Torsdag 26. september 2019 Utenriks

En offensiv Jeremy Corbyn brukte Boris Johnsons nederlag til å lime sammen sitt eget parti:

I strupen på statsministeren

LIMER LABOUR SAMMEN: I sin tale til landsmøtet sa Jeremy Corbyn at Labour ikke er et parti for bare 52 eller 48 prosent, med henvisning til den splittende folkeavstemningen om Brexit. – Vi står for de 99 prosentene i befolkningen, sa Corbyn.

GAVEPAKKE: For Jeremy Corbyn kom høyesteretts ydmykelse av Boris Johnson som bestilt. – Han er uskikket til å være statsminister, sier Labour-lederen, som likevel venter med mistillits­forslag og nyvalg.

brexit

Av Yngvild Gotaas Torvik (tekst) og Andrea Gjestvang (foto), Brighton

– Statsministeren opptrådte ulovlig da han prøvde å lukke ute opposisjonen fra hans uforsvarlige og katastrofale plan om å krasje ut av EU uten en avtale!

Det slår gnister når Jeremy Corbyn tordner mot Storbritannias konservative statsminister Boris Johnson fra talerstolen på Labours landsmøte i Brighton.

Corbyn holder talen tirsdag kveld. Egentlig skulle han ikke i ilden før på onsdag, men en ekstraordinær dag snudde opp-ned på alt og framskyndet Labour-lederens tordentale: En høyesterettsdom sendte sjokkbølger gjennom britisk politikk da elleve dommere enstemmig slo fast at Boris Johnson brøt grunnloven da han suspenderte parlamentet 10. september.

Som Klassekampen skrev i går, ville Johnson sette parlamentet ut av spill helt fram til 14. oktober, tett opp til brexit-fristen den 31. Ifølge sine politiske motstandere gjorde han dette for å uforstyrret kunne styre brexit-prosessen selv.

Brexit og Labour:

• 23. juni 2016 sa 52 prosent av britiske velgere ja til brexit (Leave). 48 prosent stemte for fortsatt EU-medlemskap (Remain).

• Over tre år etter er Storbritannia fremdeles med i EU. Den politiske prosessen i Westminster er låst, og den konservative regjeringen under Boris Johnson har foreløpig ikke blitt enig med EU om en avtale.

• 21.–25. september gikk Labours landsmøte av stabelen, i kystbyen Brighton sør i England.

• Tirsdag holdt Jeremy Corbyn sin tale til landsmøtet etter det ble kjent at høyesterett dømte at Boris Johnsons suspensjon av parlamentet var ulovlig.

I sin hule hånd

At statsministeren får smekk på fingrene fra landets høyeste rettsinstans, er ikke vanlig kost. For Corbyn kom ydmykelsen av Johnson som en gavepakke. Labour-lederen har måttet tåle hard medfart i mediene og på landsmøtet, men tirsdag kveld har han den fullsatte salen i sin hule hånd.

– Boris Johnson er funnet skyldig i å ha villedet landet. Denne ikke-valgte statsministeren bør nå gå av!

Salen eksploderer i jubel. Alle reiser seg og det klappes og hoies. I et øyeblikk er Labour ikke lenger hjemsøkt av splittelse og misnøye, men preget av enstemmighet og eufori. Dømmer man ut fra stemningen i salen alene, vil partiet deres i nær framtid gjøre et kanonvalg og få en sosialistisk regjering ledet av Jeremy Corbyn som kan innta 10 Downing Street som ny statsminister.

Fra splid til allsang

Men under overflata murres det. Egentlig var det Corbyns argeste interne motstander, Labour-nestlederen og EU-tilhengeren Tom Watson, som skulle tale til landsmøtet denne tirsdagen.

Watson måtte tre til side og glimrer med sitt fravær når resten av skyggeregjeringen tropper opp bak Corbyn for å klappe og synge på landsmøtescenen.

Utenfor konferansesalen protesterer tilhengere av Watson og EU mot både brexit og Corbyn. Demonstranter med EU-flagg og plakater ber «Jezza», et kallenavn for Jeremy, om å tre av.

De er blant dem som har presset på for å finne en ny partileder. Men innenfor dørene er misnøyen mot Corbyn ikke-eksisterende, forduftet. Ut av de gigantiske høyttalerne strømmer John Lennons evige hit «Imagine», mens delegatene synger og veiver med armene.

Corbyn høster stående applaus idet han forsvarer landsmøtets vedtak om at Labour skal forholde seg nøytralt i en ny folkeavstemning om brexit. Partiet har lovet å avholde en ny avstemning innen seks måneder etter et parlamentsvalg de håper å vinne.

– Toryene vil krasje ut uten en avtale og Liberaldemokratene vil annullere landets største demokratiske avstemning, tordner Labour-lederen.

