Mandag 29. juli 2019

Ap-veteraner kritiserer Oslo Arbeiderpartis støtte til det planlagte Fotografihuset i Oslo.

Hakker løs på partilinja

PÅ KANTEN: Arbeiderpartiveteraner er på kant med Oslo Arbeiderparti om Fotografihuset skal bygges på sjøtomta Sukkerbiten i Oslo Havn. Tomten sees midt i bildet – ytterst på kaikanten bak gråmåkas rygg.

Tre framtredende partiveteraner mener Oslo Arbeiderparti må snu i saken om Fotografihuset på Sukker­biten. Men partiet står støtt på vedtaket fra 2014.

Kultur

Dersom det planlagte Fotografihuset kan åpne dørene på Sukkerbiten i 2023, er det blant annet takket være støtta fra Oslo Arbeiderparti. Som Klassekampen har skrevet tidligere, ønsker både SV, Miljø­partiet De Grønne, Rødt, Fremskrittspartiet og Senterpartiet å omregulere den attraktive tomta ved Oslofjorden til friområde.

Men sammen med Høyre og Venstre støtter Arbeiderpartiet oppføringen av det som etter planen skal bli et internasjonalt senter for fotografi.

Nå møter lokalpolitikerne motstand fra partiveteraner. I et innlegg i dagens Klassekampen ber tidligere miljøvernminister Sissel Rønbeck, tidligere varaordfører i Oslo Tove Heggen Larsen og tidligere stortingsrepresentant Britt Hildeng partiet om å ombestemme seg.

De tre mener havneområdet Bjørvika har blitt et sted for dem med «velfylte lommebøker», og at tida nå er kommet for å gjøre sjøkanten tilgjengelig for dem som ikke har god råd.

Verken Rønbeck, Larsen eller Hildeng vil uttale seg ytterligere, men skriver i innlegget at man ved å plassere Fotografihuset på Sukkerbiten vil spolere muligheten for helhetlig friluftsområde en gang for alle. De mener byens folkevalgte politikere nå har en historisk mulighet til å «imøtekomme behovet for flere friarealer i hovedstaden».

Fotografihuset på Sukkerbiten:

• Planlagt bygg i Bjørvika i Oslo for vising av fotografi.

• Årlig beregnet driftsbudsjett på 75 millioner kroner. Åpner etter planen i 2023.

• Har som mål å bli en «verdensarena for fotografi», men flere aktører er kritiske til prosjekt.

– Må omreguleres

Britt Hildeng er kjent som «Operaens mor» fordi hun var sentral den gangen den marmorhvite operabygningen ble plassert nettopp i Bjørvika. Sammen med Rønbeck og Larsen ber hun partifellene om å sørge for at området foran operaen i Oslo må omreguleres til friluftsområde:

«Det handler om politisk vilje til å bruke kommunens reguleringsmyndighet i et langsiktig perspektiv og i pakt med stolte sosiale og sosialdemokratiske tradisjoner. I tråd med den rødgrønne byrådserklæringen», skriver de.

Oslo Arbeiderparti har støttet planene om et fotosenter på Sukkerbiten fordi de mener det er mulig å få i pose og sekk: både Fotografihuset og park- og badeanlegg. I planene for tomta er det lagt til rette for badeplass mellom operahuset og Sukkerbiten. Partiet har også vært skeptiske til en omregulering fordi det vil innebære betydelige kostnader for kommunen, som da må kjøpe ut tomten fra dagens eier Hav Eiendom.

Frode Jacobsen, gruppe­leder for Arbeiderpartiet i byrådet og leder av Oslo Arbeiderparti, sier partiet forholder seg til vedtaket fra 2014.

– Det ble enstemmig vedtatt av Oslo bystyre. Vi mener at hensynene til friarealer ble ivaretatt. Når er vedtak er gjort, må vi stå ved det. Alle var fornøyde i 2014, sier Jacobsen.

En ringerunde til andre Ap-politikere viser at Jacobsen har støtte i partiet. Blant annet hos Andreas Halse, partiets fraksjonsleder i samferdsels- og miljø­komiteen.

– Jeg synes diskusjonen er interessant, men forvridd. Det handler ikke om vi skal ha bygg eller park, men om vi skal ha en park eller en park med bygg i.

– Hva tenker du om at disse Ap-veteranene ber dere tenke dere om en gang til?

– Jeg har stor respekt for disse damene, og mener det de skriver er verdt å lytte til. Men foreløpig synes jeg ikke argumentene er overbevisende.

Lar seg ikke affisere

At både Arbeiderpartiets koalisjonspartnere SV og Miljøpartiet De Grønne, støttepartiet Rødt og det potensielle samarbeidspartiet Senterpartiet støtter en omregulering, bekymrer ikke Jacobsen.

– Et stort flertall i bystyret har ikke snudd. Så vi forholder oss til det, sier han.

– Har noe endret seg om denne saken innad i Oslo Ap?

– Jeg opplever at noen er opptatt av denne saken, men det er en stor grad av forståelse for planen som ble vedtatt i 2014. Det er ikke et voldsomt engasjement, sier han.

torbjørnt@klassekampen.no