Lørdag 21. september 2019 Utenriks

PLO-sjef Saeb Erekat ber Norge anerkjenne Palestina og boikotte bosettervarer:

Klar for palestinsk valg

BESØK: Saeb Erekat, leder i PLO og forhandlingsleder for palestinerne, holdt i går et foredrag på fredsforskningsinstituttet Prio. I forgrunnen står Palestinas ambassadør til Norge, Marie Antoinette K. H. Sedin.

VALG: PLO-leder Saeb Erekat mener at et palestinsk valg vil åpne nye dører.

Palestina

Støvet hadde så vidt lagt seg etter den opphetede israelske valgkampen da en topptung, palestinsk delegasjon ankom Oslo onsdag. President Mahmoud Abbas, utenriksminister Riyad al-Maliki og generalsekretær i PLO Saeb Erekat har møtt norske politikere denne uka.

I går holdt Erekat foredrag på fredsforskningsinstituttet Prio. Klassekampen fikk intervjue ham etter foredraget.

– Jeg kommer fra Jeriko i Jordan-dalen. Det er mitt valgdistrikt Israels statsminister Benjamin Netanyahu ønsker å annektere, sier Erekat.

– Jordan-dalen er vår brødkurv og hovedvannkilde. Nå må verden se hva som skjer. De nasjonene som nøler med å boikotte produkter fra israelske bosettinger, bør skamme seg, sier palestineren.

Palestinsk besøk i Norge:

• En delegasjon bestående av Palestinas president Mahmoud Abbas, utenriksminister Riyad al-Maliki og Saeb Erekat, generalsekretær i PLO og palestinernes sjefforhandler, besøkte Oslo denne uka.

• Den palestinske delegasjonen har blant annet møtt statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og leder i Stortingets utenriks og forsvarskomité Anniken Huitfeldt.

• Saeb Erekat holdt i går foredrag på fredsforskningsinstituttet Prio. Tema var hvordan man kan forme ei palestinsk framtid i skyggen av israelske trusler om annektering av deler av Vestbredden.

Valget i Israel

Valget i Israel tirsdag endte med dødt løp mellom de to hovedkonkurrentene, Benjamin Netanyahu og Benny Gantz. Mange mener at Netanyahus dager som statsminister er talte.

– Slutten for Netanyahu betyr ikke slutten på okkupasjonen, understreker Erekat.

– Vi lever under okkupasjon. Jorda vår og vannet vårt blir stjålet. Vi lever med utenomrettslige henrettelser, som det at israelske politifolk onsdag skjøt og drepte en ung mor i Qalandia. Vi lever under apartheid. Vi har opplevd tunge kutt i støtta til UNRWA (FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger), og Israel holder tilbake skattene de krever inn for oss.

– Jeg håper at hvem som enn skal styre i Israel forstår at skal de ha sikkerhet, så må de avslutte okkupasjonen og få på plass den avtalen vi har blitt enige om: Tostatsløsningen innenfor grensene fra 1967, med avtalt bytte av landområder og med Øst-Jerusalem som hovedstad.

tviholder på tostatsløsningen, og ser bare to alternativer til den: én stat med like rettigheter for alle, og én stat uten like rettigheter for alle.

– Israel vil ikke ha én stat med like rettigheter for alle, og situasjonen i dag er i praksis en stat uten rettigheter for palestinere, apartheid.

Han sier at forskjellen mellom de to sidene i israelsk politikk er at den ene sida vil opprettholde status quo. Den andre sida vil gå lenger og annektere store områder.

– Israel har brutt alle avtaler om tostatsløsning. Det de egentlig ønsker er at vi skal dra vår vei. Men de blir ikke kvitt palestinerne. Vi blir.

– PLO er anerkjent som representant for hele det palestinske folket. Ville dere ikke vært enda mer representative om Hamas og Islamsk jihad også var med?

– Det hadde vært bra om de var med, og vi har tilbudt dem medlemskap. Det er de sjøl som ikke vil.

Klar for valg

Abbas sa torsdag at han snart vil utlyse nytt valg i de palestinske områdene.

Erekat ser et valg som viktig for å komme videre og mener at det å få en felles palestinsk ledelse for Gaza og Vestbredden er av stor betydning. I dag styrer Hamas Gazastripen, mens selvstyremyndighetene (PA) i Ramallah er Fatah-ledet.

Erekat medgir at valg under okkupasjon kan bli vanskelig og sier at de trenger tung internasjonal overvåking.

– Det er jo ikke sikkert at Fatah vinner?

– Nei, og vi har tapt valg før. Men uansett hvem som vinner, vil det endre situasjonen.

– Hvem blir Fatahs presidentkandidat?

– Partiet vil nominere en kandidat etter diskusjon. Min kandidat er Abbas.

Anerkjennelse og boikott

Erekat retter en tung pekefinger mot vestlige land, som stiller krav til palestinerne uten å følge opp.

– Vi har godtatt tostatsløsningen, anerkjent Israels rett til å eksistere. Vi følger folkeretten. Vesten må anerkjenne Palestina og kan ikke fortsette med å behandle Israel som et land som står over loven.

– Hva kan Norge gjøre?

– Fortsett som leder for giverlandsgruppa for Palestina (AHLC). Øk støtta til UNRWA. Nekt norske selskaper å ha virksomhet i bosettinger i okkuperte områder. Ikke kjøp varer fra bosettinger. Anerkjenn Palestina.

sissel.henriksen@klassekampen.no