– Labour vil få slutt på brexit-krisa ved å ta avgjørelsen tilbake til folket, i et valg mellom en troverdig Leave-avtale og Remain. Det er ikke komplisert. Labour er et demokratisk parti som stoler på folket, sier Corbyn og gjør det klart at «krisa kun kan løses med et parlamentsvalg».

Dragkamp om valg

Men spørsmålet nå er når et nytt valg vil avholdes.

– Valget må finne sted så snart regjeringens trussel om en katastrofal «no deal» er ute av bildet, sier Corbyn.

Labour-lederen sier dog ingenting om valgdato. Det vil statsminister Boris Johnson og brexit-tilhengerne utnytte. For mens Labour i månedsvis har bedt om et nyvalg, stemte de nylig ned regjeringens forslag om et valg 15. oktober.

Ifølge britiske medier har flere i Labour presset på for at Labour skal fremme mistillitsforslag mot Johnson.

Men idet parlamentet ble gjenåpnet på onsdag, gjorde Corbyn det klart at det må vente til etter det er sikkert at Johnson ikke får gjennom en avtaleløs brexit :

– Vår prioritet er å unngå en «no deal»-brexit, og når det er oppnådd … Da vil vi være klare med et mistillitsforslag, sa Corbyn til BBC Radio 4 Today i går morges.

Ifølge avisa The Telegraph sier kilder tett på Johnson at regjeringen på torsdag vil legge fram et nytt forslag om å snarlig utlyse et nyvalg. Johnson, som befant seg i New York da den dramatiske høyesterettsdommen ble kjent, sa til pressen at «det åpenbare som må gjøres er å ha et valg».

– Boris er etablissementet

Ifølge en meningsmåling fra byrået ComRes som ble publisert i går, ligger Labour og Toryene nå side om side med 27 prosent oppslutning hver side.

Liberaldemokratene har 20 prosent, mens Nigel Farages brexit-parti bykser fram fire prosentpoeng og ligger hakk i hæl, med 17 prosent.

Men i den euforiske stemningen i landsmøtesalen i Brighton har Labour allerede vunnet valget som ennå ikke er utlyst. Fra talerstolen breskrev Corbyn Johnson og tilhengerne av en avtaleløs brexit som en giftig og privilegert elitekoalisjon.

– Kampen mot en «no deal»-brexit er ikke en kamp mellom de som vil forlate EU og de som vil forbli i EU. Den handler om en liten høyregruppe som prøver å kapre resultatet av folkeavstemningen for å rive opp rettighetene våre og overføre enda mer makt til de rike på toppen, sier Corbyn.

– Johnson og hans rike venner står ikke bare på etablissementets side, de er etablissementet! De vil aldri stå på folket side, sier han til landsmøtesalen som bryter ut i latter når Corbyn ironiserer over at «Toryene, et parti som eksisterer for å beskytte etablissementet, nå later som om det er anti-etablissement og hevder å være folkets stemme».

Labour ilfølge Corbyn skal vinne valg med å renasjonalisere jernbanen og posten, ved å bygge opp britiske småbyer som har lidd under årtier med kuttpolitikk.

Radikale løfter om storsatsinger på helsepolitikk, arbeidsliv og klima får salen til å reise seg i jubel, gang på gang.

– Når vi vinner, vinner sykepleieren, pensjonisten, studenten, kontorarbeideren, ingeniøren. Da vinner vi alle sammen!

– Går for Leave igjen

Det gjenstår å se om at også taxisjåføren vil vinne med Labours politikk.

Enn så lenge er i alle fall ikke Nick Wiltshire, som har kjørt taxi i Brighton de siste åtte årene, overbevist.

Han stemte for brexit i 2016, og om Labour får viljen sin og får gjennomført en ny folkeavstemning om brexit, vet han hva han vil gå for.

– Jeg ville stemt Leave igjen. Faktisk enda mer nå enn i 2016, sier han.

– De respekterer ikke resultatet. Politikerne sa de skulle ha én avstemning!

Wiltshire sukker oppgitt, men ler samtidig av hele greia. Mest av alt ler han av Labours ferske vedtak som sier partiet vil innføre firedagers arbeidsuke (32 timer) om de får makta i et nytt valg.

– 32 timer! Haha. Jeg er selvstendig næringsdrivende og jobber seks eller sju dager i uka, opptil ti–elleve timer hver dag.

– Det virker ikke som om du vil stemme på Labour i et nytt valg. Hvem vil du stemme på?

– Sannsynligvis på de konservative, smiler Wiltshire i frontspeilet.

yngvildt@klassekampen.no

KJEMPER MOT BREXIT: Brexitmotstandere utenfor Labour-landsmøtet lister opp det de mener er politiske feilgrep før og nå: Thatcher, kuttpolitikk og brexit. Ikke la det bli tre på rad, advarer de.
VIL FORTSATT STEMME LEAVE: Taxisjåføren Nick Wiltshire stemte for brexit i 2016. Han vil gjøre det samme igjen dersom det blir en ny folkeavstemning.