Onsdag 14. august 2019 Utenriks

• Konspirasjonsteorier florerer etter Epsteins død • Rikmannsvennen var siktet for menneskehandel

Tar med seg svar i graven

DØD: Mangemillionær Jeffrey Epstein var siktet for menneskehandel og overgrep mot mindreårige. Forrige lørdag døde han på cella si. Her fra protester i New York i juli i år. FOTO: STEPHANIE KEITH, AFP/NTB SCANPIX

PERVERST: Mindreårige jenter og maktmenn på privatjeten «The Lolita Express». Historien om Jeffrey Epstein er historien om de rike og mektiges grenseløse verden.

USA

Det er en sak så spinnvill at den for mange av oss fort forsvinner i forvirringen over alle konspirasjonsteoriene den gir liv til på internett.

Men den bisarre historien om livet og døden til den pedofile kjendismagnaten Jeffrey Epstein handler om mer enn nettrolls konspirasjonsbehov eller eskapadene til én pervertert mangemillionær.

Saken – som også fungerer som politisk ammunisjon i en amerikansk borger-ordkrig – gir små blikk inn i internasjonale rikmannsnettverk der fattige jenter er forbruksvarer og der penger og makt, på tvers av partipolitisk tilhørighet, kjøper straffrihet og beskyttelse.

I juli ble Epstein – kjent for forbindelser til Donald Trump, Bill Clinton, den saudiske kronprinsen Muhammed bin Salman og britiske prins Andrew – arrestert og siktet for menneskehandel med hundrevis av mindreårige jenter.

Lørdag ble han funnet død på cella si på Manhattan i New York. Ettersom ingen andre enn Epstein var siktet i saken, kan hans død bety at hele saken henlegges. Mange frykter nå at andre mektige menneskers skitne hemmeligheter og lovbrudd døde med ham.

Jeffrey Epstein:

• Amerikansk mangemillionær og kjendisvenn som var siktet og arrestert for menneskehandel og seksuell utnytting av mindreårige jenter.

• Døde forrige fredag på en fengselscelle i New York. Ifølge fengselet hang Epstein seg. Mange har imidlertid stilt spørsmål knyttet til Epsteins død.

• Epstein ble på 2000-tallet anklaget for en rekke overgrep, men slapp unna med en svært billig dom.

• Hadde tette forbindelser til en rekke svært mektige mennesker, både i USA og internasjonalt, som Donald Trump, Bill Clinton og Muhammed bin Salman.

Lokket fattige jenter

Hvis det kommer en Netflix-serie om Epstein, som hevdet han tjente sin formue på Wall Street, starter den fort på en karibisk øy som de lokale bare kaller «Pedofili-øya».

Til denne Epstein-eide Jomfru-øya, skal – ifølge flere vitner – rike og mektige menn i en årrekke ha blitt fløyet inn til fester og sex-orgier.

Nylig offentliggjorte dokumenter kaster mer lys over hvordan Epstein og hans britiske assistent Ghislaine Maxwell på begynnelsen og midten av 2000-tallet fraktet mindreårige jenter til øya og andre Epstein-eiendommer i Florida og New York.

Maxwell, datter av den avdøde britiske mediemogulen Robert Maxwell, skal ha fungert som en rekruttør som brakte jenter, ofte fra vanskelige kår, til Epstein med løfter om betaling for massasje eller andre småjobber.

Slapp billig unna

I dokumentene kommer det blant annet fram at kvinnen Virginia Roberts Giuffre er blant dem som hevder hun ble beordret til å ha sex med en rekke av Epsteins bekjentskaper.

Giuffre har blant annet navngitt den kjente Harvard-professoren og advokaten Alan Dershowitz og britiske prins Andrew, som nekter for at anklagene stemmer.

Avisa The Miami Herald har tidligere identifisert rundt 80 kvinner som hevder de ble seksuelt misbrukt av Epstein mellom 2001 og 2006.

