Fredag 27. september 2019 Lederen

Nepotisme

• «Drain the swamp», ropte Donald Trump til sine tilhørere under valgkampmøter i 2016. Slagordet stammer fra en metode for å bekjempe malaria, men i Trumps vokabular er det ikke sumpene som skal dreneres, men det politiske etablissementet i Washington. En viktig del av Trumps kampanje besto i å angripe elitene i hovedstaden for deres nepotisme og korrupsjon. Denne uka dukket uttrykket opp igjen i en telefonsamtale vi alle kommer til å høre mye om i tida framover. «For å være ærlig, så forsøker vi jobbe hardt, for vi ønsker å drenere sumpen her i vårt land», sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til Trump i juli, ifølge et referat som nå er frigitt fra Det hvite hus. Samtalen er årsaken til at Representantenes hus i går innledet en prosess som kan lede til riksrettstiltale mot Trump.

• Anklagen er at han i samtalen med sin ukrainske kollega ba ham etterforske sønnen til Joe Biden, demokratenes mulige presidentkandidat. Til nå har demokratene vært splittet i spørsmålet om riksrett er veien å gå for å fjerne Donald Trump. Mange frykter at en slik prosess like gjerne kan styrke presidenten fram mot valget neste år. Ukraina-samtalen blir likevel oppfattet som så alvorlig at prosessen nå innledes, og dessuten påpeker kommentatorer at saken også er enklere å forklare for det amerikanske folk enn Mueller-rapporten, som undersøkte russisk innblanding i presidentvalget i 2016.

• En riksrettsprosess kan uansett bli stoppet i senatet. Donald Trump har på bemerkelsesverdig vis klart å gjøre det republikanske partiet til sitt, og ingen av hans krumspring har så langt skapt større intern splittelse i partiet. Derfor er det ventet at det republikanske flertallet i senatet vil stanse rettsforfølgelse av Trump, uavhengig av hva som avdekkes. Målet med Trumps samtale Zelenskyj, å sverte Joe Biden, kan likevel være oppnådd. Som Financial Times-kommentator Edward Luce skrev i går: Ingen tror Bidens sønn ville fått en stilling i Ukraina hvis han ikke var sin fars sønn. All oppmerksomheten rundt samtalen har den sideeffekten at den viser Washingtons nepotisme.