Lørdag 19. oktober 2019 Kommentar

2001 på nytt?

• Bare 33 prosent av LOs medlemmer stemte på Arbeiderpartiet i årets lokalvalg. Det er et svært dårlig tall for partiet, som viser at en av de viktigste grunnene til dårlige valgresultatet – på 24,8 prosent – var at Ap mistet oppslutning blant folk i vanlige yrker. Tallet kommer fram i en velger­undersøkelse LO gjennom­fører etter hvert valg, og som ble presentert på Frifagbevegelse.no i går. Sist gang Ap fikk støtte av så lite som 33 prosent av LO-medlemmene, var i stortingsvalget i 2001. Da endte partiet på rekordlave 24,3 prosent oppslutning totalt. Det var LO-medlemmenes svar på Arbeiderpartiets høyredreining i regjering under daværende leder Jens Stoltenberg. Markedsrettingen av offentlig sektor og utsalg av statens bedrifter var ikke populært blant LO-medlemmene. Valgresultatet førte til en nyorientering i Arbeiderpartiet, som endte i den rødgrønne regjeringen i 2005.

• Den store vinneren hos LO-organiserte var i år Senterpartiet, som ble foretrukket av 18 prosent av LOs medlemmer. Det er en svært solid framgang for Trygve Slagsvold Vedums parti, som for fire år siden lå på 11 prosent – også da en økning fra tidligere valg. For øvrig viser undersøkelsen at SV holder stand med 10 prosent, Rødt går fram til 9 prosents oppslutning, og Miljøpartiet de grønne vokser til 5 prosent blant LOs medlemmer. Til sammen får rødgrønne partier og Rødt 70 prosent oppslutning i LO. Høyre og Fremskrittspartiet går tilbake til sammen 5 prosentpoeng.

• Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk hard kritikk da han besøkte landsmøtet i Fellesforbundet denne uka. LO-tallene viser enda tydeligere at partiet sliter med forholdet til mange fagorganiserte. Og når LO-medlemmene svikter Ap, gjør Ap dårlige valg. På sikt kan lav oppslutning blant LOs medlemmer også utfordre det spesielle forholdet mellom Arbeiderpartiet og LO. Hvorfor skal LO prioritere Ap, om medlemmene stemmer på helt andre partier? Erfaringen fra 2001 viser likevel at Ap kan reise seg. Da må partiet igjen oppleves som et verktøy og talerør for LO-medlemmene. Uten dem taper Ap.