I 2005 ble Epstein for første gang anmeldt for seksuelt misbruk av en 14 år gammel jente, som hevdet han forgrep seg på henne i hans villa i Palm Beach i Florida. De neste årene anklaget en rekke mindreårige jenter ham for misbruk.

I 2008 sikret Epsteins advokater, blant andre den nevnte Alan Dershowitz, ham et forlik, der han sa seg skyldig i sex med en mindreårig. Epstein slapp unna med 13 måneders soning, der han kunne dra på jobb på dagtid.

Forliket sørget også for at en rekke andre personer slapp unna sexhandel-anklager. Det ble inngått av daværende statsadvokat Alexander Acosta, som fram til juli var arbeidsminister under Donald Trump.

AOC krever svar

Flere av Epsteins ofre har jobbet for å ta saken opp igjen. Og da Epstein – som også har blitt gransket av franske myndigheter – ble arrestert og siktet i juli, var forventningene store.

Endelig, gjennom rettssystemet, skulle hundrevis av ofre få et oppgjør med sine overgripere. Endelig skulle sannheten kaste lys over syndene til Epsteins mektige venner.

Men lørdag ble Epstein funnet død, angivelig etter å ha hengt seg selv i cella si. Obduksjonen ble gjennomført søndag, men uten å slå fast noen endelig dødsårsak. To uker tidligere ble Epstein angivelig funnet bevisstløs på cella med merker på halsen.

USAs justisminister William Barr har sagt det var «alvorlige uregelmessigheter» ved fengselet. Demokratene-senator Ben Sasse krever at «hoder må rulle» etter Epsteins død.

– Hvert eneste menneske i justisdepartementet visste at denne mannen var en selvmordsrisiko og at hans mørke hemmeligheter ikke måtte få lov å dø med ham, sier Sasse.

Kongresskvinne Alexandria Ocasio-Cortez sier offentligheten «trenger mange svar» etter Epsteins død.

En av svært mange amerikanere som ikke tror på den offisielle versjonen, er filmskaper Michael Moore:

«Ondartede narsissister som Epstein: Det siste de gjør er å bli kvitt det de ELSKER mest: seg selv.»

Trump: «Fantastisk fyr»

Mens den liberale tv-personligheten Joe Scarborough peker på Russland, har Trump videreformidlet konspirasjonsteorier om at Epstein døde fordi han hadde kompromitterende materiale på Bill Clinton. Samtidig trender anklager mot Trump selv på sosiale medier.

«Jeg har kjent Jeff i 15 år. Fantastisk fyr», sa Trump om Epstein i 2002.

«Veldig morsom å være sammen med. Det sies til og med at han liker vakre damer like mye som meg, og mange av dem er av den yngre sorten», sa Trump.

Den siste tida har det gått sport i å ta så stor avstand fra Epstein som overhodet mulig.

Flylogger viser imidlertid for eksempel at Bill Clinton gjentatte ganger reiste med Epsteins private fly, kjent i pressen som «The Lolita Express». Clinton skal ifølge Financial Times blant annet ha vært med på en «Afrika-tur» sammen med den overgrepsanklagede skuespilleren Kevin Spacey.

Virginia Roberts Giuffre har hevdet hun så Clinton på Epstein-øya. Clinton nekter for å ha vært på øya.

Hvor kom pengene fra?

I 2012 trappet Epstein opp forsøket på å rehabilitere sitt navn og rykte gjennom en pr-kampanje der han omtalte seg selv som en «feiret filantrop» og «en anerkjent utdanningsinvestor».

Et av de store spørsmålene knyttet til Epstein er: Hvor kom pengene hans fra?

New York Magazine har dokumentert hvordan det i Wall-Street-miljøer er utbredt forståelse for at formuen, på flere hundre millioner dollar, i alle fall ikke kom fra det Epstein hevdet han levde av, finansspekulasjon.

En av de mest utbredte – men ubekreftede – teoriene er isteden at Epstein samlet kompromitterende materiale på rike og mektige menn og presset dem til å putte penger i hans hedgefond.

eirikgs@klassekampen.no