Tirsdag 29. oktober 2019 Utenriks

• IS-lederen er død, men ideologien lever • Minst 15.000 IS-krigere er igjen i regionen

Venter hevn over lederen

I RUINER: Et militsmedlem som kjempet mot IS brenner gruppas flagg vest for Raqqa i Syria i 2017.FOTO: HUSSEIN MALLA, AP/NTB SCANPIX

RAID: Drapet på IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi er et tilbakeslag for terrororganisasjonen. Det betyr ikke at IS er helt nedkjempet.

IS

IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi (48) var sentral i rekrutteringen til terrororganisasjonen og gjennom sine personlige allianser i organisasjonen som etablerte et selvutnevnt kalifat fra Raqqa i Syria til Mosul i Nord-Irak.

Det amerikanske nattraidet mot IS i byen Barisha i Idlib-provinsen i Syria søndag, der Baghdadi sprengte seg i lufta og flere av hans nærmeste menn ble drept eller tatt til fange, blir derfor vurdert av eksperter som et tungt slag mot IS.

Uten Baghdadi blir nye IS-ledere langt mer sårbare, mener Raffaello Pantucci ved tankesmia Royald United Services Institute (Rusi) i London.

Hans død kan også utløse nye interne kamper. IS har fortsatt mye penger mellom hendene.

Organisatorisk har IS lenge vært på vikende front etter å ha tapt byene Mosul og Raqqa. De siste månedene har USA samlet store mengder etterretning ved hjelp av allierte – og atskillig mer under raidet.

Abu Bakr al-Baghdadi:

• Født 1971 i Samarra.

• Medlem av Det muslimske brorskapet i Bagdad. Studerte islam ved universitetet.

• I militsen Ahl as-Sunnah etter USAs invasjon i mars 2003. Arrestert januar 2004 i Fallujah, sendt til Camp Bucca ved Basra.

• Kom her i kontakt med kjente IS-ledere som Abu Mohammed al-Adnani, Abu Abdularahman al-Bilawi og nestlederen Abu Abdullah Qardesh.

• I militsen Jaish Ahl as-Sunnah, den harde fraksjonen i al-Qa’ida som opprettet Islamsk stat i Irak (ISI) etter Abu Masab az-Zarqawis død i 2006.

Ny etterretning

Ifølge president Trump har USA fått hånd om «svært sensitivt materiale og informasjon om IS, om opprinnelsen, framtidige planer og andre ting som vi ønsker», melder AP. USAs forsvarsminister Mark Esper varsler i intervju på ABC at de vil «ta ut lederne deres».

Samtidig kommer det advarsler mot å tro at IS er slått. Ideologien er ikke borte, er den gjengse kommentaren.

Anslagene over IS-krigere spenner fra 14.000 til 30.000 fordelt på flere land og ulike kontinenter.

Det mest presserende er hvorvidt IS vil gjennomføre hevnaksjoner. Organisasjonen evner ikke lenger å føre større kamper på bakken i Syria og Irak.

Flere land samarbeider om aksjonene mot IS, selv om bare USAs Special Operation-kommandoer er i stand til å gjennomføre slike raid.

Etterretning

Det ligger et omfattende etterretningssamarbeid bak operasjonen. I februar i fjor ble Ismail al-Ethawi, en nær rådgiver av IS-lederen, arrestert av tyrkiske myndigheter og utlevert til Irak.

Han fôret etterretningen med viktige opplysninger om Baghdadis bevegelsesmønster og forflytninger, men IS-lederen unnslapp å bli fanget eller drept ved flere anledninger.

Ifølge Ethawi holdt Baghdadi møter med sine kommandanter for å legge opp strategien i varebiler eller minibusser som var pakket fulle med grønnsaker.

– Ethawi ga verdifull informasjon som hjalp de irakiske sikkerhetstjenestene å legge de siste bitene i puslespillet over Baghdadis bevegelser og steder hvor han pleide å gjemme seg, opplyser to etterretningskilder til Reuters.

Ethawi studerte islamsk vitenskap og tilsluttet seg al-Qa’ida i 2006. Han ble arrestert av USA i 2008, løslatt i 2012 og flyktet til Syria med sin kone da IS-kalifatet raknet i 2017.

Informasjonen fra ham omfattet fem personer som Baghdadi traff jevnlig i Syria på forskjellige steder. Fem IS-ledere ble tatt til fange i en felles operasjon tidligere i år og forsynte etterretningen med alle stedsangivelsene for møtestedene. Det førte til at Idlib ble plottet inn.

