Mandag 23. september 2019 Lederen

Uavhengige?

• MDGs flørt med Venstre i Oslo er en gavepakke for alle som advarer mot å ta partiet inn i den rødgrønne fløyen. Raymond Johansens byråd har styrt med Rødt som støtteparti, men MDG ivrer for å hive ut Rødt til fordel for Venstre. Det irriterer ikke bare Rødt, men også en breiere venstreside som frykter hvilken innflytelse Venstre kan få i hovedstaden. Likevel er det flere tegn som viser at MDG på nasjonal basis tar sjumilssteg mot venstresida:

• For det første går MDG nå inn i rødgrønne allianser over hele landet. Det gjenstår fremdeles mange forhandlinger, men en foreløpig oversikt viser at Kongsvinger er den eneste kommunen der MDG går for borgerlig samarbeid. I Drammen, Nordre Follo, Midt-Telemark, Tokke, Ås, Lørenskog, Bodø, Skien, Ålesund og Kinn går MDG inn i ulike rødgrønne allianser. Den samme trenden gjelder på fylkesnivå, der MDG samarbeider med både Sp og Ap i Rogaland, Vestland og Møre og Romsdal. Og for den som måtte tro at MDG og Sp er som katt og hund: De to partiene samarbeider i hele elleve av tolv konstellasjoner.

• For det andre virker MDGs ønske om å bli del av en rødgrønn regjering høyst reelt. Det har blitt svært dårlig mottatt blant LOs industriforbund, men i onsdagens Klassekampen gikk talsperson Une Aina Bastholm langt i å strekke ut ei hånd ved å invitere til fagbevegelsen til samtaler.

• For det tredje har Venstres regjeringsdeltakelse vist hvor vanskelig det er å fronte klima og miljø i en regjering der også Frp deltar. I overskuelig framtid kan ingen borgerlig regjering dannes uten Siv Jensens godkjentstempel – til tross for at Venstre og KrF gang på gang går til valg på en blågrønn utopi. Venstres erfaringer dytter MDG mot de rødgrønne.

• En fotnote helt til slutt. Forholdet mellom MDG og Rødt har surnet den siste tida, men nettsida holderdeord.no viser et annet bilde. I denne stortingsperioden har MDG og Rødt stemt likt i 81 prosent av alle saker. Det er nesten like høyt som Høyre og Frp.