Fredag 6. september 2019 Utenriks

7 av 10 briter tror brexit kommer uten at en EU-avtale om veien videre er klar:

Stoler på Boris-brexit

BORIS-BREXIT: En enslig Leave-supporter står foran parlamentet i Westminster onsdag denne uka, midt i en demonstrasjon for EU-tilhengere. En ny meningsmåling viser at Boris Johnson har stor støtte for sin brexit-politikk blant velgerne, selv om han har mistet flertallet i parlamentet. FOTO: MATT DUNHAM, AP/NTB SCANPIX

«NO DEAL»: 40 prosent av velgerne står bak statsminister Boris Johnsons harde brexit-linje. ­Opposisjonens velgere er derimot langt mer splittet.

BREXIT

Hard brexit, at Storbritannia går ut av EU uten at en avtale foreligger, er populært blant britiske velgere. Hele 40 prosent støtter Boris Johnsons to alternativer.

Opposisjonens velgere er derimot splittet mellom langt flere løsninger.

Det er resultatet i en spørreundersøkelse som Yougov publiserte i går.

Undersøkelsen viser at Boris Johnsons brexit-politikk står sterkt blant velgerne, på tross av en rekke nederlag i parlamentet de siste dagene.

Tida fram mot brexit:

• 4. september: Underhuset vedtok en lov om mulig brexitutsettelse for å unngå en brexit uten at avtalen med EU om veien videre er klar.

• Statsminister Boris Johnsons forslag om nyvalg 15. oktober ble avvist.

• 9. september: Den nye loven kan allerede denne mandagen få dronningens samtykke.

• 9.–12. september: Statsminister Boris Johnson vil suspendere Parlamentet.

• 14. oktober: Trontalen. Dronning Elizabeth holder trontalen der regjeringen presenterer sin politikk for den kommende sesjonen. Parlamentet samles igjen.

• 31. oktober: Brexitdatoen som ble vedtatt etter utsettelsene sist vår. Kilde: NTB

Tror og håper på «no deal»

Meningsmålingsbyrået YouGov har spurt folk hva de tror er de mest realistiske løsningene på brexit-kaoset. Videre har byrået spurt om hvilke av de realistiske løsningene folk foretrekker.

Mer enn 70 prosent av velgerne trodde denne uka at en «no deal»-brexit var sannsynlig. Det betyr at Storbritannia går ut av EU uten noen som helst form for avtale. Boris Johnson har det som ett av sine to alternativer.

21 prosent av velgerne foretrekker denne løsningen, noe som gjør «no deal» til det mest populære utfallet blant velgerne.

Samtidig sier 19 prosent at de foretrekker en ny avtale framforhandlet av Boris Johnson. Det er løsningen som Boris Johnsons selv sier at han vil prøve å få til først.

Det er uklart nøyaktig hva en slik avtale skal inneholde, men det er klart at Johnson har fremmet krav om en handelsgrense mellom Irland og Nord-Irland – et krav EU ikke har gått med på så langt.

De siste dagenes nederlag i parlamentet har uansett gjort det langt vanskeligere for Johnson å forhandle med EU.

Til sammenligning er opposisjonen spredt mellom en lang rekke alternativer. Det mest populære alternativet er rett å slett å droppe brexit. 19 prosent sier at de foretrekker at parlamentet ganske enkelt avslutter hele prosessen, og at Storbritannia forblir i EU.

Mange tror også at en «mykere», framforhandlet brexit og en utsettelse av brexit-datoen er sannsynlig, men disse alternativene er likevel langt mindre populære.

En mykere brexit kan innebære at Storbritannia forblir tollunionen og kanskje også det indre markedet i EU. Bare 12 prosent ønsker det.

En ny utsettelse er enda mindre populær. Bare 5 prosent av respondentene sier de foretrekker at spetakkelet drar ut i tid.

Kun 10 prosent foretrekker en ny folkeavstemning om brexit. Dette er det britiske arbeiderpartiets offisielle løsning.

Arbeiderklassestøtte

Boris Johnsons harde brexit-linje er særlig populær i arbeiderklassen. Til sammen 46 prosent av faglærte og ufaglærte arbeidere, arbeidsløse og pensjonister stiller seg bak «BoJos» to alternativer – en ny, hard avtale med EU, eller en «no deal brexit».

Tallene i spørreundersøkelsen er dermed godt nytt for Johnson, som i et potensielt nyvalg vil prøve å sanke stemmer hos nettopp brexit-velgere i arbeiderklassen, som tradisjonelt har stemt på Labour.

– Johnson omformer Det konservative partiet fundamentalt. Velgerne hans har blitt mer arbeiderklasse som bryr seg om innvandringsspørsmål, sa statsvitenskapsprofessor Matthew Goodwin til Klassekampen i går.

Meningsmålingen viser at Boris Johnson enn så lenge står langt sterkere i befolkningen enn han gjør i parlamentet.

Spill om nyvalg

Det forklarer også hvorfor opposisjonen har motsatt seg nyvalg akkurat nå.

Onsdag kveld stemte opposisjonen ned Boris Johnsons forslag om nyvalg den 15. oktober. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn, som i månedsvis har ønsket seg valg, sa nei da sjansen bød seg.

Innad i Labour er uenigheten om et nyvalg stor. Labours talsmann for brexit-spørsmål i Corbyns skyggeregjering, Keir Starmer, sa at Labour ikke kan godta et valg før etter at brexit-datoen er passert 31. oktober. Labours skyggefinansminister John McDonnell, som regnes som en nær alliert av Corbyn, sluttet seg til Keir Starmers linje.

I går avviste McDonnell at Labour frykter et nyvalg nå.

– Vi ønsker oss et nyvalg, like mye som de gjør, sa McDonnell til Bloomberg.

– Men datoen er helt avgjørende. Så konsulteringene som foregår nå, handler om datoen, la han til.

Mandag neste uke er siste frist for å lyse ut et valg til 15. oktober. Det vil bli debatt og avstemning om nyvalg på mandag, opplyste lederen for parlamentsgruppa til Det konservative partiet, Jacob Rees-Moggs, i går ettermiddag.

Labour må derfor bestemme seg i løpet av helga.

utenriks@klassekampen.no

STØTTER BORIS: I denne spørreundersøkelsen har YouGov spurt hvilke brexit løsninger velgerne tror er realistiske, og så hvilket av de realistiske alternativene velgerne foretrekker. KILDE: YOUGOV