Tirsdag 27. august 2019 Lederen

PR-strategi

• Regjeringens bompengestrid er bilagt inntil videre, og de politiske partiene kan omsider gi seg kast med valgkampinnspurten. Det sikreste tegnet på at vi er over i normal valgkampmodus, er at Fremskrittspartiet har begynt å dosere ut innvandringspolitiske medieutspill ment for å skake velgerne. I gårsdagens VG slår Sylvi Listhaug og Jon Helgheim alarm om at fire av ti innvandrere fra Somalia mottar sosialhjelp. Under overskriften «– Skattebetalerne betaler gildet» argumenterer Frp-duoen for at det må innføres et makstak for sosialhjelp, slik at somaliere blir mer motivert for å komme seg ut i betalt arbeid. Alternativet er ifølge Listhaug at somaliske innvandrere havner i fattigdomsfella.

• Regjeringens nye forslag til integreringslov sier ingenting om et makstak for sosialhjelp. Listhaug vet naturligvis godt at hun ikke kommer til å få gjennomslag for dette i regjeringen hun selv er del av. Det er heller ikke hensikten. Så seint som i vår lanserte Listhaug og Helgheim ideen om at kriminalitet som skjer i særlig utsatte bolig­områder (les: områder med mange innvandrere) må straffes dobbelt så hardt som andre forbrytelser. Heller ikke dette kommer til å bli gjennomført. Listhaugs ekspertise er ikke å få politisk gjennomslag, men å dreie den politiske debatten over i et spor som gagner Frp.

• Samtidig som denne kjente øvelsen er i gang, har Frp startet en annonsekampanje på nettstedet Document.no. På sosiale medier sprer Frp en reklame om at de er motstandere av kjønnssegregerte klasserom, som om noen i norsk politikk har foreslått det. Det er fem dager siden regjeringen på en pressekonferanse kunngjorde at den skal lage en handlingsplan mot muslimhat. Der trakk kulturminister Trine Skei Grande (V) fram viktigheten av å skape tillit og dialog mellom grupper i samfunnet for å motvirke hets og hat mot muslimer. I løpet av de to ukene som gjenstår av valgkampen, kommer Frp nokså sikkert med flere utspill som ikke utretter stort mer enn å svekke tilliten og dialogen mellom grupper i samfunnet.