Tirsdag 10. september 2019

Tidligere nestleder Helga Pedersen:

Krever ny allianse

SPEIDER ETTER NY ALLIANSE: Tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen vil invitere inn Miljøpartiet de Grønne i en nasjonal allianse. FOTO: ANNIKEN C. MOHR

OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.

Ap

Det var en varslet nedtur som traff Aps valgvake på Folkets Hus i hovedstaden mandag kveld. Allerede før Valgdirektoratets prognose kom klokka 21, var partileder Jonas Gahr Støre på scene og manet partifellene til «å hoppe over det som kommer seinere i kveld», og se fram mot 2021-valget.

Resultatet på 24,4 prosent er det dårligste for Ap i moderne tid. Det ble likevel mottatt med stormende jubel. For samtidig som Ap faller tungt, går også partiene på høyresida tilbake. Det betyr at Ap, med rødgrønne kamerater, får grep om de fleste storbyene.

Partisekretær Kjerstin Stenseng var tydelig overfor Klassekampen:

– Det er et dårlig valgresultat for Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiet:

• Har vært største parti ved samtlige valg siden 1925.

• Fikk 27,4 prosent av stemmene ved stortingsvalget i 2017. Det var partiets nest dårligste valgresultat siden 1924.

• Fikk 33 prosent av stemmene ved kommunevalget i 2015. Det ga Ap 201 ordførere.

• Gjorde sitt beste kommunevalg i 1963, da partiet fikk 45,8 prosent.

Ber om MDG-samarbeid

På spørsmål om nye allianser utover den rødgrønne, svarte Stenseng at det rødgrønne samarbeidet er partiets standpunkt.

– Og så er ikke det en diskusjon som vi kommer til å ta nå.

– Når kommer den?

– Det er hvert fall ikke en diskusjon nå i kveld.

Men i partiet har flere allerede gjort som Støre ba om – nemlig å se mot 2021. Dermed starter diskusjonen om nye allianser.

– Jeg mener at Ap skal samarbeide med MDG nasjonalt, sier tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen.

I distriktene forsvinner Ap-velgere til Senterpartiet, mens den «radikale venstresida» og Miljøpartiet de Grønne (MDG) henter Ap-velgere i de store byene. Midt i kampen om distriktsvelgerne står Aps tidligere nestleder og parlamentariske leder, Helga Pedersen. Etter ti år i rikspolitikken, som statsråd, stortingsrepresentant og nestleder, takket hun for seg i 2017 og flyttet til Tana i Finnmark for å bli sauebonde. Nå stiller hun som ordførerkandidat i kommunen.

I lys av Aps store utfordringer, tar hun til orde for to ting: Partiet må erkjenne at man er i en alvorlig situasjon og at man har en stor jobb for å gjenvinne tilliten hos folk flest. For å få til det må man invitere hele partiorganisasjonen til en grundig selv­ransakelse om hva som må gjøres.

Troverdig klimapolitikk

For det andre tar hun til orde for å bygge en ny, nasjonal allianse fram mot 2021 der MDG må innlemmes.

– Det handler om å bygge en troverdig klima- og miljøpolitikk som kan stå seg over tid. Det handler også om å bygge allianser som kan stå seg over tid. Derfor mener jeg at Ap må samarbeide med MDG, i tillegg til SV og Sp, sier Pedersen.

– Det høres ut som en allianse med mange konflikt­saker?

– Konfliktsaker finnes helt åpenbart både mellom Sp og MDG, og mellom ulike deler av Ap. Men jeg tenker at om vi virkelig skal ta klimatrusselen på alvor og gjøre vår del av jobben for å ta vare på naturmangfoldet, må vi heve oss over de uenighetene og heller samarbeide om de store visjonene, sier Pedersen.

Det kan bli krevende.

