Onsdag 23. oktober 2019 Utenriks

• Tyrkiske myndigheter slår hardt ned på opposisjon mot krigen • Hundrevis er arrestert

Arresterer kritikere

HARDHENDT: Sikkerhetspolitiet arresterer her et medlem av det prokurdiske partiet HDP i Tyrkia, under en demonstrasjon i Istanbul søndag 13. oktober. Partiet er kritisk til den tyrkiske invasjonen av Syria. FOTO: AKIN CELIKTAS, AP/NTB SCANPIX

KNEBLET: Politikere og journalister som kritiserer den tyrkiske invasjonen av Syria, blir arrestert. – Det er ingen plass til kritiske røster, sier en tyrkisk journalist til ­Klassekampen.

TYRKIA

Hun er en tyrkisk journalist. I alle fall var hun det inntil i fjor, da hun mistet jobben i en av Tyrkias største aviser og ble stilt for retten sammen med flere andre tyrkiske journalister, anklagd for å ha fornærmet den tyrkiske staten. Alle hadde skrevet kritisk om president Recep Tayyip Erdogans politikk.

Hun ønsker ikke å stå fram med navn, men Klassekampen er kjent med identiteten hennes. Vi kaller henne Jamila Ahmed.

– Flere titalls er arrestert for å ha kritisert Tyrkias krig mot Nord-Syria, som i mediene her bare omtales som «operasjonen», sier hun over telefon fra Istanbul.

Det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu melder at 150 politikere og fire ordførere fra det kurdisk-tyrkiske partiet HDP også er arrestert. HDP er det eneste partiet som har kritisert invasjonen.

Invasjonen av Syria:

• 6. OKTOBER: USAs president Donald Trump trekker sine styrker ut av Nord-Syria og gir klarsignal til Tyrkia om å starte den planlagte aksjonen.

• 9. OKTOBER: Tyrkia invaderer Nord-Syria, for å etablere en «sikkerhetssone» der.

• 13. OKTOBER: De kurdiske selvstyremyndighetene i nord inngår avtale med Russland og Syrias regimehær, som rykker inn i Nord-Syria.

• 18. OKTOBER: USA og Tyrkia blir enige om våpenhvile, men kampene pågår fortsatt.

– Tragikomiske journalister

Ahmed er skremt over den voksende tyrkiske nasjonalismen. På sosiale medier verserer bilder av tyrkiske reportere i militære klær, mens de gjør militær honnør.

– Dette er tragikomisk. Jeg kaller dem ‘nasjonalistiske patriotiske journos’. De glemmer at deres ansvar som journalister er å informere folket, sier Ahmed.

I 2016 ble Tyrkia rammet av et mislykket kuppforsøk. Erdogan hevder Fethullah Gülen står bak. Gülen var tidligere Erdogans venn og allierte, men etter korrupsjonsanklager mot Erdogans familie og nære krets, ble de to erkefiender.

77.000 mennesker har siden 2016 havnet bak lås og slå, og minst 150.000 tyrkere har mistet jobben etter mistanker om bånd til Gulen-bevegelsen.

– Dette har skremt journalister. I dag applauderer alle mediene den militære offensiven. Ingen stiller kritiske spørsmål om noe som helst, sier hun.

Tabuer i Erdogans Tyrkia

Erdogans erklærte mål med invasjonen av Nord-Syria er å etablere en sikkerhetssone langs grensa som skal gå 32 kilometer inn i Syria. Sikkerhetssonen skal være fri for den kurdiske YPG-militsen, som har nære bånd til Det kurdiske arbeiderpartiet PKK, en organisasjon Tyrkia, USA og EU stempler som en terrorgruppe.

Ironisk nok har YPG og Syrias demokratiske styrker (SDF), som YPG dominerer, vært en alliert med USA og en spydspiss i kampen mot terrorgruppa Den islamske staten (IS).

Tyrkia gjester i dag over tre millioner syriske flyktninger. Misnøyen mot Erdogans flyktningpolitikk har vokst, og Erdogan prøver å lette presset ved å flytte opp mot to millioner flyktninger til den planlagte sikkerhetssonen.

– Spørreundersøkelser viser at 72 prosent av tyrkerne støtter Erdogans ønske om en sikkerhetssone, men jeg tror at støtta er synkende, sier Ahmed.

Ifølge henne snakker tyrkiske medier ikke om de syriske flyktningene, langt mindre med dem.

– Ingen spør flyktningene her hva de mener om offensiven og ideen om å bli flyttet til disse områdene – dersom Erdogan skulle lykkes med planen sin, sier Ahmed.

Hun mener også at de tyrkiske mediene ikke stiller kritiske spørsmål om hvilken politikk Erdogan fører overfor IS.

– 10. oktober 2015 gjennomførte IS den største terroraksjonen i Tyrkia. Angrepet i Ankara kostet over 100 mennesker livet, og mer enn 500 ble såret. Det er ironisk at Erdogan startet offensiven mot Nord-Syria samme dag som minnemarkeringer av terroraksjonen foregikk under strengt politikontroll og uten en eneste representant fra regjeringen. Politikere fra partiene HDP og CHP var de eneste som deltok i markeringen, sier hun.

amal.wahab@klassekampen.no