Mandag 21. oktober 2019

Solberg på besøk i Irak

Statsminister Erna Solberg (H) ankom mandag Irak, der hun skal møte irakiske myndigheter og norske styrker.

Statsminister Erna Solberg (H) ankom mandag Irak, der hun skal møte irakiske myndigheter og norske styrker.
Besøket i Bagdad finner sted kun uker etter at 110 mennesker mistet livet i voldsomme demonstrasjoner i landet.
Besøket ble holdt hemmelig fram til mandag av sikkerhetshensyn. Solberg sier at sikkerhetssituasjonen i landet er krevende, men at hun er trygg på at sikkerheten for hennes besøk er ivaretatt.
– Trusselnivået er selvsagt noe vi vurderer, men vi opplever at risikoen med det programmet jeg har, er minimert så mye at det er i orden, sier Solberg til TV 2.

InvitasjonStatsministeren tilføyer at besøket finner sted etter invitasjon fra Iraks statsminister Adel Abdul Mahdi. Hun avviser at hennes besøk er med på å legitimere en regjering som har fått kritikk for voldsbruk mot demonstranter.
– Vi ønsker å høre hvordan Irak opplever utviklingen for øyeblikket. De er midt i et konfliktområde med utfordringer i eget land, men også utfordringer som naboland til Syria, der Tyrkia nå går inn, sier Solberg.
Statsministeren tilføyer at hun også ser fram til å møte de norske styrkene i Anbar-provinsen.

UroDemonstrantene i Irak har den siste tiden krevd at regjeringen gjør mer for å få bukt med arbeidsledighet og korrupsjon.
Iraks utenriksminister uttalte tidligere i år til Solberg at landet sliter med lave investeringer og mangel på arbeidsplasser. Mandag sier Solberg til Aftenposten at flere land har behov for et mentalitetsskifte.
– I utgangspunktet er Irak et land som er veldig rikt. Hvis de får oljeproduksjonen sin til å fungere, så trenger de ikke bistand på vanlig måte. Men det kan hende de trenger noe kompetansebistand, sier statsministeren.
Den siste tiden har flere europeiske land tatt til orde for å opprette et IS-tribunal i Irak. Frankrike varslet forrige uke at de var i dialog med Irak om en slik domstol. Norge har støttet ideen om et IS-tribunal, men utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har poengtert at viktige spørsmål må avklares først.
(©NTB)