Tirsdag 9. juli 2019 Lederen

Mot venstre

• Ikke siden 1995 har Kantar TNS målt lavere oppslutning for Frp. I en fersk måling for TV 2 får partiet en oppslutning på 7,5 prosent. Under halvpartene av velgerne som stemte Frp i 2017, ville gjort det samme om det var stortingsvalg nå. Noen har satt seg på gjerdet, og mange har meldt overgang til regjeringskollega Høyre. Høyre mister ifølge den samme målingen hver sjette velger fra sist stortingsvalg til sofaen. Arbeiderpartiet er i svak medvind med 25,5 prosents oppslutning, men har mistet over 90.000 av velgerne fra forrige stortingsvalg til Rødt, SV og Miljøpartiet De Grønne.

• Det er bevegelse blant velgerne, men det er få partier som flytter velgere på tvers av etablerte regjeringsalternativer. Unntaket er Senterpartiet: Nettstedet Poll of polls publiserte i går en gjennomgang av hvor Sp henter velgere fra, basert på Sentios undersøkelse av partipreferanser ved stortingsvalg. Sp har fått 70.000 nye velgere fra regjeringspartiene, mens Arbeiderpartiet har mistet 30.000 velgere til den tidligere regjeringspartneren. Bare Rødt og MDG har fått flere velgere fra Sp enn de har tapt.

• Sp ligger an til å overta ordførerkontoret i svært mange kommuner ved høstens lokalvalg, og lokalt er partiet åpent for samarbeid til både høyre og venstre. Det siste er upopulært i deler av fagbevegelsen. Fagbladet har spurt Fagforbundets regioner hva som er de viktigste sakene før høstens valg og hva de mener om Sp. Heltid og kamp mot privatisering er viktigst, og flere er skeptiske til å be medlemmene stemme på et Sp som ikke forplikter seg til rødgrønt samarbeid.

• Det er forståelig at Fagforbundet lokalt er skeptisk til å anbefale medlemmene å stemme på Sp, all den tid partiet ikke vil garantere å kjempe for sakene som er viktigst for forbundets medlemmer. Samtidig viser Sps evne til å trekke velgere fra regjeringspartiene at det er avgjørende å styrke den rødgrønne koalisjonen fram mot stortingsvalget i 2021, og å sikre at et større Sp med en mer sammensatt velgergruppe fortsatt vender seg mot venstre.