Torsdag 18. juli 2019 Lederen

007

• Historiefortelling har vært en viktig del av kulturen vår i alle tider, fra fortellinger rundt bålet til kinoenes blockbustere og fråtsing i strømmetjenestenes serier. Historier hjelper oss å huske fortida, forstå samtida og leve oss inn i andre menneskers livsverden. Historier er viktige. Da er det også viktig å ha et øye på hvem som får fortelle, og hvem det fortelles om. Nå ryktes det at Agent 007, en av filmverdenens mest seiglivede spionhelter og kvinnebedårere, skal spilles av en kvinne – nærmere bestemt den britiske skuespilleren Lashana Lynch.

• Det har skapt reaksjoner. Er ingenting hellig? Men kanskje er nettopp James Bond-filmene, med all sin historikk og symbolikk, ekstra godt egnet til å vise vei i en filmbransje som sliter med å la kvinner komme til orde. I filmens verden finnes en test med tre kriterier som kan oppsummeres i ett spørsmål: Har filmen to kvinner som snakker sammen om noe annet enn en mann? Den gir et godt bilde av hvordan kvinner kommer til orde, ikke bare til syne, i film. Altfor få filmer består testen. Internasjonalt har filmbransjen en lang vei å gå for å bli likestilt. Det var filmskuespillere som hadde sett seg lei på seksuell trakassering som satte fart i metoo-bevegelsen, og statistikk over amerikanske blockbustere viser at bare en av tre hovedroller innehas av kvinner. Kvinner snakker sjeldnere på film. De er yngre, har mindre klær enn sine mannlige motspillere og de tjener mindre. Statistikk fra ­Women And Hollywood viser at bare en av fem filmprodusenter er kvinner, mens skarve fire prosent av regissørene er kvinner.

• Skal vi ivareta den sentrale rollen historiefortelling har i å forstå og fortolke verden rundt oss, er det avgjørende at flere får komme til orde. Og kvinneroller i film kan, som manneroller, romme hele spekteret av menneskelige dyder, laster og lyster. Kanskje kan en kvinnelig agent 007 som står velkledd og verdensvant i baren med en dry martini mens unge, lett­kledde menn sirkler rundt henne, bane vei for flere og dristigere kvinne­roller.