Fredag 11. oktober 2019 Kultur og medier

• Årets nobelprisvinner anklages for å bagatellisere krigsbrytelser • Modig tildeling, mener litteraturviter

Handke splitter Bok-Norge

PROTESTER MOT PRIS: Peter Handke ble møtt av demonstranter utenfor Nationaltheatret før utdelingen av den internasjonale Ibsenprisen høsten 2014. FOTO: FREDRIK VARFJELL, NTB SCANPIX

Årets nobelpris i litteratur gikk til den omstridte øster­rikeren Peter Handke. Uttrykk for elendig dømmekraft, mener statsviter Bernt Hagtvet.

Nobelprisen

I går annonserte Svenska Akademien to vinnere av nobelprisen i litteratur. Prisen for 2018 går til den polske forfatteren Olga Tokarczuk, mens prisen for 2019 går til den østerrikske forfatteren og dramatikeren Peter Handke.

Begrunnelsen for tildelingen til Handke lyder som følger: «for et innflytelsesrikt forfatterskap som med stor språkkunst har utforsket periferien og menneskets konkrete erfaringer».

Peter Handke er en kontroversiell figur i den litterære offentligheten. Han er blitt beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og da han mottok Ibsenprisen i 2014, ble han møtt av møtt av demonstranter utenfor Nationaltheatret.

Det oppsto også en opphetet debatt om forfatteren på kultursidene i norske aviser.

Nobels litteraturpris 2018 og 2019:

• Olga Tokarczuk (født 1962 i Polen) får prisen for 2018.

• På norsk finnes romanene «Løperne» (2018), «Før plogen din over de dødes knokler» (2019), begge på Gyldendal, oversatt av Julia Wiedlocha.

• Peter Handke (født 1942 i Østerrike) får prisen for 2019.

• Nærmere 20 av bøkene hans finnes på norsk. Den siste utgivelsen er «Spørrespillet eller Reisen til det sonore landet» på Pelikanen forlag, oversatt av Elisabeth Beanca Halvorsen.

– Uegnet til utmerkelse

Blant annet har det falt mange tungt for brystet at Peter Handke holdt tale under begravelsen til den serbiske presidenten Slobodan Miloševic i 2006.

Én av dem er professor i statsvitenskap Bernt Hagtvet.

– Peter Handke er en autoritær, Miloševic-beundrende forfatter, for hvem virkeligheten er en lek, sier han kontant.

Heller ikke litteraturkritiker Kaja Schjerven Mollerin er spesielt begeistret over prisen til Peter Handke.

– Ja, nå fikk vi se det selvdestruktive akademia i fri utfoldelse, sier Mollerin.

Hun viser nettopp til debatten rundt tildelingen av Ibsenprisen til Handke i 2014.

– Da anerkjente de fleste kritikerne – inkludert meg selv – Handkes litterære betydning, men vi mente at arten av hans politiske engasjement gjorde ham uegnet til å få en slik utmerkelse. Denne beskrivelsen mener jeg står ved lag ennå i dag, sier Mollerin.

– Modig avgjørelse

Litteraturprofessor Arild Linneberg var blant dem som forsvarte Handke under de heftige debattene i 2014. Han mener derimot at tildelingen er velfortjent.

– Det er en dristig og modig avgjørelse av Svenska Akademien, sier han.

Linneberg trekker fram at Peter Handke har et stort og viktig forfatterskap, og han er en forfatter som har skrevet en rekke originale bøker i ulike sjangere.

– Handke er også en forfatter som de siste årene har fornyet seg reint håndverksmessig, sier Linneberg og viser til boka «Die Morawische Nacht» fra 2008, som han omtaler som en «poetisk roman».

– Misogyn krigshisser

Litteraturanmelder Preben Jordal mener Handke-tildelingen er velfortjent – litterært sett.

– Men det er underlig at Akademien i 2019 velger å gi nobelprisen til en forfatter som i intervjuer lenge har villet framstå med personligheten til en misogyn krigshisser og katastrofevarsler, sier han.

Therese Bjørneboe er redaktør i Norsk Shakespearetidsskrift og var komitéleder da Handke fikk Ibsenprisen i 2014, til store politiske protester. Hun er ikke i tvil om at Peter Handke fortjener den gjeve prisen.

– At han ikke har fått prisen før, er blitt tolket politisk, som at han er for kontroversiell. Kunstnerisk er hans rolle som fornyer av dramatikken det viktigste for meg, sier Bjørneboe.

Hun mener Nobelprisen nå vil være en oppreising for den kritikken Handke ble utsatt for i 2014.

– Jeg håper han får en bedre mottakelse i Stockholm enn han fikk i Oslo.

Ingen kursendring?

Fjoråret var preget av store skandaler i Svenska Akademien. «Kulturprofilen» Jean-Claude Arnault, som hadde tette bånd til Akademien, soner i skrivende stund en voldtektsdom. I kjølvannet av kontroversene har sju medlemmer av den ærverdige institusjonen fratrådt.

Derfor har Akademien hentet inn mannskaper utenfra for å hjelpe til med utvelgelsen av vinnerne for 2018 og 2019.

Tom Egil Hverven, litteraturkritiker i Klassekampen, kan ikke se at de eksterne sakkyndige har endret kursen nevneverdig.

– Den utvidede komiteen har åpenbart sett det som en oppgave å holde fast ved Svenska Akademiens estetiske program, det vil si prioritere europeisk litteratur. Det kan man beklage – og håpe at prisen i framtida vil utvide perspektivet, sier han.

Han understreker samtidig at den nye komiteen funnet fram til to verdige vinnere.

– Debatten om Ibsenprisen i Norge viste hvor kontroversiell Handke er. Det er ikke så enkelt som akademimedlem Anders Olsson antydet ved tildelingen, at prisen utelukkende er litterær, sier Hverven.

kultur@klassekampen.no

– Forfatter med stor politisk kraft

Det første navnet Mats Malm, sekretæren i Svenska Akademien, leste opp i går, var Olga Tokarczuk. Den polske forfatteren tildeles Nobelprisen for 2018 for «en fortellerkunst som med ensyklopedisk lyst gestalter grenseoverskridelsen som livsform».

Julia Wiedlocha har nylig oversatt Tokarczuks bok «Før plogen din over de dødes knokler» til norsk. Hun mener den ferske nobelprisvinneren er en av Polens viktigste samtidsforfattere.

– Tokarczuk er en forfatter med stor politisk kraft, og bøkene hennes representerer et vesentlig korrektiv til den konservative tekningen i det polske samfunnet. For eksempel ved at hun problematiserer fremmedfrykt, forsvarer kvinners og LHBTs rettigheter og setter miljøvern på dagsorden, sier Wiedlocha.

Hun mener Svenska Akademien sender et sterkt politisk signal til Polen gjennom denne tildelingen. Wiedlocha omtaler videre Tokarczuk som en intelligent og frittenkende forfatter.

– Bøkene hennes er skarpe og morsomme, samtidig er de preget av stor fantasi og skrevet med en spesiell form for litterær følsomhet, sier Wiedlocha.