Retrett til Idlib

Baghdadi har blitt erklært død også tidligere. Sist etter sluttkampene rundt Baghouz Fawqani ved Eufrat, rett overfor en syrisk-irakisk grenseovergang. Her raste kampene om IS sin siste skanse nord og øst for Eufrat fra 9. februar til den syriske hæren erobret byen 23. mars.

Flere spekulasjoner kretser rundt hvordan Baghdadi tok seg til landsbyen Barisha i Idlib-provinsen. Byen ligger knappe fem kilometer fra grensa til Tyrkia og tett på tyrkiske militære utposter. En mulig rute er gjennom ørkenområdene vest for Palmyra, der IS fortsatt har tilhold; en annen gjennom Tyrkia.

Valget av Idlib reiser mange spørsmål. Med tanke på styrkeforholdet framstår ikke Idlib som trygt retrettsted for Baghdadi og andre i IS-ledelsen.

Området er dominert av ekstremistgruppa Hayat Tahrir ash-Sham og grupper som har lagt seg inn under deres kommando, inkludert en milits som får direkte støtte fra Tyrkia.

Hayat Tahrir ash-Sham er siste avlegger av al-Qa’ida-filialen Jabhat an-Nusra, og gruppa jaktet på Baghdadi. De tok nylig hans støttespiller Abu Suleiman al-Khalidi, som opptrer i Baghdadis siste video, til fange og kan ha forsynt Tyrkia med opplysninger gjennom sine kanaler til den tyrkiske etterretningen MIT.

De gjorde et mislykket raid i landsbyen Sarmin for å ta Baghdadi for to uker siden. Ifølge Trump har det vært flere aksjoner på gang i flere måneder, men de har blitt avbrutt fordi Baghdadi endret planer og forflyttet seg.

En vurdering er at Baghdadi var ute etter å bruke IS-formuen til å kjøpe krigere fra andre grupper. Han kan ha utfordret al-Qa’ida over kontrollen med smuglerrutene på grunn av den korte avstanden fra Barisha til den tyrkiske grensa.

I raidet skal Hayat Tahrir ash-Sham-kommandanten Abu Mohamad al-Halabi ha blitt drept.

Ledelsen fra Irak

Baghdadi skal ha utpekt Abu Abdullah Qardash, kalt «Professoren» på grunn av sine islamske studier i Mosul, som nestleder i august etter en tid med interne motsetninger. Qardash, alias Hajji Abdulla al-Afari fra Tal Afar, skal ha hatt ansvaret for å rydde Baghdadis utfordrere av veien.

Utnevnelsen skal ha blitt spredt internt i organisasjonen via IS-kanalen Amaq News, meldte The Times i august.

Flere IS-ledere skal ha blitt drept i raidet; andre ble tatt til fange. Talsmann og Baghdadis nære rådgiver, Abu Hassan al-Muhajir, skal ha blitt drept i et nytt angrep utenfor Jarablus mandag, opplyser Syrias demokratiske styrker (SDF) til nyhetsbyrået AFP.

Jarablus har vært under tyrkiske kontroll siden intervensjonen i august 2016, Operasjon Eufrats skjold, og var målet for SDF og amerikanske styrker, ifølge SDF-kommandanten Mazloum Abdi.

Fra al-Qa’ida til IS

Der er derfor uklart hvordan situasjonen er i IS’ rekker etter Baghdadis død.

Qardash, med bakgrunn som offiser i hæren til Saddam Hussein, satt i amerikansk fangenskap i Camp Bucca ved Basra i det sørlige Irak. Her ble Baghdadi radikalisert og gikk inn i al-Qa’ida.

Tidligere kjempet han mot USAs okkupasjonsstyrker. Baghdadi slo seg sammen med fraksjonen til al-Qa’ida-lederen, jordaneren Abu Musab az-Zarqawi, som la grunnlaget for Islamsk stat i Irak før han ble drept i 2006, samme år Baghdadi ble løslatt etter å ha sittet siden 2003.

Det tynnes nå i den gamle al-Qa’ida-ledelsen fra Irak som opprettet det som seinere ble Isis, eller IS. Det endelige bruddet med al-Qa’ida kom i 2013 i Syria da IS fikk med seg tunge deler av al-Qa’ida, for året etter å gjennomføre blitskrigen som førte til opprettelsen av kalifatet.

peterm@klassekampen.no