Mandag 14. oktober 2019 Utenriks

Urfolksaktivistene i Conaie vil trosse portforbudet i Ecuadors hovedstad Quito:

Demonstranter i dialog

INNTAR HOVEDSTADEN: Tre urfolksaktivister ankommer Quito for å delta i protestene mot bortfallet av drivstoffsubsidier, lørdag satt president Morales inn militæret for å vinne tilbake kontrollen over hovedstaden. FOTO: DOLORES OCHOA AP/NTB SCANPIX

SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.

Ecuador

Lørdag åpnet paraplyorganisasjonen for urfolksgrupper i Ecuador, Conaie, muligheten for at de møter landets president Lenín Moreno.

Da avisa gikk i trykken, hadde ikke samtalene funnet sted ennå, men ifølge FN var planen at partene skulle møtes i går.

Conaie har tidligere nektet å snakke med statslederen, og vært konsekvente i å kreve Morenos avgang.

Lørdag innførte presidenten et portforbud i hovedstaden Quito, og satte inn hæren for å håndheve det. Som et forsøk på å kontrollere protestene, kunne folk nå kun oppholde seg utendørs etter bestemte tidspunkter.

Conaies svar var å fortsette protestene. Ifølge nyhetsbyrået Reuters vil organisasjonen trosse regjeringen helt til kravene deres er møtt.

– Vi kommer til å fortsette med våre framgangsmåter for å få fjernet dekretet, skrev Conaie i en pressemelding publisert på Twitter på lørdag.

Dekretet det siktes til er bestemmelsen om å fjerne drivstoffstøtta i landet, som har blitt dårlig mottatt av folket.

Demonstrasjoner mot ecuadors regjering:

• Siden 3. oktober har det vært store protester mot Ecuadors regjering, både i hovedstaden Quito og på landsbygda. Demonstrasjonene er ledet av paraplyorganisasjonen for urfolk i Ecuador, Conaie.

• Bakgrunnen for protestene er regjeringens sparepolitikk som har ført til flere kutt, blant annet i drivstoffsubsidiene.

• Regjeringen har tidligere erklært unntakstilstand i landet og innførte lørdag forrige uke portforbud i hovedstadsområdet.

• Demonstrantene har tidligere krevd president Morenos avgang, lørdag ble det klart at Conaie var åpne for samtaler med regjeringen.

Vil ha sikkerhetsgarantier

Portforbudet i hovedstadsområdet ble innført bare en halvtime etter det ble annonsert, og kom ifølge Reuters som en overraskelse på Conaie.

Tidligere samme dag hadde paraplyorganisasjonen foreslått å holde offentlige samtaler med regjeringen.

Leonidas Iza, en Conaies av talspersoner, understreket i et intervju med tv-kanalen Ecuavisa at åpenhet var et sentralt krav:

– Vi kommer ikke til å snakke bak lukkede dører. Vi må snakke med det ecuadorianske folket. Vi må ha store skjermer slik at alle innspill fra våre medlemmer blir hørt, sa Iza lørdag morgen.

Etter at portforbudet ble annonsert ville paraplyorganisasjonen ha sikkerhetsgarantier i tillegg:

– Det kan ikke være en reell dialog uten sikkerhetsgarantier for urfolksledere, skrev Coanie på Twitter som svar på at militæret ble satt inn.

Tidligere samme dag hadde Moreno åpnet for å reevaluere drivstoffkuttene, og å pålegge private selskap å gi ansatte 20 dollar i måneden i bonus.

Motstand mot sparekniven

Conaie har stått i spissen for de store protestene som har preget landet etter regjeringen fjernet drivstoffsubsidiene i begynnelsen av oktober.

Bortfallet av støtta førte til en enorm vekst i drivstoffpriser, og til at transportarbeiderne gikk ut i streik. Kuttene er det siste i en rekke sparetiltak den ecuadorianske regjeringen har gjennomført etter krav fra det internasjonale pengefondet IMF.

Etter at Ecuador mottok 4,2 milliarder i kriselån fra IMF tidligere i år, har regjeringen kuttet massivt i offentlig sektor, økt arbeidstida, kutta i lønna og halvert ferien til statsansatte.

En grunn til at Moreno ønsker å gå urfolksaktivistene i møte, kan være at folkelige protester tidligere har veltet presidenter i Ecuador.

Ifølge BBC har opptøyer og protester ledet av urfolksorganisasjoner veltet tre presidenter de siste tiårene. Mest dramatisk var det i 2000 da Conaie organiserte en marsj mot hovedstaden som mobiliserte 20.000 aktivister. I samråd med militæret stormet aktivistene kongressen og avsatte regjeringen.

Conaie har også tradisjon for å sette i gang store protester mot nyliberale reformer og utbytting av deres landområder.

Voldsomme sammenstøt

Protestene som har pågått i snart to uker, har så langt kostet fem liv, over tusen arrestasjoner i tillegg til nesten tusen skadde. Sammenstøtene mellom politiet og demonstrantene har vært såpass voldsomme at Moreno flyttet regjeringen fra hovedstaden til kystbyen Guayaquil.

Lørdag angrep maskerte demonstranter kontorene til aviser og tv-kanaler i Quito. Maskerte menn tok seg også inn i riksrevisorens kontorer før de tente på bygget.

Conaie har tatt avstand fra disse handlingene som de hevder ikke er gjennomført av aktivister med tilknytning til paraplyorganisasjonen, noe også innenriksdepartementet bekrefter.

martinu@klassekampen.no