Torsdag 31. oktober 2019 Innenriks

Mener trygdeskandale er et resultat av politisk skapt mistillit mot folk flest:

Arbeidslinja får skylda

MAKT: Elisabeth Thoresen forteller om stor redsel for Nav hos mange brukere. – Du blir ikke møtt som menneske på Nav. Du møter maktmisbruk, sier Thoresen, som selv har jobbet i Nav.

STYGT: AAP-aksjonsleder forteller om Nav-frykt blant brukere. Tidligere SV-nestleder mener regjeringer på begge sider har ansvar for mistillits­kultur mot Nav-brukere.

nav

Nav er i hardt vær etter at det mandag ble kjent at de har fått minst 48 mennesker uskyldig dømt til fengsel, og urettmessig krevd inn erstatning fra tusenvis av brukere.

Tallene er ventet å øke. Nav feiltolket EØS-regelverket for mottak av sosiale ytelser i utlandet fra 2012 til 2018, selv etter at Trygderetten advarte Nav om at praksisen var ulovlig.

Stormen rundt Nav har bare økt i styrke etter hvert som uskyldig dømte har stått fram i mediene med sine historier. Flere forteller om et nådeløst Nav som straffer misforståelser og uaktsomme overtramp med strenge økonomiske sanksjoner og politianmeldelse.

Reaksjonene mot Nav har vært så sterke i sosiale medier at fagforeningen Parat har gått ut og advart mot heksejakt og hets av Nav-ansatte.

Nav-skandalen:

• I 2012 ble EUs nye trygderegler en del av norsk trygderett. De slår fast at mottakere av trygderettigheter kan motta ytelsene selv om de oppholder seg i et annet EU-land.

• Nav beholdt likevel en streng regelforståelse om at mottakere av ytelser som hovedregel må være i Norge for å få ytelsene.

• I juni 2017 ble Nav informert om at praksis var feil. I mars 2019 ble praksisen endret.

• Minst 48 mennesker har blitt dømt til fengsel, hvorav 36 har sonet for brudd på regelverket på grunn av Navs feiltolkning.

Større enn Nav

Snorre Valen, tidligere stortingsrepresentant og nestleder i SV fram til 2019 mener saken avslører problemer som er mye større enn Nav. På Twitter skriver han:

«Det er skapt en kultur i politikk og mediene der premisset er at folk prøver å tuske til seg penger fra fellesskapet, og helst ikke vil jobbe. Å utfordre denne antakelsen har mildt sagt ikke vært politisk populært. Skandalen er derfor politisk i sitt vesen.»

Han utdyper til Klassekampen:

– Denne saken er en del av et større bilde. Den er et resultat av en politisk ukultur av mistillit mot folk, og særlig de som mottar ytelser fra velferdsstaten.

Arven fra Gro

Valen mener ukulturen har vokst fram gjennom flere regjeringer, og sporer den tilbake til innføringen av arbeidslinja under Gro Harlem Brundtlands regjeringstid på 1990-tallet. Arbeidslinja er prinsippet om at det alltid skal lønne seg å jobbe heller enn å motta sosiale ytelser.

– Arbeidsminister etter arbeidsminister har hamret inn budskapet om at hvis ytelsene blir gode, vil folk unngå å jobbe. Det har skapt et negativt press på sosiale ytelser. Nav får sterke politiske signaler om å slå hardt ned på snyltere, og man får en stigmatisering av dem som er avhengig av ytelsene, sier Valen.

– Redde og sinte

At mange Nav-brukere føler seg tråkka på, bekrefter Elisabeth Thoresen, talsperson for AAP-aksjonen. Hun er uføretrygdet og har tidligere jobbet i Nav.

– Hos Nav heter det ikke «Vi skal sette sykdom i fokus. Nei, det er arbeid som skal i fokus, sier hun.

AAP-aksjonen jobber mot kutt i arbeidsavklaringspengeordning til Nav.

Siden trygdeskandalen sprakk har hun blitt nedrent av henvendelser fra syke og fortvilte Nav-brukere som deler sine historier.

Thoresen forteller om stor mistillit og redsel for Nav hos mange brukere.

– Du blir ikke møtt som menneske på Nav. Du møter maktmisbruk. Det systemet som skulle være der for deg når du er i en sårbar situasjon og være med på å løfte deg opp, bryter deg ned, sier hun.

Thoresen viser til at på de fleste Nav-kontor kan man ikke møte opp, men må bestille time, og at det er vanlig å bli henvist til nettsidene.

Hun håper trygdeskandalen vil føre til endringer i Navs praksis.

– Virkelighetsbeskrivelsen av hvordan Nav fungerer er en helt annen på toppen av direktoratet og i regjeringen enn den er blant dem som er brukere. Vi trenger en full gjennomgang av hele Nav, sier Thoresen.

LO-rådgiver: Klassejustis

Også i LO reageres det på situasjonen for Nav-brukere. LO-rådgiver Jonas Bals, tidligere rådgiver for Ap-leder Jonas Gahr Støre, støtter Valens analyse om at man har fått en mistillitskultur. I et innlegg på Facebook omtaler han skandalen som et resultat av «klassejustis».

– Hvorfor klassejustis?

– Prøv å se for deg at 36 rike og mektige mennesker skulle blitt fengslet på så tynt grunnlag uten at noen hadde reagert, sier Bals.

– Det er helt utenkelig at det som har skjedd med Nav-ofrene Erik Skjoldheim eller Kari Vindenes, kunne skjedd Petter Stordalen eller Øystein Stray Spetalen, sier LO-rådgiveren.

Nav har opprettet en innsatsgruppe som i dag begynner å ringe rundt til mulige ofre i trygdeskandalen, opplyste arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) til NRK i går ettermiddag.

jos@klassekampen.no

aseb@klassekampen.no

Jeg har faktisk ikke reist noe sted siden 2013, selv om legen sier at det er det eneste som kan hjelpe på helsa mi.

ANONYMT INNLEGG PÅ AAP-AKSJONEN PÅ FACEBOOK

Alt jeg gjorde, var å besøke min mor i hjemlandet. Hun var syk og trengte hjelp.

ANONYM GRESK STATSBORGER DØMT TIL 60 DAGERS BETINGET FENGSEL OG UTVIST FRA NORGE PÅ FEIL GRUNNLAG

Så ble jeg fraktet videre til Halden fengsel, hvor jeg satt på en egen lukket avdeling.

RUNE (55) TIL TV 2. HAN ER EN AV DEM SOM BLE USKYLDIG DØMT FOR TRYGDESVINDEL OG SONET OVER FIRE MÅNEDER.

Det høres for lett ut med kompensasjon og oppreisning for noe som har påvirket livet mitt og nærmest gjort meg redd for Nav.

«SIGNE» I SLUTTEN AV 40-ÅRENE TIL DAGBLADET

Jeg mista alt jeg eide og fikk masse inkassokrav.

MANN (48) DØMT FOR TRYGDESVINDEL PÅ FEIL GRUNNLAG. HAN VAR I SPANIA FORDI VARMEN HJALP MOT YRKESSKADEN.