Fredag 19. juli 2019 Lederen

Trøbbel i Nato

• Som Klassekampen omtaler i dagens avis offentliggjorde USA på onsdag at Tyrkia nå kastes ut av F-35-samarbeidet. Tyrkia skulle kjøpe inn over 100 amerikanskproduserte F-35-kampfly. Årsaken til utkastelsen er at tyrkerne står ved sitt innkjøp av det russiske rakettsystemet S-400. I forrige uke begynte leveransene av det russiske missilsystemet å ankomme Tyrkia. Missilene er en del av en våpenavtale verdt 2,5 milliarder dollar som Tyrkia inngikk med Russland etter at en liknende avtale med USA gikk i vasken for flere år siden.

• Amerikanerne fryktet at Russland ville kunne hente ut informasjon om F-35-systemet gjennom samarbeidet med Tyrkia, og med det sette hele kampflyprogrammet i fare for å bli kompromittert. Tyrkiske myndigheter gikk ut og ba Washington om å endre avgjørelsen som de mente ville gjøre uopprettelig skade på forholdet mellom de to landene. Amerikanerne har lenge truet med at det ville bli konsekvensen dersom ikke Tyrkia reverserte det russiske rakettkjøpet. Like fullt er det et åpenbart slag for Nato-baugen når Tyrkia i praksis heller vil kastes ut av et samarbeid med allierte enn å heve en handel med alliansens fiende.

• Det bør være liten tvil om dette er en gledens dag for Putin som allerede har tilbudt Tyrkia å kjøpe kampfly fra dem i stedet for USA. Russland har lyktes med å slå en kile ned i Nato som potensielt kan slå store sprekker. Onsdag forsøkte både Det hvite hus og Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, å dempe betydningen av F-35-utkastelsen. Stoltenberg understreket at «Tyrkias rolle er mye breiere enn bare F-35 eller S-400». Det store spørsmålet gjenstår likevel om dette blir nok et tilfelle der Tyrkia tøyer grensene for sine vestlige samarbeidspartnere uten at det får de store konsekvensene. Eller om vi nå ser starten på slutten for Tyrkia som Nato-land, noe de har vært siden 1952. Dersom Erdogan fortsetter å nærme seg Moskva og forlate posisjonen som Natos østre flanke, vil det utvilsomt få store geopolitiske konsekvenser. I første omgang står det i hvert fall 1–0 til Russland mot Nato. MARI EIFRING