtere eller stanse migrasjonen, har med grusom tydelighet vist seg utilstrekkelig. Landet er nå inne i en ny borgerkrig, og for­holdene for mennesker på flukt i landet har lenge vært spesielt horrible. Tirsdag denne uka førte et luftangrep i Tajoura, øst for Tripoli, til at minst 53 innesperrede flyktninger ble drept. Ifølge FN har det blitt rapportert at noen skal ha blitt skutt på av vakter da de forsøkte å flykte. Det er trolig snakk om en krigsforbrytelse.

• Dagens situasjon viser at flyktningkrisa ikke er løst, den holdes bare på avstand. Ofte reduseres hjemlige flyktningdebatter til å bare bli et spørsmål om innenrikspolitiske hensyn og så stopper den der, i en dragkamp mellom streng eller liberal innvandringspolitikk. I stedet bør debatten ta utgangspunkt i hvordan vi på en bære­kraftig måte faktisk kan hjelpe mennesker på flukt og hindre umenneskelige lidelser. MARI EIFRING