Onsdag 4. september 2019 Utenriks

Boris Johnson satser alt på å overkjøre parlamentet, men møter opprør i sitt eget parti:

Oppgjør i Westminster

SINNE: brexit-motstandere demonstrerte i forrige uke i London mot statsminister Boris Johnsons beslutning om å suspendere det britiske parlamentet en hel måned. FOTO: MATT DUNHAM, AP/NTB SCANPIX

SJAKKSPILL: Statsminister Boris Johnson truer med nyvalg hvis Det konservative partiet ikke støtter hans egen brexit-plan. Det er risikabelt både for regjeringen og for opposisjonen, sier valgforsker.

Brexit

Boris Johnson er en av de mest populære statsministrene i Storbritannia siden Margaret Thatcher, men står i fare for å få den korteste regjeringstida i britisk moderne historie.

Johnson har løftet Det konservative partiet på meningsmålingene, og 40 prosent av velgerne mener han er den beste statsministerkandidaten, ifølge målinger som YouGov har gjort.

Johnson har dobbelt så stor støtte hos velgerne som opposisjonsleder Jeremy Corbyn.

Det er likevel ikke nok til å sikre Johnson en lang regjeringstid. Storbritannia er inne i en dyp konstitusjonell krise. Statsministeren møter et stadig større opprør i parlamentet, også i sitt eget parti, og kan miste makta i løpet av de neste ukene.

– Dette er et sjakkspill, det er bare å følge med, sier den britiske valgforskeren John Curtice, som er politikk­professor ved Universitetet i Strathclyde og en meningsmålings-nestor i britisk politikk.

Brexit-maraton:

• 31. oktober trer Storbritannia etter planen ut av EU.

• Mandag truet statsminister Boris Johnson med nyvalg allerede 14. oktober, dersom opprørere i hans eget parti, De konservative, går sammen med opposisjonen for å unngå en brexit uten en avtale med EU.

• Tirsdag åpnet parlamentet etter ferien. Neste uke suspenderer Johnson parlamentet fram til 14. oktober.

Opprør i eget parti

Boris Johnson har allerede satt parlamentet til side i en lang periode, fra midten av september til 14. oktober. Statsministeren sier selv han at han gjorde det for å sikre regjeringen rom til å forhandle med EU om en ny brexit­avtale.

Onsdag i forrige uke skrev Johnson et brev til parlamentet der han forklarte hvorfor han vil sette den folkevalgte forsamlingen ut av spill. Medlemslandene i EU «ser på det parlamentet gjør med stor interesse, og det er bare ved å vise samhold og besluttsomhet at vi har en sjanse til å få en bedre avtale», skrev han.

For å få en bedre avtale må Storbritannia vise at landet er villig til å gå ut av EU uten en avtale overhodet, argumenterte statsministeren.

Johnsons problem er at han ikke har flertall i parlamentet. Opposisjonen forsøker nå å ta kontrollen over brexit, for å forhindre en såkalt «no deal», brexit uten at en avtale med EU er på plass.

Drøyt 20 konservative parlamentarikere har sluttet seg til opposisjonens plan om å gjøre en «no deal» ulovlig. Det vil i så fall ødelegge Boris Johnsons strategi i forhandlingene med EU.

Mandag denne uka truet derfor Johnson med nyvalg allerede 14. oktober, to uker før britene skal ut av EU den 31. oktober.

Det er et trekk med svært stor risiko, også for Johnson selv, mener Curtice.

Farage betyr trøbbel

Den største faren for Boris Johnson er Nigel Farages Brexitpartiet, mener den britiske valgforskeren.

Johnson har hentet en god del velgere tilbake til Det konservative partiet, de fleste fra Farages ytterliggående, EU-kritiske parti.

Dersom Johnson utlyser nyvalg før brexit er gjennomført, risikerer han likevel at Nigel Farage tar en stor del av velgerene som støtter brexit, mener Curtice.

– Boris Johnson har vunnet velgere nesten utelukkende fra Brexitpartiet. Han har gjenvunnet velgere som stemte for brexit. Han håper selvfølgelig at han kan bygge på den framgangen, men jeg mener at dersom det blir et tidlig nyvalg, så kan Nigel Farage ta noen av dem tilbake, sier valgforskeren.

Boris Johnson trenger en solid majoritet i parlamentet for å gjennomføre brexit. Det er høyst usikkert om han får et slikt flertall i et nyvalg, sier Curtice.

Står og faller med Labour Opposisjonspartiet Labour kommer til å avgjøre om det blir nyvalg eller ikke. Johnson behøver nemlig to tredjedels flertall i parlamentet for å få det til.

– Om Labour sier nei, er det nok til å stoppe et nyvalg, sier Curtice.

Det skaper problemer for Johnson. Johnsons poeng med å true med nyvalg er å få «rebellene» i Det konservative partiet over på hans side. Men om Labour sier de ikke vil tillate nyvalg, undergraves Johnsons manøver. Labour har lenge ønsket seg valg, og Corbyn sa seinest i går at han ville vært strålende fornøyd om det kom til nyvalg, og at Labour ville vinne. Det tror ikke valgforskeren Curtice på.

– Selv om det er mulig at Labour kunne fått et godt nok valgresultat for å forhindre at Johnson får flertall for sin brexit-plan, er Labour er langt, langt unna å få flertall i parlamentet eller å overhode bli det største partiet i et valg, sier Curtice.

Johnsons trusler om nyvalg ble møtt med skepsis fra blant annet Tony Blair. Den tidligere Labour-statsministeren kalte Johnsons manøver for en felle for å undergrave opposisjonens plan om å gjøre Johnsons «no deal»-scenario ulovlig, og advarte derfor Labour mot å stemme for å skrive ut nyvalg.

Også flere Labour-parlamentarikere advarte mot å stemme for.

Jeremy Corbyn gjorde det klart i går at Labour ikke vil støtte et nyvalg med mindre Parlamentet setter en stopper for Johnsons «no deal»-scenario. Å forhindre «no deal» kommer før et nyvalg, framholder Labour.

– Dette handler om rekkefølge, sa Shami Chakrabarti, generaladvokat for England og Wales og medlem av Corbyns skyggeregjering, til BBC.

Kan felle seg selv

John Curtice lanserer et tredje alternativ som Johnson kan ende opp med, om Labour blokkerer et eventuelt nyvalg: Statsministeren kan forsøke å felle sin egen regjering.

– Han kan stille mistillitsforslag mot sin egen regjering og instruere hans egne partimedlemmer om å stemme for mistillit. Da trenger de bare 50 prosent flertall i parlamentet.

– Hvorfor ville han felle sin egen regjering?

– For å få til et nyvalg, om han vil det. Men risikoen er selvfølgelig at opposisjonen lykkes i å stable en ny regjering på plass, som kan stoppe en «no deal» brexit.

Trues med utestengelse

Opprøret i Det konservative partiet blir nå ledet av den tidligere finansministeren Philip Hammond.

Han sa i går at han gjør seg klar til den største politiske kampen i sitt liv, og lover å støtte forsøkene på å stanse en «no deal»-brexit.

Hammond sier han tror opprøret i Det konservative partiet er stort nok til å forhindre brexit og utsette fristen for utmeldelse fra EU.

Boris Johnson truet på sin side med å ekskludere Hammond fra Det konservative partiet, ved å nekte ham å stille som kandidat i neste valg.

utenriks@klassekampen.no