Onsdag 18. september 2019 Lederen

Tøvær

• Lørdag for halvannen uke siden sto en gruppe foreldre viftende med flagget til Ukrainas marine på Boryspil lufthavn utenfor Kiev for å ta imot sine sønner. De hadde vært i fangenskap siden i fjor da Russland tok tre ukrainske fartøy i arrest utenfor Krim i Svartehavet. De frigitte fangene takket Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som har hovedæren for tøværet mellom Kiev og Kreml, som har gjort løslatelsene mulig. Utvekslingen omfattet 70 fanger – 35 fra hver side. Blant fangene som kom hjem til Kiev, var også den ukrainske filmregissøren Oleg Sentsov.

• Fangeutvekslingen er en milepæl i bestrebelsene på å få i gang fredsforhandlingene mellom Moskva og Kiev etter isfronten som oppsto etter Russlands anneksjon av Krim i 2014 og den påfølgende konflikten i Øst-Ukraina. Zelenskyj ble valgt til president med stort flertall i juli på et løfte om å få slutt på krigen med separatistene i øst. Bare noen uker etter seieren hadde han en telefonsamtale med Vladimir Putin, der han ba den russiske presidenten om å presse separatistene til å legge ned våpnene. President Zelenskyj forsøker også å forbedre forholdet til den russisk­talende befolkningen i Donetsk og Lugansk, blant annet ved å trekke tilbake militære styrker. Den nye regjeringen i Kiev håper fange­utvekslingen vil fortsette og munne ut i fredsforhandlinger, der også Frankrike og Tyskland deltar. Samarbeidet kalles «Normandy Four» etter at lederne for de fire landene møttes under 70-årsfeiringen for D-dagen i 2014 for å finne en løsning på konflikten i Donbass.

• Frankrikes president Emmanuel Macron har hatt flere møter med Putin, og han er en viktig pådriver for tilnærmingen mellom Kreml og Zelenskyj. I et møte med Frankrikes ambassadører i august sa Macron at det er et strategisk feilgrep å skyve Russland vekk fra Europa. Financial Times skriver også på lederplass at framskrittene i Ukraina-konflikten bør følges opp av lettelser i sanksjonspolitikken. Det nye tøværet mellom Kiev og Moskva kan derfor være innledningen til en normalisering av forbindelsene mellom Vesten og Kreml.