Torsdag 15. august 2019 Utenriks

Den russiske marinen gjennomfører nok en gang en skyteøvelse i norske farvann:

Styrkeoppvisning i nord

NÆRSYN: Et russisk militært fly av typen Tupolev TU-142 flyr nær et amerikansk marineskip under Nato-øvelsen Trident Juncture i fjor høst. Ifølge forsvarsnettstedet aldrimer.no skal disse flyene ha deltatt i militærøvelser utenfor Nord-Norge den siste uka. Forsvaret har identifisert 38 russiske fly i løpet av to uker, langt mer enn normalt. FOTO: JONATHAN NACKSTRAND, AFP/NTB SCANPIX

SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.

RUSSLAND

Det norske luftforsvaret har en travel sommer. Norske jagerfly har de siste to ukene vært på vingene 13 ganger og identifisert 38 russiske jagerfly og bombefly. Det er mye mer enn normalt.

Denne uka skal den russiske marinen skyte missiler i fire ulike deler av norsk økonomisk sone til sjøs. Så å si hele den russiske nordflåten deltar i øvelsen. Det er snakk om en formidabel styrke som nå seiler i, og flyr over, havområdene utenfor Nordland, Troms og Finnmark.

Russland har skutt missiler i norske nærområder flere ganger det siste året. Tidligere har de russiske skyteøvelsene funnet sted like etter amerikanske styrkemarkeringer i nordområdene.

Klassekampen har siden oktober i fjor vært i kontakt med en rekke kilder i Forsvaret som har satt de russiske skyteøvelsene i sammenheng med USAs markeringer av militær styrke i norske nærområder.

Militærøvelse:

• Russland har satt i gang den største militærøvelsen i norske nærområder på svært lang tid.

• Øvelsen inkluderer missilskyting i fire skytefelt i norsk økonomisk sone til sjøs. Feltene er lagt til havområder langt fra russiske farvann. Norske myndigheter har kritisert Russland for valget av øvelsesområde.

• Russland har gjennomført lignende øvelser flere ganger det siste året. Klassekampen har vært i kontakt med forsvarskilder som setter øvelsene i sammenheng med amerikanske styrkedemonstrasjoner i nordområdene.

• Denne gangen er det likevel ikke like lett å forklare den russiske maktdemonstrasjonen.

Endret mønster

Det russiske forsvaret har skutt med missiler i norsk økonomisk sone til sjøs også tidligere, men endret mønster i oktober i fjor under den store Nato-øvelsen Trident Juncture i Norge.

Russiske myndigheter opprettet flere skytefelt langs norskekysten, to av dem langt sør og langt fra russiske farvann.

Flere forsvarskilder tolket skyteøvelsene i oktober som et svar på at USA hadde sendt hangarskipet Harry S. Truman til Lofoten for en egen skyteøvelse med jagerfly i Troms.

Det samme gjentok seg tidligere i år. Amerikanske bombefly av typen B52 fløy i mars over Barentshavet, nær russiske farvann. Flyene er bygd for atomvåpen.

Det amerikanske luftforsvaret skrev i en pressemelding at flygingen var ment å demonstrere amerikansk støtte til sine allierte, og CNN omtalte operasjonen som en beskjed til Russland.

Kort tid etter varslet russiske myndigheter om en skyteøvelse i havet utenfor Lofoten.

Flere forsvarskilder mente da at den russiske skyteøvelsen var et svar på USAs bombefly noen uker tidligere.

Når den russiske marinen nå gjennomfører nok en skyteøvelse i norske farvann, er det derimot ikke like lett å sette øvelsen i sammenheng med en amerikansk manøver.

– Betydelig økt aktivitet

Forsvarets operative hovedkvarter opplyser at Forsvaret har identifisert 38 russiske militære fly så langt i august. Til sammenligning identifiserte Forsvaret 100 fly i hele 2018.

– Det er en betydelig økt russisk aktivitet utenfor den norske kysten, både i lufta og til sjøs, sier Ivar Moen, talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Forsvaret har satt inn fly og skip for å følge med på den russiske marinen og har også fått assistanse fra USA og Canada.

Tre amerikanske og ett kanadisk overvåkingsfly er nå på Andøya for å holde oppsikt med militærøvelsen i Norskehavet.

Norske myndigheter ble allerede i juli varslet om et øvingsområde for missilskyting. Fredag 2. august kom beskjeden om at Russland planla å skyte i ytterligere tre områder.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har den siste uka sagt at regjeringen mis­liker skyteøvelsen, og har kalt den unødvendig.

I den første pressemeldingen fra Forsvarsdepartementet tirsdag i forrige uke skrev også ministeren at regjeringen er bekymret over utviklingen. Sitatet ble endret etter noen timer.

Bombefly langs kysten

Både Forsvaret og forsvarsministeren har etterpå presisert at regjeringen har kontroll på situasjonen og at norske borgere ikke bør bekymre seg.

Forsvarsnettstedet Aldrimer.no skriver at omkring 20 russiske fartøy har seilt nordover langs norskekysten den siste uka. I tillegg har store russiske bombefly flydd langs kysten av Nord-Norge.

– Det er klart det er en kraftig markering, sier forsker ved sjøkrigsskolen i Bergen Ståle Ulriksen.

Han sier det er naturlig at Russland gjennomfører militærøvelser, men legger til at han også tror det er ment som en melding til Norge.

– Det er en klar beskjed til Norge. De liker ikke utviklingen med at det kommer flere Nato-styrker opp i nord og ting som kan true Russlands viktigste militære kapasiteter. Da er det snakk om amerikanske fly, hangarskip og ubåter, som er sterke offensive kapasiteter. Det er ikke de amerikanske soldatene på Værnes, sier Ulriksen.

Ifølge tall fra Statens strålevern har antallet allierte atomdrevne båter i norske havner tredoblet seg på få år.

magnusl@klassekampen.no