Det nye alvoret

Få dager før valget havnet Espen Barth Eide, Aps energi- og miljøpolitiske talsperson, i verbalt basketak med Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Årsak: I et DN-intervju snakket Eide minst to grader varmere enn før om et framtidig samarbeid med MDG, og han varslet at Ap «skal bli det mest troverdige klimapartiet i 2021».

Oppgjøret mellom de to er mye mulig et illevarslende vardøger om forholdet mellom den industritunge delen av fagbevegelsen og et Ap som må jakte på en ny politisk helhet rundt partiets politikk.

– Du kan ikke være et styringsparti i vår tid uten troverdige svar i klimapolitikken, sier Jonas Bals, malersvennen og historikeren som ble rådgiver for Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han sluttet etter 2017-valget, og er også tidligere leder av faglig-politisk utvalg i Oslo Ap. Nå er han LO-rådgiver. Klimahensynet er del av et nytt alvor i politikken som treffer alle partier, ikke bare Ap, mener han.

Look to Oslo

Bals mener ferden Oslo Ap har lagt ut på, er veien å gå.

– Det er bra det Ap har gjort i Oslo sammen med MDG og SV. Jeg synes også Raymond (Johansen, Oslos byrådsleder, red.anm.) har et poeng når han sier at det er Ap som er modige og risikerer mye ved å drive en slik politikk. På den annen side kan du si partiet ikke har noe valg.

Oslo-alliansen er også noe Helga Pedersen trekker fram som en positiv erfaring for Ap som man bør være åpne for å teste ut nasjonalt.

Spagaten partiet står i

Klassekampen har vært i kontakt med flere av Arbeiderpartiets tidligere strateger. Harald Jacobsen var rådgiver i finansfraksjonen på Stortinget fram til 2018. På spørsmål om Aps vei videre peker han i samme retning som Pedersen og Bals.

– Jeg kunne tenkt meg et Ap som i større grad tok klimalederskap nasjonalt, slik Raymond Johansen har gjort i Oslo, sier han.

Jacobsen mener at Ap i Espen Barth Eide «har fått en sterk og klar stemme».

– Men det finnes fortsatt framtredende røster internt som vil innbille folk at norsk olje er en del av klimaløsningen og tror denne sektoren kan fortsette de neste 50 årene som de foregående 50. Dette er en krevende spagat å stå i og gjør det vanskelig for partiet å framstå tro­verdig i klimaspørsmål, sier Jacobsen.

Han tror velgerne som har forsvunnet, kan komme tilbake til Ap igjen. Men bare hvis Ap gir et troverdig svar på hvordan samfunnet og næringslivet skal omstilles fra fossilt til fornybart, samtidig som byrdene fordeles jevnt.

Aps sentraliseringsbrist

«Nå skal vi jobbe hardere», har flere ganger vært Ap-leder Jonas Gahr Støres svar på dårlige målinger. Helga Pedersen sier at dette for Ap selvfølgelig handler om mer enn bare hardt arbeid.

– Vi har ikke vært et tydelig nok alternativ til dagens regjering. Det gjelder flere områder, men det aller tydeligste er distriktspolitikken, sier Pedersen.

Sentralisering og følelse av avmakt og mistillit mot sentralmakta har av flere blitt pekt på som sentrale drivere for Senterpartiets vekst. Hun peker på sammen­slåingen av Finnmark og Troms som årsaken til at det «virkelig brast» for Ap i nord, på tross av at Ap har vært motstandere både nasjonalt og lokalt.

Ett stikkord står sentralt når partiet nå må se seg selv i kortene, sier hun: Ydmykhet.

– Ap har vært ute i hardt vær før, i 2001. Da kom vi raskt tilbake. Det har vi all mulighet til å gjøre også nå, men det kommer ikke av seg selv.

– Sett med finnmarksbriller kommer valget i 2021 fortsatt til å handle om tvangssammenslåing. Vi må være krystallklare på at vi skal oppløse tvangsekteskapet mellom Troms og Finnmark, understreker hun.

politikk@klassekampen.no