Mandag 12. august 2019 Lederen

Hatet

• Lørdag unngikk Norge med nød og neppe det som raskt kunne blitt et blodig terrorangrep, da en ung mann angrep en moské i Bærum bevæpnet med flere skytevåpen. Kun resolutt opptreden fra en av dem som var i moskeen denne lørdagen, hindret blodbad. Men det at vi slapp med skrekken denne gangen, gjør ikke trusselen antimuslimsk rasisme utgjør, mindre. Hatet mot muslimer har tatt menneskeliv mange ganger før og vil dessverre trolig gjøre det igjen.

• Det kan for de fleste av oss virke helt virkelighetsfjernt at noen kan se på fredelige muslimer samlet i bønn som en fiende som må drepes. Det er fortsatt mye som er uklart, men alt tyder på at mannen som nå er i politiets varetekt, er inspirert av samme ideologiske tankegods som tidligere har motivert massedrapene i Christchurch i New Zealand. Han skal ha hyllet Christchurch-terroristen på nettforum og oppfordret til «rasekrig». Realiteten er at hat mot muslimer er blant de største rasismeproblemene i vestlige samfunn. I HL-senterets undersøkelse fra 2017 oppga 34,1 prosent negative fordommer mot muslimer, og kanskje mer urovekkende: 47 prosent støtter påstanden «Muslimer har selv mye av skylda for økende muslimhets».

• Islamofobi er en klassisk hat­ideologi som bygger på en ekstrem deling av verden i «oss» og «dem». Muslimer framstilles som en enhetlig gruppe som både ved hjelp av vold og utspekulert manipulasjon forsøker å ta over og undertrykke «våre» samfunn. Som i andre konspirative verdenssyn bygger det også på en grunnleggende mistillit: Når muslimer aktivt sier de er for demokrati og mot terror, tas det kun som uttrykk for lureri. Det er ikke vanskelig å finne paralleller mellom hatet mot muslimer og rasisme som har rammet andre grupper, som jøder eller romfolk. Hatet næres både av nasjonale og internasjonale politiske trender og vil være vanskelig å få has på. Det første skrittet ville kunne være at vi som samfunn erkjenner problemet, og at Stor­tinget er seg sitt ansvar bevisst og får på plass en handlingsplan mot islamofobi.