Fredag 18. oktober 2019 Lederen

Brexit likevel?

• «Vi har en flott ny avtale som tar tilbake kontrollen – nå må Parlamentet få unnagjort brexit lørdag, så vi kan komme videre med andre prioriteringer, som levekostnader, helsevesenet, voldskriminalitet og miljøet.» Det var meldingen som tikket ut fra Boris Johnsons twitterkonto kl. 11.35 i går. Etter lange forhandlinger er det enighet mellom Brussel og London om en ny brexit-avtale. Johnson karakteriserer den i trumpske vendinger som «great», selv om den ikke er så ulik Theresa Mays avtale, som ble nedstemt tre ganger i Parlamentet.

• Likevel er det noen forskjeller fra Mays avtale, som kan gjøre at den kan gå gjennom i Underhuset med et knapt flertall. Den såkalte backstop-avtalen, der Nord-Irland kunne forbli i EUs indre marked og tollunion for all framtid hvis Brussel ville, er nå erstattet av en modell som gjør at de nordirske selvstyremyndighetene kan avslutte den etter fire år. Dette gir avtalen en demokratisk forankring på britisk side som den gamle manglet. Dette er samtidig – paradoksalt nok – årsaken til at unionistene i DUP ikke vil støtte avtalen, fordi det politiske flertallet i Nord-Irland er for et fortsatt tett samarbeid med EU. Det store spørsmålet er om Johnson klarer å få avtalen gjennom i Parlamentet, selv uten DUPs støtte. Det avgjørende blir om et tilstrekkelig antall utbrytere fra Labour trosser Jeremy Corbyns partipisk og stemmer for Johnsons brexit-avtale.

• Hvis Parlamentet heller ikke denne gangen klarer å bli enige om en avtale som tar Storbritannia ut av EU i tråd med folkeavstemningsresultatet, vil det av store velgergrupper bli oppfattet som en udemokratisk trenering og underminering av folkeviljen. Å stemme ned brexit-avtalen er å sette egne partitaktiske behov og eget EU-syn over nasjonale og demokratiske hensyn. Det kan sies mye om Boris Johnsons rolle i britisk politikk, men det er ingen tvil om at han har stoppet framgangen for Nigel Farage og høyrepopulistene. Hvis en brexit-avtale, mot formodning, blir nedstemt i Underhuset nok en gang, vil det kunne føre til en eksplosjonsartet vekst for Brexit-partiet, som vil utnytte treneringen til siste trevl.