Onsdag 31. juli 2019 Utenriks

Statsminister Boris Johnson vil bruke en «no deal»-brexit for å sikre flertall i parlamentet:

Gjør seg klar for nyvalg

TURNÉ: Britenes nye statsminister Boris Johnson reiser i disse dager landet rundt på en slags signingsferd. Flere bristiske medier mener dette tyder på at det kan bli nyvalg. Her er Johnson i Birmingham 26. juli. FOTO: GEOFF PUGH, AP/NTB SCANPIX

KAMPANJE: Etter å ha fjernet alle EU-tilhengere fra sentrale poster i den britiske regjeringen, gjør Boris Johnson seg klar for å slå Labour i et valg denne høsten.

BREXIT

«DUDE: Deliver, unite, defeat and energize». Levere brexit, samle nasjonen, slå Jeremy Corbyn, revitalisere landet. Dette var Boris Johnsons slagord under ledervalgkampen i Det konservative partiet.

Siden han ble statsminister har den første d-en, «Deliver», å levere brexit, fått mest oppmerksomhet. Johnson erstattet alle i regjeringen som ikke var enige i hans brexit-strategi med solide brexit-tilhengere. Han har også prøvd å gjenåpne forhandlingene med EU, noe kommisjonspresidenten Jean Claude Juncker avslo.

Den nyslåtte statsministeren har også gjort det klart at han vil droppe en omstridt del av avtalen med EU som går under navnet «backstop».

Valg i Storbritannia:

• Det avholdes parlamentsvalg i Storbritannia minst hvert femte år.

• Landet er delt inn i enmanns­kretser der det største partiet får representanten. Ordningen favoriserer de store partiene Labour og De konservative.

• Forrige valg ble avholdt i 2017. Da vant De konservative en knepen seier (311 mandater), selv om de ikke fikk flertall i parlamentet. De samarbeider derfor med det irske Unionistpartiet DUP, som med sine ti representanter sikrer flertallet.

• Det konservative flertallet har ikke vært nok til å vedta en brexitavtale. Flere nevner nå nyvalg som en mulig løsning på floka.

Backstop til besvær

Backstop er en slags reserveløsning som skal sikre åpne grenser og sømløs ferdsel av varer og folk mellom EU-landet Irland og britiskstyrte Nord-Irland etter brexit.

I praksis vil det føre til at andre regler gjelder for Nord-Irland enn resten av Storbritannia, da området vil være en del av EUs indre marked mens resten av landet forlater det.

Grenseordningen vil ikke gjelde dersom britene forklater EU uten at en utmeldingsavtale er i boks.

Boris Johnsons forgjenger Theresa May og EU ble i november 2018 enige om irskegrensa i overgangsavtalen.

Mays brexitavtale ble stemt ned tre ganger parlamentet. Det nordirske unionistpartiet DUP, som De konservatives flertall i parlamentet avhenger av, har stemt mot alle forslag til avtaler som innebærer andre regler for Nord-Irland enn resten av Storbritannia. For DUP betyr backstop-ordningen en svekkelse av nordirenes tilhørighet til Storbritannia.

Deal eller no deal?

Tidligere avstemninger har vist at det ikke finnes flertall i underhuset for en avtale som inkluderer en backstop.

John Todd-Kvam har hatt flere rådgiverroller i det britiske justissystemet og har jobbet med den nordirske fredsprosessen. Han forteller at en avklaring om irskegrensa er nødvendig for å unngå at britene forlater EU uten en avtale:

– En form for backstop må til. Det har EU og Irland vært veldig klare på hele veien. Johnsons strategi om å få til en avtale uten backstop er urealistisk, sier han.

Todd-Kvam, som nå er stipendiat ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi på Universitetet i Oslo, forteller at Boris Johnson legger mer og mer opp til å forlate EU uten en avtale, en såkalt no deal brexit.

