Fredag 18. oktober 2019

Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet

Catalonias tidligere president Carles Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet etter at Spania har utstedt en ny arrestordre på ham.

Catalonias tidligere president Carles Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet etter at Spania har utstedt en ny arrestordre på ham.
Puigdemont flyktet i eksil for å slippe straffeforfølgelse etter den ulovlige folkeavstemningen om katalansk uavhengighet som ble holdt i 2017.
Spanske myndigheter har tiltalt ham for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler og etterlyst ham internasjonalt.
Etter at spansk høyesterett tidligere i uka dømte ni tidligere katalanske politikere til fengsel mellom 9 og 13 år, ble det utstedt en ny internasjonal arrestordre på Puigdemont.
Fredag troppet han sammen med sine advokater opp hos belgisk påtalemyndighet og gjorde det klart at han fortsatt motsetter seg utlevering til hjemlandet.
Det er ikke kjent om han deretter ble pågrepet og varetektsfengslet.
Ifølge spansk høyesterett fikk de fredag en henvendelse fra belgisk påtalemyndighet med spørsmål om Puigdemont har parlamentarisk immunitet som kan være til hinder for utlevering.
Svaret var, ifølge en kunngjøring fra spansk høyesterett, at den katalanske lederen ikke har noen slik immunitet.
Puigdemont ble rett nok valgt inn i EU-parlamentet i mai, men møtte aldri opp i Madrid for å bli tatt i ed, og han har derfor heller ikke kunnet tiltre som parlamentariker.
(©NTB)