Mandag 5. august 2019 Lederen

Terror i USA

• I helga ble USA på ny rammet av høyreekstrem terror. Ingenting tyder på at det blir det siste. Lørdag morgen drepte en 21 år gammel amerikaner 20 mennesker på et kjøpesenter i El Paso i Texas. 29 mennesker ble såret i angrepet, blant dem et to år gammelt barn. Det synes klart at angrepet var politisk motivert. En halvtime før skytingen begynte, ble det postet et såkalt manifest på nettet. Der presenteres angrepet som et svar på «den latinamerikanske invasjonen av Texas». Ifølge politiet er det overveiende sannsynlig at gjerningsmannen har skrevet teksten. Massakren fant sted på et kjøpesenter som er populært blant meksikanere på dagstur over grensa for å handle. Ifølge en reporter i ABC skal gjerningsmannen ha forklart til politifolkene som arresterte ham at hensikten med angrepet var å drepe flest mulig meksikanere.

• Angrepet føyer seg inn i et mønster vi kjenner altfor godt. Ifølge en rapport fra organisasjonen Anti Defamation League sto amerikanske ekstremister bak femti drap i USA i 2018. Samtlige hadde ifølge rapporten bånd til høyreekstreme bevegelser. Tidligere i år tok en australsk rasist livet av 51 mennesker da han angrep flere moskeer i Christchurch i New Zealand. I Norge vekker dette grufulle minner om 22. juli-terroren.

• President Donald Trump meldte i helga at ofrene er i hans tanker og bønner, og at angrepet var feigt og tragisk. Men Donald Trumps tanker og bønner er lite verdt. Presidenten sa ingenting om at massakren var motivert av en politisk visjon om et raserent Amerika. Selvfølgelig gjorde han ikke det. Trump har flere ganger omtalt tilstrømmingen av meksikanske migranter som «en invasjon». Hvis det stemte, hadde USA vært i krig. For voldelige høyreekstremister er implikasjonen at det er legitimt å «forsvare» landet med alle tilgjengelige midler. Det er klart at bare gjerningsmannen skal straffes for angrepet i El Paso. Det er like klart at Donald Trump har gitt voldelige rasister i USA en selvtillit vi aldri trodde de skulle få igjen.