Fredag 12. juli 2019 Politikk

• Per Sandberg vil «se hvor han blir tatt imot» før comeback • Vet ikke om han vil delta i Frps valgkamp

Bjeffer til gamle partivenner

PEKER HIT OG DIT: I hagen utenfor huset til Bahereh Letnes’ søster snakker Per Sandberg om de nasjonalistiske strømningene i Frp og kritiserer partifellene Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde, mens naboens hund bjeffer.

COMEBACK KID: Per Sandberg advarer mot «nasjonalistiske krefter» i Frp og hinter om politisk comeback i et annet parti til valget i 2021.

Frps krise

Han er nesten ikke til å kjenne igjen der han kommer sommerkledd, sommerbrun og smørblid med et glass sitron­vann i hånda.

– Jeg har gått ned 25 kilo. Nå har jeg skiftet ut hele ­garderoben, sier Frps tidligere statsråd og nestleder, Per Sandberg.

Klassekampen møter ham i hagen til kjæresten Bahareh Letnes’ søster i Oslo. Søstrene serverer kaffe og hjemmelagde, iranske kjeks. Sandberg får servert en stor ­middagsporsjon.

I den knappe uka Sandberg har vært tilbake i «sivilisasjonen» etter innspillingen av kjendisversjonen av tv-serien «Farmen», har han rukket å kalle partikollegaene Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen for «inkompetente krigshissere», samt kritisert sitt eget part i for et ­ensidig bompenge- og innvandringsfokus.

I et intervju i Dagsnytt atten på NRK tirsdag, varslet han at han kommer til å gjøre «et brutalt, politisk comeback på ett eller annet tidspunkt».

– Kommer et parti

Vi er en halvtime ut i intervjuet. Sandberg har snakket seg varm om Iran, Frps krise og bompengepartiets vekst når han plutselig utbryter:

– I 2021 kommer det et parti som kommer til å spise av de store.

– Og det partiet heter?

– Mhm ...

Sandberg trekker på det før han fortsetter.

– Jeg er rimelig sikker på at det kommer et parti som klatrer nærmere fire prosent i 2021.

– Og der har Per Sandberg en sentral rolle?

– Det kan være.

– Har partiet et navn? Finnes det i dag?

– Det kan være. Jeg holder kortene tett inntil brystet.

– Hva skal det partiet satse på?

Det er noen sekunders stillhet. Sandberg smiler hemmelighetsfullt, tar en jafs til av middagen og roser maten Bahares søster har tilberedt.

– Det var nydelig. Helt nydelig!

Hjertet i Frp

– Tenker du at du ikke har noen framtid i Frp?

– Hjertet mitt ligger i Frp, det vet alle. Men det er klart at når jeg signaliserer et politisk comeback nå, så trenger det ikke være i morgen, om to måneder, eller til neste år. Men et comeback kommer. Det skal jeg gjøre på en ryddig og respektfull måte. Tilbudene fra Frp står også i kø.

– Hvordan da?

Det er ikke alle i Frp som har snudd ryggen til meg. Det er fortsatt mange som mener at han Per Sandberg ville styrket oppslutningen til Frp. Det er mange som tror det fortsatt.

– Men du takker nei til disse tilbudene?

– Det er sånne ting jeg sitter og vurderer. Jeg må snakke med folk, ha møter. Nå har jeg vært på utsida i snart ett år, og det har vært helt fantastisk. Jeg har ikke abstinenser, sier Per Sandberg, som legger til at han fremdeles kan spille en rolle i Frp.

Advarer mot nasjonalisme

Sandberg er ordknapp om det politiske comebacket, men uttrykker bekymring for utviklingen i Frp.

Han mener partiet er på vei bort fra sine ideologiske røtter og peker på nasjonalistiske strømninger i partiet.

– De nasjonalistiske strømningene i Frp er enorme, og de blir større og større, sier Sandberg.

– Hvem er det som representerer disse nasjonalistiske strømningene?

– Christian Tybring-­Gjedde.

– Er det noen andre høyere opp, som Sylvi Listhaug?

