Torsdag 11. juli 2019 Lederen

Sofaen

• Det er to måneder til høstens lokalvalg, og flere av de store partiene begynner å få det travelt med å stable en solid valgkamp på beina. Det gjelder spesielt for Ap, Høyre og Frp, der sistnevnte ble målt til rekordlave 7,5 prosent hos TV 2 denne uka. En gjennomgang av bakgrunnstallene fra Klassekampens målinger i år, viser at Frps problemer stikker dypt. Partiet har svært lav velgerlojalitet – bare slått av et Venstre i fritt fall – og så lite som 45 prosent av dem som stemte Frp i 2017, oppgir at de vil stemme på partiet igjen i høst.

• De samme tallene gir grunn til forsiktig optimisme for Ap. For mens Frp mister velgere til konkurrerende partier i alle retninger, mister Ap flest velgere til sofaen. Denne trenden har gradvis styrket seg i løpet av våren, og på siste måling oppgir 18 prosent av Aps tidligere velgere at de ikke vet hva de vil stemme i høst. SV og Sp har også stjålet noen velgere, men gruppa «vet ikke» er samlet sett større enn velgerflukten til alle andre partier. Nå er håpet i Ap at partiets berømte valgkampmaskineri skal hente de passive velgerne tilbake. Med unntak av 2017-valgkampen har Ap historisk vist en sterk evne til å mobilisere i ukene opp mot valg. I forrige uke fikk partileder Jonas Gahr Støre en annen gledelig nyhet: Partiet styrker seg blant LOs yrkesaktive medlemmer, der 46,7 prosent oppgir at de vil stemme Ap.

• Det er også interessant å se hvilke partier som evner å flytte velgere over midtstreken i norsk politikk. Her er Sp den klare vinneren, og partiet gjør innhogg i samtlige av de fire borgerlige regjeringspartiene. Dette kan bli helt avgjørende for å vippe regjeringsmakta i 2021. Samtidig begynner MDG nå å gjøre det samme, først og fremst ved å ta miljøbevisste velgere fra Venstre. Partiet er etter alle praktiske formål i ferd med å bevege seg bort fra posisjonen som blokkuavhengig, og på sikt vil Støre få en formidabel oppgave med å balansere røde, grønne og rødgrønne partier som vil kaste Erna Solbergs regjering. For øyeblikket er hans viktigste politiske motstander likevel sofaen.