Lørdag 26. oktober 2019 Lederen

Balanse

• «Vi vet hvilke tap og ofre den krevde. De mange soldatene som deltok på sovjetisk side, er også våre helter», sa kong Harald da han i går talte på torget i Kirkenes under 75-årsjubileet for frigjøringen av Øst-Finnmark. Til stede var også statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Russlands utenriks­minister Sergej Lavrov. Minne­markeringen ble brukt til å pleie nabo­skapet, som – med kongens ord – i århundrer har vært preget av fred mellom våre to land. Bak­teppet for markeringen var likevel betydelig kjøligere. På pressekonferansen tidligere på dagen uttrykte Lavrov bekymring over hvordan Nato styrker sin posisjon i Norge, med moderniseringen av rulle­baner og havner og tilstedeværelse av amerikanske soldater på norsk jord.

• Norge har vært et Nato-land i 70 år, men har likevel klart å beholde et godt forhold til Russland. Det er avgjørende at vi klarer å opprettholde denne balansen også i framtida. Selv om vi er med i Nato, har vi andre interesser enn Nato-land som ikke deler grense med stormakta i øst. Det krever at vi også samarbeider med Russland som nabo og ikke bare som del av en forsvarspakt. Derfor er det godt å se at statslederne brukte gårsdagen til å hedre russerne som ga sitt liv i kampen for å frigjøre Finnmark fra tyske okkupanter. Det er også verdt å merke seg at regjeringen i sitt budsjettforslag slo fast at Norge ikke blir del av Natos rakettskjold. For russerne er det viktig.

• Ikke minst er det i disse tider, hvor retorikken skjerpes og sanksjoner sitter løst, godt å se at folk til folk-samarbeidet i nord blir holdt varmt av lokale ildsjeler, slik vi beskrev forrige uke. Under fri­gjøringen av Øst-Finnmark ble russerne tatt imot som venner av finnmarkingene. Deretter trakk russerne seg ut igjen, uten å gjøre krav på landområder. Hendelsene den gang er et godt utgangspunkt for å huske på at det norsk-russiske forholdet har vært preget av fred.

Et sitat i leder-artikkelen er fjernet fordi det baserte seg på en feiloversettelse. NTB korrigerte sitatet etter vår deadline.

Artikkelen er oppdatert: 26. oktober 2019 kl. 11.09