– Sylvi er en del av det. Carl I. Hagen også. Det er alle som har beveget seg bort fra det ideologiske grunnlaget.

Sandberg trekker linjer tilbake til Frps landsmøte på Bolkesjø i 1994, der partiets ­liberalistiske og populistiske fløy barket sammen.

Deler av det nasjonalistiske miljøet Sandberg peker på, har base i Oslo Frp.

– Hva tenker du om den kursen de har tatt?

– Det er trist. Må jeg si noe mer enn det?

– Ja. Partiets nestor Carl I. Hagen har spilt en sentral rolle her?

– Det er veldig interessant å se at noen av de ivrigste kritikerne av regjeringsdeltakelsen, de som er mest høyrøstet når målingene går litt ned, det er de samme folka som har elendig oppslutning i Oslo.

Han er bekymret over at Frp nå gjør det svært dårlig i byene.

– Frp, særlig i Oslo med Carl I. Hagen, framstår som fordomsfulle, kalde og «nei til alt», sier Sandberg, som ­mener man dermed ikke når ut til yngre og fordomsfrie velgere.

Liberalist

Til tross for at Per Sandberg opp gjennom årene selv har kommet med flere harde utspill om innvandring, plasserer han seg i en liberalistisk, ideologisk tradisjon.

– Har du skiftet syn på ting? Har møtet ditt med Iran og ­Bahareh endret noe?

– Absolutt ikke. Det har forsterket det ideologiske grunnlaget jeg har, svarer Sandberg.

Han peker på at Frp er et ­liberalistisk parti som har mange ideologiske likheter med Venstre. Selv sier han at bortsett fra Frp er Venstre er det partiet som står ham nærmest. Han fnyser av advarslene som kom mot å samarbeide med Venstre.

– Det er mange som trodde at det gikk til helvete da jeg satt meg ned for å forhandle med Venstre, enten på Stortinget eller i regjering. Men det gikk ganske greit, det, sier Sandberg.

På tross av åpenbare uenigheter på klima og innvandrings- og flyktningpolitikk, mener Sandberg at de to partiene deler mange av de samme målene om næringspolitikk og effektivisering av ­offentlig sektor.

– KrF er katastrofe for Frp

KrF vil han derimot ikke omtale i positive ordelag.

Det at KrF kom inn i regjering, mener jeg er en katastrofe for Frp, sier Sandberg.

– Hvorfor det?

– De har fått påvirkning på politikken. De har stoppet en hel masse prosesser.

Han ramser opp KrFs innvirkning på fiskeripolitikk, prosentmålet til bistand ­og KrFs bremsing av bioteknologi­politikken.

– Det står jo helt stille med den regjeringen man har nå. Det blir nesten ikke fremmet noen ting.

– Er det reaksjonært?

– Ja, visst er det det.

Har mistet eierskap

De siste månedene har Frp slitt voldsomt på målingene. De verste tallene fikk partiet på TV 2s stortingsgallup på mandag med 7,5 prosents oppslutning. Slike tall ville barbert Frps stortingsgruppe fra 27 til 12 representanter.

Sandberg peker på sammensatte årsaker til partiets kraftige fall på målingene, og mener regjeringsslitasje er en del av grunnen.

Likevel mener han hovedårsaken til Frps problemer er at de ikke framstår som breie nok.

Han avviser at Frps stormaktsdager bare var et resultat av streng innvandringspolitikk. Sandberg peker på at partiet hadde et samlet eierskap til helsepolitikk, eldreomsorg, samferdsel, innvandring og justispolitikk.

– Om man ser på målingene nå, har vi til nød eierskap på innvandring, sier Sandberg.

Tror Frp blir sittende

I takt med vårens voksende bompengeopprør, har misfornøyde Frp-velgere satt seg på gjerdet eller rømt til Folke­aksjonen nei til mer bompenger (FNB).

