Tirsdag 24. september 2019 Politikk

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre vil forene industriarbeidere og klimastreikere i 2021:

Her er Støres grønne plan

LYS I TUNNELEN: Ap-leder Jonas Gahr Støre vil sørge for at det blir utviklet en industripolitikk der vi skal leve av å redde klimaet.

OMSTILLE: Klima og omstilling blir en hovedsak for Ap fram mot valget i 2021, varsler Ap-leder Jonas Gahr Støre.

ap

Han har hatt det lettere før. På kontorveggen til Ap-leder Jonas Gahr Støre henger et æresdoktorat fra Universitet i Tromsø fra tida som utenriksminister og nordområde-strateg. Nå har han gått på tidenes valgnederlag i samme landsdel. Da Aps valgresultat på 24,8 prosent tikket inn på valgnatta, var det tungt, forteller Støre. Men ikke overraskende.

– Det kom ikke som en overraskelse, fordi jeg opplever at vårt fall kom sommeren 2017, i opptakten til stortingsvalgkampen. Men det var en tung erkjennelse av at Arbeiderpartiet skal høyere for å kunne gjennomføre med kraft det som er vårt oppdrag: Redusere forskjeller og gi folk muligheter.

De rødgrønne i 2021:

• Ap fikk et valgresultat på 24,8 prosent i årets lokalvalg. Partiet gikk ned i hele landet, men ligger an til å beholde og overta makt i norske storbyer.

• Flere Ap-topper, som miljøpolitisk talsperson Espen Barth Eide, tidligere nestleder Helga Pedersen og Oslos byrådsleder Raymond Johansen har åpnet for å gå i regjering med MDG i 2021.

• Forslaget er blitt avvist av industriforbund i LO og av LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Vil snakke politikk

Etter valget har flere Ap-topper tatt til orde for at partiet bør søke regjeringsmakt med Miljøpartiet De Grønne i 2021. Det inkluderer tidligere nestleder Helga Pedersen, energi- og miljøpolitisk talsperson Espen Barth Eide og Oslos byrådsleder Raymond Johansen.

MDG-flørten har møtt sterke reaksjoner fra flere topper i fagbevegelsen, som Fellesforbundets leder Jørn Eggum og Industri Energi-leder Frode Alfheim.

– Jeg tåler at folk blåser ut mot hverandre. Jeg tror vi skal gjøre unna det og gå løs på sakene og hva de handler om. Da blir det en avsporing å bruke mye krefter på å snakke om det ene og det andre partiet i regjering. La oss begynne med politikken, sier Støre.

Ikke business as usual

Og når det gjelder politikk, har han en klar melding til partiets landsstyre, som møtes i dag og i morgen: Klima og omstilling må være en hovedsak for Ap i 2021.

– Noen spekulerer i at det er mer å hente i å fortsette som før. Mitt svar er kategorisk: Det går ikke. Dette er vår tids viktigste sak. Ap tar vår tids viktigste sak, sier Støre.

Han sier at det er Ap, som representerer et bredt lag av arbeidsfolk og et samarbeid med fagbevegelsen, som er i en posisjon som kan ta diskusjonene og avveiningene omstillingen vil kreve.

– Det er vi som kan gjennomføre en klimapolitikk som gjør at folk ikke hektes av, sier han.

Støre viser til at Ap har stått i spissen for å ta det såkalte oljefondet ut av kull og for å elektrifisere oljeplattformer på norsk sokkel.

– Ap skal bruke tid på dette og utvikle en industripolitikk der vi skal leve av å redde klima. Der vi skal vise at vi bygger industri på skuldrene av eksisterende industri. Vi skal utvikle, ikke avvikle.

– Kan jeg tolke deg som at du vil ha et enda grønnere Ap i 2021?

– Jeg skal ha et gjenkjennelig, sosialdemokratisk Ap i 2021. Og det er et parti som skal forstå vår tid. Dette er den store saken i vår tid, sier Støre.

– Kan det være at Norge må la noe olje være i bakken for å nå klimamålene?

– Det tror jeg. At deler av verdens olje- og gassreserver må bli liggende. Fordelingen av dem kan ikke jeg ta her jeg står. Poenget må være at den olja, og særlig gassen, som utvikles, utvikles med lavest mulig utslipp og selges i land som er i overgang til fornybar energi, sier Støre og understreker at norsk sokkel fortsatt vil ha en viktig rolle.

Støre sier at han ikke kan se for seg noe mer meningsfylt enn å forene interessene klimastreikere og industriarbeidere fram mot 2021.

– Føler du et politisk slektskap til MDG?

– Jeg føler et politisk slektskap til mange partier i Norge, men også til et parti som setter miljø og klima høyt på dagsordenen, sier Støre.

Etter valget, ligger det an til at MDG og Ap vil styre flere storbyer sammen. Det viser at å velge høyresida er en selvmotsigelse som nesten aldri skjer for MDG, sier Støre.

I juni i år la Ap, SV, Sp og MDG fram et notat om grønn vekst og næringspolitikk, utarbeidet gjennom en arbeidsgruppe i Tankesmien Agenda.

Støre roser arbeidet med politikkutvikling på tvers av partiene og sier han tror man kommer til å se mer av dette framover.

– Det er viktig. Det er mennesker som tror på den samme hovedretningen for politikken, sier han.

I forrige uke gikk Rødt-leder Bjørnar Moxnes ut i Klassekampen og sa at han fryktet franske tilstander med brennende bildekk dersom Ap og MDG skulle lage miljø­politikk sammen.

– Jeg ser at Rødt gjør seg høye og mørke og går til angrep på MDG og lager det til den viktigste konfliktlinja. Det mener jeg er et feil valg. Rødt bør i stedet gå i seg selv og se på sin egen klimapolitikk og politikk for arbeidsfolk. De har en politikk for avindustrialisering, sier Støre.

Ap-lederen viser til at Rødt vil stenge 90 prosent av aktiviteten på norsk sokkel innen ti år.

– Ingen jeg møter i industrien, ser det som veien til å ta vare på arbeidsfolk.

I desember 2018 uttalte Støre at han følte et større slektskap til Høyre enn Rødt. Det mener han fortsatt, på tross av at Rødt på landsmøtet i vår reviderte prinsipprogrammet sitt hvor Ap-toppene tidligere ble omtalt som «pamper».

– Jeg står ved det jeg sa om Rødt, fordi jeg mener at Rødt ennå har igjen å luke ut autoritære tendenser, avklare om de er et kommunistisk parti eller ikke, sier Støre.

Mer nærhet

Det faktum at Ap tapte i store deler av Distrikts-Norge, og særlig i Nord, er noe Støre mener Ap må bruke hver dag fram mot 2021 på å snu.

– Vi må styrke oss i deler av landet hvor folk opplevde at vi ikke målbar deres frustrasjon og deres ønsker og drømmer, sier han.

Støre varsler at Ap vil utvikle distriktspolitikken, særlig med tanke på Nord-Norge.

– Det er et uttrykk i politikken om å «sentralisere det du må, og desentralisere det du kan». Vi har gjort altfor lite av det siste. Det må vi også gå i oss selv på og gjøre mer av, sier Støre.

politikk@klassekampen.no