Fredag 23. august 2019 Kultur og medier

• I år er det bare kvinnelige nominerte til Arks barnebokpris • Forfattere mener gutter blir nedprioritert

– Trist for guttene

18 av de 20 siste nominerte til Arks barnebokpris har vært kvinner. – En pris for halvparten av leserne, mener forfatter Arne Svingen.

bøker

Tirsdag denne uka slapp bokhandlerkjeden Ark de nominerte bøkene til sin årlige barnebokpris. De fem forfatterne som nå skal leses av tusenvis av barn, er Mina Lystad, Audhild Solberg, Anne Wisløff, Heidi Linde og Elin Hansson.

At alle er kvinner, får Steffen Sørum, leder for Barnebokinstituttets forfatterutdanning, til å reagere.

I en kronikk i Aftenposten peker han på at det de siste fire årene har vært stor overvekt av nominasjoner av kvinnelige forfattere. Av 20 nominerte forfattere har 18 vært kvinner.

Tre av kvinnene er blitt nominert to ganger.

«Det hadde vært interessant å høre om Ark i det hele tatt ser på gutter som en interessant målgruppe», skriver Sørum i kronikken.

Han peker på at gutter og lesing har vært et tema i bokbransjen i minst 20 år, og han mener det er rart om dette ikke har vært et tema i utvelgelsen til prisen.

Arks barnebokpris:

• Barnebokprisen til Ark er en litterær pris for årets beste barnebok.

• De fire siste årene har 18 av de 20 nominerte forfatterne vært kvinner.

• Årets nominerte er Mina Lystad, Audhild Solberg, Anne Wisløff, Heidi Linde og Elin Hansson.

• 10.000 barn skal lese de nominerte bøkene og peke ut en vinner.

– Mister gutteleserne

Sørum får støtte fra barnebokforfatter Arne Svingen, som er en av de to mannlige forfatterne som har vært nominert til Arks barnebokpris de siste fire årene.

Han har i flere år jobbet med å bedre lesingen blant barn og unge, med særlig fokus på gutters lesing. I mai arrangerte han litteraturfestivalen «Gutta som aldri slutta», hvor han ønsket å flom­belyse bøker som kan få gutter til å trekkes mot litteraturen.

Svingen er ikke i tvil om at de Ark-nominerte forfatterne har skrevet utmerkede bøker, men han er bekymret for at mange gutter i stadig mindre grad blir presentert for bøker som kan trigge leselysten.

– I de over tjue årene jeg har skrevet, er barnebokfeltet blitt noe mer kvinne­dominert på forfattersiden. Det er mulig det kan prege utgivelseslistene noe.

Han mener det er viktigere enn noen gang at også guttene får bøker med en hovedperson de kan identifisere seg med.

– Sånn som det er nå, er vi i ferd med å miste gutteleserne fordi bøkene de elsker og leser, svært sjelden får priser og oppmerksomhet. Jeg blir rett og slett trist på guttas vegne når de ikke får bøker som vi vet de liker å velge blant, sier Svingen.

– Må tenke seg mer om

Ark beskriver sin egen pris som Norges største litterære pris for barnebøker. Femte-, sjette- og sjuendeklassinger fra hele landet står bak kåringen.

På sine nettsider skriver Ark at pågangen fra skolene aldri har vært større, og at «juryen har økt fra 2500 barn til hele 10.000 barn på de 17 årene litteraturprisen er blitt delt ut». Nettopp dette gjør at Arks ansatte må tenke seg mer om når de nominerer bøker, mener Svingen.

– Dette er ikke en vanlig pris, men også en leselyst-aksjon som involverer tusenvis av barn. Slik det er nå, er dette bare en pris for halvparten av de 10.000 leserne, sier han.

At kjønnsfordelingen er ganske jevn om man tar med alle de nominerte tilbake til 2008, mener han ikke er av særlig betydning.

– Det viktige er hva som skjer nå, og da er det helt tydelig at Ark har nedprioritert gutta de fire siste årene.

Heller ikke Sørum mener det er noen trøst at det har vært en jevn kjønnsfordeling om man ser bort fra de fire siste årene.

– Blir ikke det som å si at nå skal bare kvinner ha stemmerett i noen år, siden kvinner ikke fikk de samme vilkårene som menn før i 1913? Nei, selvfølgelig ikke. Verden har gått videre, og det er nå temmelig vanlig å kvotere kjønn på mange områder og felt.

– Vurderer ikke kjønn

Maria Granli-Brekke, kategorisjef for barne- og ungdomsbøker i Ark, har fått tilsendt flere spørsmål fra Klassekampen.

Hun unngår å svare direkte på spørsmålene, men skriver følgende i en e-post:

«I nominasjonen til Arks barnebokpris vurderes overhodet ikke kjønn, forlag eller hvem forfatteren er. Det handler kun om bokas kvalitet, så som fortellerteknikk, språk og om den er egnet til å skape leseglede. Tallenes tale er at det siden starten er ti mannlige vinnere og sju kvinnelige vinnere.»

Granli-Brekke legger til at komiteen bak nominasjonene består av voksne leserne fra bokhandlerbransjen.

thomase@klassekampen.no