Fredag 18. oktober 2019

Voldsomme sammenstøt i Barcelona etter fredelig protestmarsj

Barcelona ble rystet av nye opptøyer fredag kveld etter at over en halv million mennesker deltok i en fredelig demonstrasjon tidligere på dagen.

Barcelona ble rystet av nye opptøyer fredag kveld etter at over en halv million mennesker deltok i en fredelig demonstrasjon tidligere på dagen.
Helt siden ni katalanske politikere mandag ble dømt til lange fengselsstraffer i Spania, har rasende demonstranter satt sitt preg på Barcelona. Fredag toppet protestene seg idet titusener av marsjerende katalanere nådde fram til regionhovedstaden.
Politiet anslo at over 525.000 mennesker hadde samlet seg i den fredelige demonstrasjonen.
Innen mørket falt på, hadde Barcelona nok en kveld blitt åsted for voldelige sammenstøt mellom opprørspoliti og demonstranter som satte fyr på barrikader og kastet bensinbomber. Etter flere timer med opptøyer, melder nyhetsbyrået AFP om stadig mer kaotiske scener.

Madrid advarerSpanias innenriksminister Fernando Grande-Marlaska opplyste fredag kveld at 128 personer er pågrepet og 207 politifolk skadd i forbindelse med protester i Barcelona så langt denne uka.
Ytterligere 200 andre er også skadd siden mandag.
Mens politiet brukte tåregass og gummikuler for å få bukt med opptøyer i Barcelona, sa ministeren til pressen i Madrid at den spanske staten vil «bruke straffeloven i all sin kraft mot voldelige separatister».
Det var spansk høyesterett som mandag besluttet at de ni katalanske politikerne skulle dømmes til mellom 9 og 13 års fengsel. De straffes blant annet for å ha arrangert en ulovlig folkeavstemning om å løsrive Catalonia fra Spania for to år siden.

Studenter og sammenstøtProtestmarsjene som endte opp i en storstilt massemønstring i sentrum av Barcelona, startet i fem ulike byer tirsdag.
Tidlig fredag ettermiddag marsjerte tusenvis av streikende studenter gjennom byen med plakater der de fastslår at katalanerne ikke vil bøye seg, og med krav om at «de politiske fangene må settes fri».
– Vi må presse litt mer, og vi vil få det vi vil, sa den 18 år gamle sykepleierstudenten Miquel Flores.
Fredag kveld samlet noen hundre demonstranter seg ved det spanske nasjonalpolitiets hovedkvarter. Der omringet de bygningen.
De kastet flasker, egg og maling mot politiet. De satte også fyr på søppelbeholdere. Opprørspoliti svarte med å skyte gummikuler og bruke køller.

GeneralstreikI morgentimene fredag blokkerte demonstranter inngangene til Sagrada Familia. Den kjente turistattraksjonen stengte dørene.
Mange arbeidere sluttet også opp om en generalstreik som separatistene hadde oppfordret til fredag. Havnearbeidere og ansatte ved Seat-fabrikken la ned arbeidet, og den store katalanske supermarkedskjeden Bonpreus butikker holdt stengt.
Flere titall avganger ved flyplassen ble innstilt. Demonstranter hadde også sperret en rekke veier, noe som blant annet førte til at Spanias viktigste grenseovergang til Frankrike ble stengt.

Deler av byen sto stilleKollektivtrafikken i Barcelona var også rammet, og deler av byen sto stille da de fem demonstrasjonstogene møttes. Mange butikker i sentrum holdt stengt.
Neste helgs fotballkamp mellom Real Madrid og Barcelona er blitt utsatt til en ikke bestemt senere dato som følge av uroen.
Catalonias regionpresident Quim Torra sa torsdag at han vil ha en ny folkeavstemning om katalansk løsrivelse.
Den forrige folkeavstemningen i 2017, der over 90 prosent stemte for løsrivelse fra Spania, ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering.
Katalanske ledere ble tiltalt for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler, og flere av dem, med Catalonias tidligere president Carles Puigdemont i spissen, flyktet i eksil.
Spania utstedte denne uken en ny arrestordre på ham. Fredag troppet Puigdemont opp hos belgisk påtalemyndighet og gjorde det klart at han motsetter seg utlevering. Han må melde seg på nytt for en belgisk domstol 29. oktober.
EMBED START Image Demonstranter på vei mot sentrum av Barcelona etter å ha marsjert i tre dager. Fem slike marsjer ankom byen fredag ettermiddag. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix EMBED END Image (©NTB)