Fredag 18. oktober 2019 Utenriks

• EU og britenes statsminister enige om avtale • Underhuset stemmer lørdag

Stemmene Boris må ha

PEKER PÅ OPPOSISJONEN: Boris Johnson må hente 34 stemmer i parlamentet for å få flertall for sin nye brexitavtale. Trolig vil han sette avtalen opp mot en «no deal»-brexit, spår Storbritannia-ekspert. FOTO: JESSICA TAYLOR, AFP/NTB SCANPIX

LIGGER BAK: Selv med en EU-avtale i boks, har Boris Johnson en lang vei å gå – 34 stemmer – til brexit. Han vil trolig sette hardt mot hardt, spår ekspert.

Brexit

EU og Storbritannia ble i går enige om en ny utmeldingsavtale for britene. Statsminister Boris Johnson triumferte på Twitter:

«Vi har en ny fantastisk avtale som tar tilbake kontrollen. Nå bør parlamentet få brexit unna», skrev statsministeren.

Johnson legger nå press på parlamentet. Selv om han har fått en ny avtale EU, er det langt fra sikkert at den vil få flertall i det britiske underhuset.

Parlamentet skal etter planen stemme over avtalen allerede på lørdag. Johnson mangler minst 34 stemmer for å få til brexit.

Boris Johnsons nye avtale med EU:

• Den nye avtalen med EU innebærer et komplisert opplegg for Nord-Irland. Nord-Irland skal fortsatt ha full tilgang til det indre markedet i EU, mens resten av Storbritannia skal ut av det indre markedet.

• Nord-Irland skal samtidig fortsatt være i tollunion med Storbritannia. Det løses ved kontroll av varer som krysser grensa fra Nord-Irland til resten av Irland, og mellom Nord-Irland og Storbritannia. Kontrollen skal etter planen utføres digitalt, uten fysiske grenseposter.

Johnsons harde plan

De neste dagene blir helt avgjørende for Johnsons brexit.

– Johnsons plan for å vinne avstemningen på lørdag er å sette opp sin avtale mot det forlate EU-uten noen avtale, sier John Todd-Kvam.

Todd-Kvam er stipendiat ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi og har forsket på britisk euroskepsis. Han mener at Boris Johnson satser på at frykten for «no deal», å gå ut av EU uten at handel og politiske forbindelser er regulert i en avtale, vil overbevise tvilere både i opposisjonspartiet Labour og hos De konservative til å stemme for den nye avtalen.

– For Labour vil de neste dagene handle om å skaffe seg tid og om å bryte opp forestillingen om at det bare finnes to valg, sier Todd-Kvam.

Håper på Labour-opprør

Han mener at Labour-leder Jeremy Corbyn vil forsøke å utsette brexitavstemningen, og til sist forsøke å få i stand en ny folkeavstemning.

Det største opposisjonspartiet Labour støtter ikke Johnsons nye avtale. I en pressemelding torsdag ettermiddag sier partileder Jeremy Corbyn at avtalen er «dårligere enn Theresa Mays avtale», før han påpeker at den forrige avtalen ble forkastet med overveldende margin i underhuset. Corbyn sier også at Labour vil stemme mot avtalen.

Ifølge den britiske avisa The Guardian kan Boris Johnson likevel håpe på Labour-stemmer.

Avisa trekker fram 19 parlamentarikere i Labour fra valgkretser som stemte for brexit. Disse 19 kan være ville til å stemme for Johnsons avtale, i hvert fall dersom alternativet er å forlate EU uten noen avtale.

Statsministerens kompromiss er helt avhengig av nettopp disse stemmene for å bli vedtatt. De konservative fikk ikke reint flertall ved valget i 2017. I løpet av seinsommeren meldte to medlemmer av Det konservative partiet overgang til det EU-vennlige partiet LibDems. Det samme partiet vant også et konservativt sete i parlamentet ved et mellomvalg. Ett minimalt styringsflertall ble dermed til et lite mindretall.

Må hente stemmer

For å gjøre vondt verre gjorde ut 21 parlamentarikere opprør i begynnelsen av september, og stemte mot sin egen partileder i spørsmålet om parlamentet skulle stenges under brexitforhandlingene. Samtlige 21 ble suspendert.

Den konservative gruppa i underhuset teller nå 288 medlemmer, mens terskelen for å få flertall er 322.

Boris Johnson må altså hente minst 34 stemmer utenfor eget parti, for å vinne avstemningen på lørdag.

Statsministeren er derfor avhengig av støtte både fra brexit-tilhengerne i Labour og de suspenderte konservative representantene.

Det nordirske unionistpartiet (DUP) har allerede blankt avvist Johnsons avtale.

– Det blir en slags grense mellom Nord-Irland og Storbritannia, derfor støtter ikke DUP avtalen, sier Todd-Kvam.

Det nordirske grensespørsmålet har vært en verkebyll i brexitforhandlingene, helt fra starten. DUP frykter at brexit vil føre til forskjellige regler for Nord-Irland og resten av Storbritannia.

– Vi har vært i diskusjoner med regjeringen. Slik det står nå, kan vi ikke godta forslagene på toll og medbestemmelse, det er også uklarheter når det kommer til moms, skrev partiet i en pressemelding torsdag.

martinu@klassekampen.no