Tirsdag 23. juli 2019 Utenriks

• Strid mellom britene og Iran tilspisses • Krisa forverres midt i betent lederskifte

Ber leder endre kurs

SPENT: En speedbåt fra Irans revolusjonsgarde kjører rundt den britiskregistrerte oljetankeren Stena Impero, som ble arrestert fredag i en angivelig iransk hevnaksjon. FOTO: HASAN SHIRVANI, AP/NTB SCANPIX

RISIKO: En tidligere britisk flåteadmiral ber Storbritannias nye statsminister sette brexit til side for å håndtere krisa i Persiabukta.

STOR­BRITANNIA

Krisa i Persiabukta risikerer å sende Storbritannia ut i krig, og den må være førsteprioritet når unionens nye statsminister presenteres i morgen.

Det er advarselen fra tidligere øverstkommanderende i den britiske flåten Alan West, tidligere viseutenriksminister fra Det konservative parti Alistair Burt og tidligere utenriksminister fra Labour Margaret Becker.

«Krisa har utviklet seg mens politikerne har fokusert på valget av Det konservative partis nye leder og ny beboer av No. 10», skriver Alan West i den britiske avisa The Observer og henviser til statsministerboligen.

Han ber om at brexit legges til side mens krisa i Persiabukta håndteres.

Arresterte oljetankere:

• 4. juli ble en iransk oljetanker bordet av britiske marinesoldater utenfor Gibraltar. Skipet ble tatt i arrest fordi britene mistenkte at fartøyet skulle transportere olje til Syria, i strid med EU-sanksjonene mot landet.

• 19. juli svarte Iran ved å borde et britiskregistret skip i Hormuzstredet, utenfor Iran.

• I morgen får britene ny statsminister.

• Mye tyder på at tidligere utenriksminister Boris Johnson tar over som regjeringssjef etter Theresa May.

Angivelig hevnaksjon

Fredag tok Irans revolusjonsgarde den britiskregistrerte oljetankeren Stena Impero i arrest. Handlingen var en angivelig hevnaksjon mot britiske myndigheters arrest av den iransk oljetankeren Grace 1 ved Gibraltarstredet for tre uker siden.

Britiske myndigheter hevder den iranske oljetankeren brøt EUs sanksjoner fordi den var på vei mot Syria. Iranske myndigheter har nektet for dette og kalte britenes handlinger for «sjø­røveri».

Også den britiskregistrerte oljetankeren BP British Heritage ble forsøkt arrestert i forrige uke, men Revolusjonsgarden avsto da HMS Montrose, Storbritannias eneste krigsskip i Hormuzstredet, lå for tett på.

I en lydfil publisert av Dryad Global, et privat maritimt etterretningsselskap, kan man høre hvordan HMS Montrose også fredag forsøkte å forhindre arresten av Stena Impero og skipets 23 besetningsmedlemmer.

West kritiserer britiske myndigheter for ikke å sikre skipsfarten under en militær eskorte og at «uvitenhet» har preget håndteringen av situasjonen. Som Klassekampen omtalte i går, vurderer nå Storbritannia sanksjoner mot Iran på lik linje med USA.

På den andre sida er britene, sammen med atomavtalens resterende EU-partnere Tyskland og Frankrike, fullt opptatt med å ferdigstille den alternative handelsmekanismen Instex, som skal hjelpe Iran med å omgå amerikanske sanksjoner.

«Skulle en krig starte, er det ingen vei utenom Storbritannias fulle deltakelse på USAs side», skriver den tidligere admiralen og parlamentsmedlemmet for Labour.

Styrker Boris Johnson

De to tidligere utenrikstoppene Alistair Burt og Margaret Becker sier til avisa The Guardian at krisa i Persiabukta blir en «kritisk test» for Det konservative partis nye lederskap.

Samtidig skriver flere britiske medier at krisa styrker favorittstempelet til Boris Johnson som Storbritannias nye statsminister, og at nåværende utenriksminister Jeremy Hunt blir sittende.

Regjeringskilder har uttalt til The Guardian at det er «utenkelig» å utnevne en ny utenriksminister under en slik krise.

Hunt uttrykte lørdag ekstrem skuffelse overfor sin iranske kollega Javad Zarif og sa at oljetanker-arresten bryter folkeretten.

Zarif, på sin side, mener Irans handlinger ble gjort for å opprettholde internasjonale maritime regler.

Forverrer forhold

Storbritannias forhold til Iran vanskeliggjøres også av britisk-iranske Nazanin Zaghari-Ratcliffe, en 41 år gammel kvinne ansatt i veldedighetsstiftelsen Thomas Reuters som har sittet fengslet i Iran siden 2016.

Hun ble arrestert sammen med sin da tre år gamle datter, anklaget for oppvigleri. Nylig avsluttet hun en to uker lang sultestreik, og hennes familie håper nå landets nye statsminister vil hjelpe saken hennes.

Zaghari-Ratcliffes ektemann, Richard Ratcliffe, har tidligere kalt Boris Johnson en «trussel mot nasjonens sikkerhet», fordi han har hevdet kvinnen ikke var på ferie i Iran, men jobbet som lærer i Teheran.

palv@klassekampen.no

Boris Johnson