Tirsdag 13. august 2019 Lederen

Smitteeffekt

• Det var en alvorstung PST-sjef som møtte pressen i går og fortalte at sikkerhetstjenesten fikk inn tips om terrorsiktede Philip Manshaus for ett år siden. Hans Sverre Sjøvold fortalte at PST etter massakren i Christchurch på New Zealand i vår, hvor 51 mennesker i to moskeer ble myrdet, skjerpet sin vurdering av den høyreekstreme trusselen mot Norge. Tidligere hadde tjenesten regnet det som «lite sannsynlig at norske høyreekstreme vil forsøke å gjennomføre terrorangrep». Etter Christchurch endret oppfatningen seg. Grunnen er at Politiets sikkerhetstjeneste så at også folk i Norge hyllet den høyreekstreme terroraksjonen og oppfordret til terror som metode.

• Det er forstemmende å se i hvilken grad lørdagens terror­angrep likner på tidligere hendelser, både i USA, på New Zealand, men også angrepene mot regjeringskvartalet og Utøya for åtte år siden. Siden den gang har høyreekstreme nettforum vokst til å bli aldri hvilende plattformer hvor nye gjerningsmenn finner ekstreme meningsfellesskap. På slike forum legger de ut propagandapakker, med bilder, livestreaming og politiske plattformer som skal forklare og forsvare bestialske angrep. Disse forumene på internett er i dag hovedarenaen for spredning av høyreekstreme teorier og forherligelse av vold. Derfor er det godt at PST nå har rettet søkelyset i den retning, selv om tjenesten ikke klarte å stanse angrepet lørdag.

• Etter 22. juli tok mange til orde for en økt årvåkenhet mot høyre­ekstrem vold og antimuslimske konspirasjonsteorier. Likevel er det radikal islam som har vært politiets hovedfokus i arbeidet mot ekstremisme og terrorisme. Når vi nå har fått nok et terrorangrep fra ytre høyre i Norge, må kampen mot rasisme og muslimhat styrkes. Det må skje i politiet, på skoler, blant politikere og rundt hvert kjøkkenbord. Det handler om hvordan vi snakker om medmennesker. Det handler også om å finne måter å håndtere de ansiktsløse kollektivene som finnes i nettets mørke avkroker, og som gir unge menns hat en retning. I år har vi for alvor lært at høyreekstrem terror smitter.