Onsdag 16. oktober 2019

Frankrike: IS-fanger ikke truet av Tyrkias angrep

Sikkerheten ved leirene i Syria der kurdisk milits holder fanger fra tidligere IS-kontrollerte områder, er ikke truet av Tyrkias angrep, ifølge Frankrike.

Sikkerheten ved leirene i Syria der kurdisk milits holder fanger fra tidligere IS-kontrollerte områder, er ikke truet av Tyrkias angrep, ifølge Frankrike.
– Etter det jeg vet har ikke den tyrkiske offensiven og måten SDF har møtt denne på, til nå truet sikkerheten i disse leirene, sier Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian til BFMTV og radiostasjonen RMC.
Tyrkia innledet 9. oktober en militæroffensiv mot den kurdiske YPG-militsen i Syria og har sammen med alliert milits angrepet flere byer og landsbyer i nordøst.
De kurdiske styresmaktene i området har advart om at sikkerheten ved leirene trues av den tyrkiske offensiven og at tusenvis av IS-fanger kan rømme.
Nærmere 800 kvinner og barn forsvant sist helg fra en leir utenfor Ein Issa, ifølge kurdiske myndigheter som følge av tyrkiske angrep i nærheten.
Ifølge Le Drian var det ni franske kvinner blant dem, og flere av dem har siden tatt kontakt med familien i Frankrike.
En av kvinnene, en fransk statsborger, har i meldinger fortalt at vaktene tvang dem til å forlate leiren, at teltene deres ble satt fyr på og at de måtte legge av gårde til fots i ørkenen sammen med barna sine.
Etter en stund ble kvinnene plukket opp av det de først beskrev som væpnede syrere, som de nå hevder er IS-krigere.
– Vi har akkurat innsett at det er IS som har hentet oss, skriver den ene kvinnen i en melding.
Det er ikke kjent hvor de franske kvinnene nå oppholder seg.
(©NTB)