Mandag 21. oktober 2019 Lederen

Ny utsettelse

• Foran det avgjørende møtet i det britiske parlamentet lørdag så det ut som om statsminister Boris Johnson var i ferd med å skaffe seg et knapt flertall for utmeldingsavtalen med EU. Det konservative partiet sto samlet bak ham, og opptellingene viste at ti Labour-representanter ville trosse eget parti og stemme for avtalen. Slik skulle det ikke gå. Et forslag fra det tidligere Tory-medlemmet Oliver Letwin, som krevde at Johnson måtte be EU om en ny utsettelse, ble fremmet og vedtatt. Forslaget går ut på at utmeldingen utsettes helt til all nødvendig lovgivning er vedtatt. Vedtaket ble gjort, ble det sagt, fordi noen var redd for at Johnson – tross alle forsikringer om det motsatte – likevel ville ta landet ut uten en avtale. For Boris Johnson var vedtaket i Underhuset lørdag et forsmedelig nederlag – akkurat idet seieren syntes å være innen rekkevidde.

• Lørdag demonstrerte titusener i Londons gater mot brexit. Demonstrantene jublet da det ble kjent at Underhuset utsatte behandlingen. Mange av demonstrantene bar EU-flagg og plakater med krav om at hele brexit-prosessen blir stanset. En gruppe skjøv en flåte med en stor figur som forestilte regjeringens seniorrådgiver Dominic Cummings, der han var utstyrt med naziliknende armbind, djevelhorn i panna og påskriften «Demonic Cummings». Demonstrasjonen var enorm, men meningsmålinger viser at et flertall av dem som har bestemt seg, vil at Parlamentet godkjenner den foreliggende avtalen.

• Det er helt åpent hva som vil skje de nærmeste dagene. Opposisjonen vil med alle midler forsøke å hindre en utmelding 31. oktober. Labours brexit-talsmann Keir Starmer sier at partiet vil fremme forslag om ny folkeavstemning. Samtidig er det usikkert om det er flertall i Parlamentet for å godta utmeldingsavtalen. Det har vært ansett for nødvendig at ti fra Labour stemmer for avtalen, men lørdag var det bare seks som stemte mot utsettelsen. Boris Johnson håper fremdeles det er mulig å få på plass all lovgivning slik at det blir brexit 31. oktober, men det er betydelig mer usikkert i dag enn det var lørdag morgen.