Frps landsstyre vedtok ­5. juni en rekke bompengekrav til egen regjering for å redusere bompengebelastning. Flere sentrale Frp-ere har snakket høyt om at partiet bør gå ut av regjering om man ikke får gjennomslag hos ­regjeringspartnerne.

Sandberg har liten tro på at forhandlingsresultatet, som etter planen skal presenteres i august, vil innfri forventningene.

– Uansett hva vi får av bompengegjennomslag, så blir det for lite målt opp mot de forventningene som er der ute. Tillitsvalgte, folkevalgte og velgere har betydelige forventninger, men vi har ikke sjans til å innfri dem.

Samtidig har han liten tro på at bompengekrisa vil føre til Frp-exit fra regjerings­kontorene:

­– Vi har sittet i regjering siden 2013, og det er ingen som har hatt så lojale tillitsvalgt som oss. Mens KrF og Venstre var ute og brølte hele tida, var våre folk lojale, sier Sandberg.

– Slår lojaliteten sprekker nå?

– Det er vanskelig å si. De som ropte høyest i 2013, roper fortsatt høyt i dag. Men det er stortingsgruppa som er splittet.

– Tror du Frp vil forholde seg lojale til regjeringsprosjektet, uavhengig av bompengene og uavhengig av høstens valgresultat?

– Ja, fram til 2021. Kommunevalget er en sak for seg selv, men Frp må bare tenke 2021.

Mener Jensen sitter trygt

Frps dalende oppslutning har ført til spekulasjoner om en nært forestående lederdebatt dersom Frp gjør et dårlig kommunevalg. Det har Sandberg lite tro på.

– Det er helt feil å synse om framtidige partiledere. Dette er helt opp til Siv Jensen. Hun sitter som leder i dette partiet helt til hun vurderer noe annet, og hun vil sitte lenge, sier han.

Sandberg mener det er få som kan fylle Jensens rolle.

– Det finnes ingen i dag, foruten meg da, som kan hoppe inn i den rollen. Den som skal lede Frp må ha utrolig brei kunnskap og styrke. Fordi det er et parti med individualister. Jeg vet hvor mye ressurser Siv Jensen har lagt ned for å holde dette partiet samlet. Det er ikke lite. Hun har jobbet hardt, sier Sandberg.

– Det finnes kanskje andre strømninger i partiet, som den nasjonalistiske gjengen, som sysler med tanken om å bryte ut?

– Det var noen som var rimelig misfornøyd med at vi i det hele tatt ble et regjeringsparti, og at vi ikke var tøffe nok i innvandringspolitikken. Men dette er ikke dokumentert på noen som helst måte. Hvis den mest ekstreme ­nasjonalistiske fløya i Frp bryter ut, så vil Sp få et løft.

– Du tror de går inn der?

– Ja. Da kan de leve på gode meningsmålinger.

– Skjønner Sylvi det ideologiske grunnlaget til Frp?

– Ja, hun er dyktig, og dette vet hun.

Uklar rolle

Per Sandberg er kanskje ute av politikken, men kan fremdeles de fleste triksene i boka. Til tross for gjentatte forsøk, vifter han unna spørsmål om sin politiske framtid med diverse anekdoter og et lengre resonnement om sperregrensa i norsk politikk. Vi prøver en siste gang:

– Skal du spille en rolle for Frp i høstens valgkamp?

– Jeg vet ikke.

Du er tydeligvis ønsket?

– Ja, men hvor jeg spiller den rollen, vet jeg ikke. Jeg har fått tilbud. Jeg vil nok uansett være litt politisk kommentator av og til, men jeg har ikke fått tilbud om å stå på stand.

– Vil du beholde medlem­skapet ditt i Frp fram til 2021?

– Jeg har ikke planer om å si opp medlemskapet foreløpig. Jeg skal ha et politisk comeback, og så får jeg se hvor jeg blir tatt imot.

innenriks@klassekampen.no

STABIL: Sandberg avviser at hans møte med Iran har forandret noe på hans politiske standpunkter.
PLUTSELIG ORDKNAPP: Sandberg holder kortene tett til brystet når han snakker om sitt politiske comeback.