Mandag 14. oktober 2019

Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer

Ni tidligere katalanske politikere er dømt til mellom 9 og 13 års fengsel i spansk høyesterett. Bakgrunnen er forsøket på å løsrive Catalonia i 2017.

Ni tidligere katalanske politikere er dømt til mellom 9 og 13 års fengsel i spansk høyesterett. Bakgrunnen er forsøket på å løsrive Catalonia i 2017.
Catalonias tidligere visepresident Oriol Junqueras ble i høyesterett mandag dømt til 13 års fengsel for oppvigleri og misbruk av offentlige midler.
Også åtte andre eks-politikere fikk lange fengselsstraffer. De var likevel ikke like lange som påtalemyndigheten ønsket. Aktor hadde bedt om opptil 25 års fengsel for Junqueras.
Bakgrunnen for saken er forsøket på å løsrive regionen Catalonia fra Spania i 2017. Den daværende katalanske regjeringen holdt en folkeavstemning hvor 90 prosent stemte for uavhengighet – men hvor valgdeltakelsen var lav.
Avstemningen ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering. Likevel erklærte regionalforsamlingen i Catalonia uavhengighet fra Spania.
Regjeringen i Madrid valgte å avsette de katalanske lederne, og flere av dem ble siktet for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler. Regionens avsatte president Carles Puigdemont valgte å dra i eksil.
Mandag reagerte Puigdemont hardt på de strenge dommene mot sine tidligere regjeringskolleger.
– Hundre år til sammen. En skandale, skriver eks-presidenten på Twitter.
– Nå er det på tide å reagere som aldri før, legger han til.
Av de til sammen tolv tiltalte i høyesterett var det tre som slapp fengselsstraff og i stedet ble idømt bøter.