Fredag 26. juli 2019 Lederen

Team Boris

• «De blonde knivers natt», lød forsida av den britiske tabloidavisa The Sun i går, illustrert med bilder av den lysluggede statsministeren Boris Johnson og hans kjæreste og kollega Carrie Symonds. Bakgrunnen var at Johnson, som ble innsatt onsdag, har gjennomført den største utskiftningen i en britisk regjering siden statsminister Harold Macmillans «lange knivers natt» i 1962. Hele 17 ministre og statssekretærer har gått av eller fått sparken. Finansminister Philip Hammond og handelsminister Liam Fox, som begge har advart mot en britisk utgang av EU uten en utmeldingsavtale i boks, er ute. Det er også utenriksminister Jeremy Hunt, som utfordret Johnson i De konservatives ledervalg, og en rekke av Hunts støttespillere.

• Boris Johnson og andre brexit-tilhengere har lenge ment at Theresa Mays regjering var dominert av folk som ikke var nok dedikert til å levere et reelt brudd med EU. Derfor har Johnson fylt regjeringsapparatet med noen av landets mest hardbarkede brexit-forkjempere: Han har erstattet den avgåtte utenriksministeren Hunt med Dominic Raab, som var brexit-minister under May og gikk av i protest mot utmeldingsavtalen hun inngikk med EU. Dominic Cummings, den omstridte hjernen bak Vote Leave-kampanjen som portretteres av Benedict Cumberbatch i spillefilmen «Brexit: The Uncivil War», har blitt Johnsons spesialrådgiver. Den mektige formannen i den konservative brexit-fraksjonen European Research Group, Jacob Rees-Mogg, er utnevnt som leder i parlamentets underhus.

• Utplasseringen av disse tre og andre i strategiske posisjoner viser at Johnson må tas på alvor når han sier at han akter å lede Storbritannia ut av EU innen 31. oktober, med eller uten en avtale med Brussel. I tillegg til brexit har Johnson blant annet lovet massive skatteletter til de rike og utnevnt thatcheristen Sajid Javid som finansminister. I sin innsettelsestale sa Johnson at hans mål er å levere brexit, men også å forene landet. Han kan lykkes med det første, men neppe med det siste.