Onsdag 23. oktober 2019 Politikk

I Oslo setter byrådspartiene Ap, MDG og SV døra på gløtt for Venstre-samarbeid:

Kan vrake Rødt i Oslo

MÅ VELGE VENNER: I går la blant andre byrådsleder Raymond Johansen (Ap), varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap), Lan Marie Berg (MDG) og Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) fram byrådserklæringen for Oslo. Nå må de sikre seg støtte fra enten Rødt eller Venstre for å ha flertall i byrådet.

SONDERING: Noe av det siste Ap, MDG og SV i Oslo gjorde før de la fram ny byrådsplattform, var å invitere Venstre til samtaler om et mulig samarbeid.

Oslo

I går la Raymond Johansen (Ap), Lan Marie Nguyen Berg (MDG) og Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) fram ny politisk plattform for hovedstaden på Mangelsgården i Oslo sentrum. De tre var omgitt av et hav av grønne planter, som for å understreke MDGs sterke valgresultat.

De tre byrådspartiene mangler likevel flertall i Oslo bystyre.

Forrige bystyreperiode hadde byrådet en samarbeidsavtale med Rødt. Tidligere denne måneden hadde de tre byrådspartiene sonderings­samtaler med Rødt om en ny avtale.

Men det siste Ap, MDG og SV gjorde før de presenterte plattformen for offentligheten i går, var å invitere Venstre til sonderingssamtaler. Det skjedde forrige fredag.

Da byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ble spurt hvordan han vil sikre flertall for plattformen, svarte han:

– Vi har hatt sonderingssamtaler med Venstre, og vi har hatt sonderingssamtaler med Rødt, og jeg har ikke behov for å kommentere noe utover det, svarte Johansen.

Rødgrønn plattform:

• I går la byrådspartiene i Oslo, Ap, MDG og SV, fram ny politisk plattform.

• Ifølge plattformen går byrådet blant annet inn for gratis kjernetid i barnehagen for alle ettåringer i sju bydeler, gratis aktivitetsskole for alle elever på 1. 2. og 3. trinn, et kjøttfritt skolemåltid i Osloskolen, kutt i enkeltbilletter for kollektivtrafikk med 20 prosent, rekommunalisere Oslos sykehjem innen 2023, fase ut kommersielle selskaper i barnevernet og utrede nytt kommunalt boligselskap.

Kilde: NTB

Rødt er skuffet

Leder Siavash Mobasheri i Rødt Oslo er skuffet over at byrådspartiene ikke er tydelige på at de vil samarbeide med Rødt.

– Som Raymond Johansen sier, har de sondert med både Rødt og Venstre. Det syns jeg fagforeninger, tillitsvalgte og arbeidsfolk i Oslo skal legge merke til. Skal byrådet bli kvitt velferdsprofitører og sikre en god arbeidslivspolitikk, må de velge Rødt, sier han.

Skryt fra Venstre

Hos Venstre er stemningen bedre. Oslo Venstres førstekandidat Hallstein Bjercke vil ikke si noe om samtalene han har hatt med byrådet.

Han er imidlertid full av lovord om Ap, MDG og SVs nye byrådsplattform.

– Plattformen overrasket meg positivt. De har tatt inn flere bra Venstre-forslag, som restriksjoner i cruisetrafikken og at Oslo skal bidra til at det bygges et plastgjenvinningsanlegg på Østlandet. Det er også mye bra politikk på næring og arbeidsliv, sier Bjercke.

Han er skuffet over at MDG ikke har fått gjennomslag for å kutte prisen på månedskort for kollektivtrafikken. Han savner også lovnader om en ny park i Nydalen nord for sentrum og et løfte om ikke å felle trær. Forslaget om å rekommunalisere private sykehjem omtaler han som et utslag av «sosialistisk dogmatisme».

I et intervju med Dagens Næringsliv dagen etter valget åpnet Bjercke for å overta Rødts plass som støtteparti til det rødgrønne byrådet i hovedstaden, der Venstre lenge har vært del av en borgerlige blokka.

Kort tid etter åpnet MDG for å skrote Rødt til fordel for Venstre. MDG har på eget initiativ invitert Venstre til samtaler om et mulig politisk samarbeid.

Oslo MDG-leder Einar Wilhelmsen sa til Aftenposten i september at invitasjonen til Venstre henger sammen med misnøye over samarbeidet med Rødt. Han viste til at Rødt stemte sammen med de borgerlige partiene om å kutte miljøvennlige jobbreiser fra Oslo-budsjettet og til at Rødt stemte imot den nye bom­ringen i Oslo.

Uenighet i byrådet

I dag presenterer byrådsleder Raymond Johansen sitt nye byråd, og samtidig konstitueres Oslo bystyre. Deretter må byrådet ta stilling til samarbeidsspørsmålet. Byrådet kan enten velge å skrive en samarbeidsavtale med Rødt eller Venstre, eller satse på å samarbeide med ulike partier fra sak til sak.

Etter det Klassekampen kjenner til, er det MDG som er mest åpen for et samarbeid med Venstre. Hos Ap skal det være størst iver for et fortsatt samarbeid med Rødt.

SV gjorde det klart overfor Dagbladet i september at de ønsker å fortsette samarbeidet med Rødt i Oslo.

Rødts Oslo-leder Mobasheri sier partiets mål er å forhandle med byrådspartiene om en samarbeidsavtale, men at det foreløpig ikke er lagt en plan for når slike forhandlinger eventuelt skal finne sted.

– Derfor er neste punkt for vår del å forhandle om Oslo-budsjettet. Så får vi se om byrådet vil lene seg på Rødt eller Venstre, både når det kommer til samarbeidsavtale og budsjett.

marias@klassekampen.no