Torsdag 8. august 2019 Innenriks

Politiker Sofia Rana kalte Europris-arving Maria Erken Høili for «nazi-arving»:

Trues med søksmål

BEKLAGER IKKE: – Medieeksponeringen har bidratt til at hun har fått en stor følgerskare, som hun sprer sitt rasistiske tankegods til, sier Rødt-politiker Sofia Rana om Maria Erken Høili.

RIKING-REFS: Sofia Rana vil ikke be­klage at hun kalte Europris-arving Maria Høili for «nazi-arving». Høili truer med å rettsforfølge henne for ære­krenkelser.

YTRE HØYRE

«Saken er sendt inn til advokat og kommer til å bli forfulgt. Noe mer ønsker jeg ikke uttale meg om», skriver milliardær-arving og blogger Maria Erken Høili i en melding til Klassekampen.

Saken som nå kan ende hos politiet begynte 29. juli, da Høili delte en artikkel fra nettsida til den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelse på sin Facebook-side med mer enn 6000 følgere.

En av dem som reagerte på posten, var Rødt-politiker Sofia Rana. Hun svarte med et Facebook-innlegg der hun kalte Høili «nazi-arving». I et annet innlegg spurte hun «Kan man slutte å sleike ryggen til rike rasister?»

Innlegget sto sammen med en fotomontasje fra den satiriske Facebook-siden Lilletinget. Der var overskrifta fra VG Helgs sommerintervju med Høili og ektemannen endret fra «Kapret millionærarving uten å vite det» til «Kapret nazisympatisør uten å vite det».

Maria Erken Høili:

• Maria Erken Høili (f. 1983) er datter til milliardær og Europris-gründer Terje Høili.

• Hun er gift med Edvard Erken Høili. Paret bor i Los Angeles og har produsert en tv-serie om sitt luksusliv der.

• Høili har kommet i søkelyset etter at hun delte fra en nynazistisk side på sin Facebook med mer enn 6000 følgere.

• I et intervju med Nettavisen har hun sagt at «Det var aldri meningen å dele nazi-propaganda, og jeg legger meg flat.» Samtidig uttalte hun at hun ikke oppfattet politikken til Den nordiske motstandsbevegelsen som skadelig, og mente det var synd at Facebook slettet innlegget hennes.

Sendte varsel til Rødt

Høilis ektemann Edvard Erken Høili har sendt skjermdumper av disse to innleggene til ledelsen i Rødt uten å varsle Rana. Der skriver han at ekteparet vil anmelde Rana for netthets og ærekrenkelser og truer med «å forfølge denne saken» dersom politikeren ikke kommer med en offentlig unnskyldning.

Vi har vært i kontakt med Edvard Erken Høili. Han vil ikke kommentere saken.

Vil ikke beklage

Sofia Rana sier til Klassekampen at hun ikke vil beklage det hun har skrevet.

– Nei. Det vil jeg ikke. Det jeg har gjort, er å påpeke det rasistiske i det Høili har skrevet, og at hun har delt fra en nynazistisk nettside. Det eneste jeg kanskje kan beklage, er hvis noen assosierer andre av hennes familiemedlemmer med nynazismen, det er kun Maria Høili som er ansvarlig for det hun har delt, sier Rana.

Mener muslimer er en rase

Artikkelen Høili delte fra den nynazistiske nettsida påstår at en framtredende egyptisk imam, Mazen Al-Sersawi, hevder muslimer kan ha samleie med sine biologiske døtre.

Klassekampen har prøvd å få bekreftet opplysningen gjennom vårt Kairo-kontor og søk i Youtube-taler på arabisk fra den aktuelle imamen, uten hell.

Professor emerita ved Al-Azhar-universitetet i Kairo betegner det angivelige utspillet som «utenkelig», siden incest er forbudt i islam.

I respons til en kommentar fra en muslimsk mann på Facebook som påpeker det samme, svarer Høili at artikkelen «omhandler uskyldige barn som blir forgrepet seg på av en menneskerase som ikke eier større hjerne enn en sjimpanse».

Rana hevder Høili har postet flere innlegg som bidrar til å dehumanisere muslimer som gruppe.

– Hvorfor engasjerer du deg i denne saken?

– En ting er at hun har de holdningene hun har. Det er ille nok i seg selv. Verre er det at store medier har gitt henne en plattform, slik som Dagbladet og VG nylig. Ingen av dem har plukket opp hva slags holdninger hun har til medmennesker, sier Rana.

– Medieeksponeringen har bidratt til at hun har fått en stor følgerskare, som hun sprer sitt rasistiske tankegods til. Hun har delt propaganda fra en voldelig nynazistisk organisasjon med sine tusenvis av følgere. Det plager meg, sier hun.

Støtte fra partiet

Rana får full støtte fra ledelsen i Rødt.

– Vi lurer på hva milliardærarvinger tror de kan oppnå ved å klage Rødt-aktivister inn for partiledelsen, sier nestleder i Rødt Marie Sneve Martinussen til Klassekampen.

Partiet gir sin fulle støtte til Rana som stiller til valg for bystyret i Oslo i høstens valg.

– Vi har gitt tydelig beskjed om at vi stiller oss hundre prosent bak Sofia Rana. Det får ingen annen konsekvens enn at vi blir ekstra stolte over å ha sånne som henne i partiet, sier Martinussen til Klassekampen.

aseb@klassekampen.no

DELTE SATIRE: Sofia Rana delte denne fotomontasjen der Facebook-kontoen Lilletinget har skrevet «nazisympatisør» over «millionærarving» i VGs tittel. SKJERMDUMP: FACEBOOK