Onsdag 2. oktober 2019 Kultur og medier

Aurora vil unngå oppmerksomhet om spillejobb i Israel – nevner ikke konsertene sin på egen nettside:

Skjuler Israel-konserter

REISEKLAR: Aurora Aksnes blir kritisert for at hun har tatt to spillejobber i Israel, men uttaler til Klassekampen at hun ikke vil la noens politikk stoppe henne fra å «dra til mennesker og røre i dem». Bildet ble tatt i Bergen i sommer, i forbindelse med Musikkmagasinets intervju med artisten. FOTO: TOM HENNING BRATLIE

Manageren til Aurora innrømmer å ha forsøkt å dysse ned at hun skal spille to konserter i Tel Aviv. – Sinnssykt feigt, mener artistkollega Embla Karidotter.

Musikk

Aurora Aksnes (23), som går under artistnavnet Aurora, har en travel høst foran seg. Ifølge en oversikt på artistens nettside skal hun spille rundt 30 konserter i inn- og utland de tre neste månedene.

Men to konserter glimrer med sitt fravær i oversikten: Tel Aviv 14. og 15. november.

Øystein Grønning, nestleder i Palestinakomiteen, mener at den populære artisten forsøker å skjule at hun skal opptre i Israel.

– Hun har listet opp alle konsertene sine, unntatt de to som finner sted i Tel Aviv. Det kan ikke ha en annen grunn enn at disse oppdragene ikke er forenlige med imaget hun prøver å bygge, sier han.

Grønning er skuffet over at nok en norsk popstjerne skal holde konsert i Israel. Han viser til at Kygo og a-ha har gjort det samme de siste årene.

– Det ser ut til at pengene lokker mer enn solidariteten, konkluderer han.

Auroras manager Geir Luedy bekrefter overfor Klassekampen at konsertplanene i Israel med hensikt er utelatt fra artistens nettside.

«Det er fordi vi ønsker minst mulig henvendelser av denne typen», skriver han i en tekstmelding.

Aurora:

• Ble for alvor oppdaget i 2014 etter Bylarm-konserter som fikk toppkarakterer i flere medier.

• Skrev platekontrakt med selskapene Petroleum i Norge, Decca i Europa og Glassnote i USA, og har siden gjort seg bemerket gjennom festivaler, singler og konsertjobber i utlandet.

• Albumdebuterte i 2016 med «All My Demons Greeting Me as a Friend». For albumet vant hun Spellemannprisen 2016 i klassen «popsolist».

Vil ikke la seg stoppe

Det nylig oppløste bandet Razika har vært en tydelig stemme i den kulturelle boikotten av Israel. Trommeslager og vokalist Embla Karidotter mener det er uakseptabelt at Aurora velger å spille konserter i Tel Aviv.

– Palestina er okkupert, det er slettet som stat og visket ut fra kartet. Hvis artister fortsetter å spille der og late som ingenting, kan Israel fortsette som før, sier Karidotter.

Klassekampen har spurt Auroras manager om artisten ønsker å svare på kritikken. Han videreformidler følgende skriftlige uttalelse fra artisten:

«Jeg liker godt å blande politikk og musikk. Og snakke om medmenneskelighet og empati. Om kjærlighet og styrke. Alt man skulle tro alle mennesker visste alt om, men som vi likevel trenger musikk til å minne oss på.»

Aurora skriver videre at «musikk er veldig vakkert sånn, at det kan røre i mennesker uten å være en lærer, og lede mennesker uten å være en leder. Musikk bare vekker ting i oss som vi allerede er skapt for å være, eller å føle på».

Hun konkluderer med at hun ikke kan la noens politikk stoppe henne fra å dra til mennesker og «røre i dem».

«Jeg tror det er det beste en musiker kan gjøre. Og kanskje det viktigste», skriver hun.

– Ingen skam å snu

Embla Karidotter understreker at hun har stor sans for Aurora som både person og artist, men at man ikke kan skjule seg bak at man bare vil spre glede og musikk. Hun kaller det «helt fjernt».

Karidotter synes også det er sjokkerende at Israel-konsertene er utelatt fra Auroras nettside fordi managementet ikke ønsker oppmerksomhet rundt planene.

– Jeg har nesten ikke ord. Jeg er veldig skuffet over alle som har vært med på å ta denne avgjørelsen. Det betyr at de vet at det er kritikkverdig og at de ikke burde gjøre det, men så gjør det de likevel. Men de er ikke modige nok til å stå inne for dét engang, sier Karidotter.

– Det er så sinnssykt feigt. Dette må annonseres, diskuteres og kritiseres.

Har du et godt råd til Aurora, fra en kollega til en annen? – Det er ingen skam i å snu. Man må faktisk ta stilling i dette spørsmålet. Om man velger å spille i Israel, må man tørre å innrømme at man er på Israels side.

Avlyste for fem år siden

I 2014 skulle artisten Pål Moddi Knutsen, bedre kjent som bare Moddi, holde en konsert i Tel Aviv.

En måned før konserten valgte han å avlyse.

Fem år seinere sier Moddi til Klassekampen at han er prinsipielt motstander av boikott, men at han opplevde at Tel Aviv-konserten ble tatt til inntekt for politiske holdninger han overhodet ikke sympatiserer med.

– Til slutt ble det et valg mellom to onder, og ved å avlyse kunne jeg i det minste gjøre rede for de problematiske sidene ved å spille i Tel Aviv, sier han.

Står du fortsatt inne for den avgjørelsen?

– Det var riktig for meg den gang. Nå har jeg besøkt både Israel og Palestina tre ganger, har israelske protestsanger og palestinske tekster på repertoaret, og har skrevet en bok hvor flere israelske militær­avhoppere har delt sine historier med meg. I dag har jeg større kontroll på budskapet mitt, så det ville det kanskje ha stilt seg annerledes.

Moddi vil ikke kategorisk oppfordre andre artister til å boikotte, men han mener det er viktig å sette seg godt inn i saken før det tas en avgjørelse om konsert eller boikott.

– Det er, om ikke annet, en gyllen mulighet til å spørre hva man egentlig vil med musikken sin. Det å ikke ta stilling, og insistere på at musikken skal være «nøytral» og «for alle», er ofte i realiteten å støtte den sterkeste i konflikten. Det var kanskje det som til syvende og sist var avgjørende for at jeg valgte å avlyse, sier Moddi.

Auroras første konsert i Tel Aviv er allerede utsolgt, men tirsdag ettermiddag var det fortsatt billetter igjen til konserten 15. november.

Klassekampen har kontaktet den israelske konsert­arrangøren, Ohad Ezraty i Zuzz Agency, for et intervju. «Hvor mye penger betaler du?» er svaret vi får på e-post.

kultur@klassekampen.no

Embla Karidotter
Pål Moddi Knutsen