Forskeren viser til at den nyutnevnte utenriksministeren Domenic Raab har bedt EU om å «droppe backstop-en eller gjøre seg klare for en no deal». Ifølge nyhetsbyrået Reuters begrunner Raab uttalelsen med at backstop-en er «udemokratisk».

– Statsministeren har instruert regjeringen om å turbo­lade forberedelsene på å forlate EU uten en avtale, sa Raab mandag denne uka.

Sikter på nyvalg

Selv om et flertall av britene stemte for å forlate EU, er det ikke flertall i underhuset for det samme.

Labour har tidligere i sommer avklart at de vil jobbe mot alle brexitavtaler framforhandlet av De konservative. Liberalerne i Lib Dem er EU-tilhengere. Det konservative har flertall i parlamentet med bare to stemmers overvekt. Derfor er det ventet at underhuset vil stoppe en brexit uten en avtale.

Todd-Kvam forteller at det er stadig mer som tyder på at statsminister Johnson gjør seg klar for et nyvalg allerede til høsten for å løse den fastlåste situasjonen.

– Han snakker mye om at han er fornøyd med en brexit uten avtale, mens det han egentlig er ute etter er nyvalg, sier Todd-Kvam.

Han peker videre på de store utskiftningene i regjeringen som et tegn på dette.

– Måten han har bygget opp regjeringen og staben sin på tyder på at de konservative er i kampanjemodus. Det er mange folk fra leave-kampanjen i sentrale posisjoner, forteller Kvam.

Mesterstrategen

Flere britiske medier skriver nå om muligheten for et nyvalg. Avisa The Guardian kunne forrige torsdag fortelle at sosialdemokratene Labour i en e-post til sine medlemmer skrev «Boris Johnson veit det: Det brygger opp til valg».

The Times skrev forrige uke at både Johnson og hans motkandidat i det konservative ledervalget Jeremy Hunt, var til stede på en pengeinnsamlingsmiddag tidligere i juli.

Det var likevel utnevnelsen av Domenic Cummings som spesialrådgiver for regjeringen som satt fyr på spekulasjonene om nyvalg.

Cummings var en av de mest sentrale figurene i leave-kampanjen, der han har fått æren for slagordet «ta tilbake kontrollen» og kampanjens vellykkede strategi på sosiale medier. Både den britiske rikskringkasteren BBC og avisa The Financial Times har skrevet at utnevnelsen av Cummings tyder på at det går mot valg i Storbritannia allerede i oktober.

Slik vil Johnson få til nyvalg

Etter den britiske grunnloven er det to måter det kan bli nyvalg på:

Statsministeren kan be underhuset lyse ut valg. Dette krever at to tredeler av parlamentet stemmer for forslaget.

Et simpelt flertall i parlamentet feller regjeringen gjennom et mistillitsforlag.

Todd-Kvam mener at det første alternative er det mest sannsynlige:

– Om parlamentet forhindrer Johnsons plan om en no deal, kan han si: ok, da må jeg å gå til folket, sier han.

Et eventuelt nyvalg vil føre til en utsettelse av brexit-datoen som i utgangspunktet er 31. oktober, i strid med Boris Johnsons løfter i partiledervalget.

– Johnson kan utsette brexit-prosessen litt mens det er valg. Han er ikke så bekymret for brexit, det er nok makt han er mest interessert i, mener Todd Kvam.

Forskeren påpeker videre at Boris Johnson mener han kan slå Corbyn i valget.

De konservative og Labour ligger i skrivende stund likt på meningsmålingene, begge med en oppslutning på 25 prosent i snitt, ifølge valgoversikt-siden Britain Elects.

Oppslutningen om de to store partiene er mindre en de har vært tradisjonelt, no som i stor grad skyldes konkurranse de har fått i brexit-saken fra EU-tilhengerne i Lib Dem og EU-motstanderne i Brexitpartiet som begge måles til 19 prosent oppslutning i snitt.

martinu@klassekampen.no